Η εκλογική άνοδος της δεξιάς μπορεί να αποδειχθεί συγκυριακή, η ιδεολογική ήττα μας αν διαιωνιστεί θα είναι το πρόβλημα.

Του Γ. Γ.

Η πρόταση «η γοητεία του σωστού καπιταλιστή συνίσταται στην ικανότητά του να είναι απατεώνας χωρίς να φαίνεται», που έγραφε ο Βασίλης Ραφαηλίδης στο καταπληκτικό του βιβλίο: “Καπιταλισμός. Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας”, μου ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας το σημερινό πόνημα του Γιώργου Παπαχρήστου στα “ΝΕΑ”, όπου μας λέει ότι «τώρα που το εκλογικό αποτέλεσμα ανήκει στην Ιστορία, γιατί είναι όντως ένα ιστορικό αποτέλεσμα είναι ευκαιρία να δούμε με ψυχραιμία τι ψήφισαν οι Ελληνες για να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα».

Και τα συμπεράσματά του γραφιά του Μαρινάκη -κρίνοντας από το αποτέλεσμα των εκλογών- για το «τι πιστεύει πραγματικά ο μέσος Ελληνας», είναι, ότι στις κάλπες «ήρθε ο πολίτης, κρατώντας ένα μεγάλο σφουγγάρι στο χέρι και έκανε ένα “σβου” και έσβησε» όλα τα σκάνδαλα που είχαν προηγηθεί στην τετραετή διακυβέρνηση της Ν.Δ. «Εκατομμύρια σφουγγάρια, για την ακρίβεια, έκαναν την ίδια δουλειά την Κυριακή. Εσβηναν ασταμάτητα», συμπληρώνει ο Γ. Παπαχρήστου, και αναφέρει τα όσα είχαν προηγηθεί: Κυβερνητική διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, σκάνδαλο υποκλοπών, έγκλημα στα Τέμπη, απευθείας αναθέσεις.

Φαινομενικά αν το δει κανένας ο αρθρογράφος των “Νέων” δεν έχει λάθος στις διαπιστώσεις του. Προφανώς είναι σοκαριστική η διαπίστωση ότι η ελληνική κοινωνία συντηρητικοποιείται σε τόσο μεγάλο βαθμό. Και εδώ είναι το δικό μας χρέος. Το να μην μείνουμε μόνο στις διαπιστώσεις με τις αναφορές για τους συστημικούς μηχανισμούς διαμόρφωσης της λεγόμενης συνείδησης, το πώς το θύμα οδηγείται να συνταχθεί με τον θύτη, για ανθρώπους που αγαπούν τη σκλαβιά τους, όπως οι σύντροφοι του Οδυσσέα αγαπούσαν την αποκτήνωση τους, που σημείωνε o Ελβετός φιλόσοφος, Ζαν Ζακ Ρουσσώ. Και φυσικά να μην πέσουμε στην λούμπα, όπως έγραφα και σε περασμένο κείμενο μου, να αποδώσουμε ευθύνες στον λαό για την τωρινή εκλογική του στάση.

Αν έχουν κάποια αξία τα μηνύματα που μας δίνει το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι όχι απλώς να εντοπίσουμε το πλέγμα των αιτιών που οδήγησαν στα φαινόμενα παρακμής της ελληνικής κοινωνίας, και γιατί έχουμε χάσει την μάχη των ιδεών, αλλά να κάνουμε μια σοβαρή επιστημονική ανάλυση, βασισμένη στην κοσμοθεωρία μας, για το πώς θα ανατρέψουμε την σημερινή κατάσταση και να μην την αφήσουμε να παγιωθεί. Η εκλογική άνοδος της δεξιάς μπορεί να αποδειχθεί συγκυριακή. η ιδεολογική ήττα μας αν διαιωνιστεί θα είναι το πρόβλημα.

Μία απάντηση στο “Η εκλογική άνοδος της δεξιάς μπορεί να αποδειχθεί συγκυριακή, η ιδεολογική ήττα μας αν διαιωνιστεί θα είναι το πρόβλημα.”

  1. Γ.Γ, το αποτέλεσμα “διαμορφώθηκε” από την βόθρο-T.V., τις πληρωμένες δημοσκοπήσεις και αυτούς που δεν πήγαν να ψηφίσουν…Η ανάλυση του ΑΡΔ Γ. Παπαχρήστου είναι λαθεμένη, λυπάμαι που την υιοθετείς. Όπως επίσης είναι λάθος και η εκτίμησή σου ότι ο λαός δεν έχει ευθύνη. Έχει και παραέχει. Είναι παράλογο να λέμε ότι κάποιος που ψηφίζει δεν έχει ευθύνη. Καταλαβαίνεις προφανώς πόσο μεγαλύτερη ευθύνη έχουν αυτοί που δεν ψηφίζουν…Αυτοί που δεν ψήφισαν σε αυτές τις εκλογές επιβάλλεται να πάνε να ψηφίσουν και να ψηφίσουν Κ.Κ.Ε. Τότε το Κ.Κ.Ε. θα είναι πρώτο κόμμα και θα κυβερνήσει ο λαός. Τι δεν καταλαβαίνουν πλέον; Έρχεται ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΦΑΣΙΣΜΟΥ-ΠΕΙΝΑΣ-ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ-ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ 100 φορές χειρότερο από το προηγούμενο…Αν στις επόμενες εκλογές έχουμε τα ίδια ή και μεγαλύτερα ποσοστά αποχής το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης ανήκει σ’ αυτούς που δεν θα πάνε να ψηφίσουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *