Σαν σήμερα, 24 Μαίου 1626, ο Ολλανδός άποικος, Πίτερ Μίνουιτ, “αγοράζει”από τους Ιθαγενείς το νησί του Μανχάταν. Ως αντάλλαγμα προσφέρει αντικείμενα αξίας…24ων δολαρίων.

Το 1624, η Ολλανδική εταιρία “Dutch West India Company” ίδρυσε στο νότιο τμήμα του νησιού το Νέο Άμστερνταμ. ως ένα σταθμό εμπορικών συναλλαγών. Ο Πίτερ Μίνουιτ ήρθε δύο χρόνια αργότερα και μια απο τις πρώτες ενέργειες του, ως νέος κυβερνήτης, ήταν να “αγοράσει” το νησί.

Η έννοια “ιδιοκτησία” ήταν εντελώς άγνωστη στους Ιθαγενείς (και η λέξη),που είχαν κοινή και προσωρινή κατοχή στην γή, αφού κινούνταν διαρκώς για να βρουν τροφή, δημιουργώντας καταυλισμούς. Έτσι, σε αντίθεση με τους “πολιτισμένους” αποικιοκράτες, θεωρούσαν πως η γή, το νερό, τα δάση κ.α ανήκουν σε όλους και δεν μπορούσαν να καταλάβουν την λέξη “ιδιοκτησία”.

Για αυτό και στην πραγματικότητα δεν υπήρξε “εμπορική συμφωνία”. Οι Ιθαγενείς πιθανότατα δέχτηκαν τα “δώρα” των αποικιοκρατών γιατί νόμιζαν ότι αυτοί ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την γη περιστασιακά για τις βασικές ανάγκες τους, όπως έκαναν οι ίδιοι. Δεν μπορούσαν ούτε να καταλάβουν, ούτε να φανταστούν κάποια άλλη χρήση.

Μετα απο λίγο θα παρακολουθούσαν έκπληκτοι τους Ευρωπαίους, να φτιάχνουν φράχτες και φρούρια,να βάζουν ένοπλους φρουρούς, φόρους και διόδια και να αλληλοσκοτώνονται (η να βάζουν άλλους να σκοτωθούν) για δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Οι “συμφωνίες” συνεχίστηκαν (μετα τους Ολλανδούς αποικιοκράτες, ήρθαν οι Άγγλοι κ.α), μαζί με την εξόντωση των Ιθαγενών. Από τα πρώτα χρόνια της “ανακάλυψης” της Αμερικής, μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, εξοντώθηκαν περισσότεροι από 100.000.000 Ιθαγενείς. Είναι το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Πηγή: Praxis Review -f/b

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *