Σαν σήμερα το 2001 αφήνει την τελευταία του πνοή ο φωτογράφος της κουβανικής επανάστασης Αλμπέρτο Κόρδα

Σαν σήμερα 25 Μάη 2001 έφυγε από την ζωή ο Αλμπέρτο Ντίας Γκουτιέρρες, φωτογράφος της κουβανικής επανάστασης,. «πατέρας» της πιο διάσημης, δημοφιλέστατης φωτογραφίας, του Τσε Γκεβάρα και μία από τις πιο διάσημες στην ιστορία της φωτογραφίας, που της έδωσε τον τίτλο  «Ηρωικός Αντάρτης». Μιας φωτογραφίας που έγινε σύμβολο, αφίσα, εξώφυλλο σε βιβλία και περιοδικά, αργότερα μπλουζάκια και μπρελόκ. Έχει κάνει το γύρω του κόσμου, πουλήθηκε και αγοράστηκε όσο καμία άλλη.

Ο Αλμπέρτο Ντίας, (ο ίδιος είχες υιοθετήσει το όνομα Κόρντα, προς τιμήν των Ούγγρων κινηματογραφιστών Ζόλντα και Αλεξάντερ Κόρντα ), θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους «χρονικογράφους» της κουβανικής επανάστασης. Με την ανατροπή του δικτάτορα Φουλγενάτσιο Μπατίστα, από τους αντάρτες του Φιντέλ Κάστρο, ο Κόρντα βρίσκει περιεχόμενο στην ζωή του.

«Κόντευα τα 30, και ζούσα επιπόλαια όταν ένα εξαιρετικό γεγονός άλλαξε τη ζωή μου. Η Κουβανική Επανάσταση. Τότε τράβηξα εκείνη τη φωτογραφία του μικρού κοριτσιού που έσφιγγε ένα κομμάτι ξύλο σαν να ήταν κούκλα. Κατάλαβα ότι άξιζε να αφιερώσω τη δουλειά μου σε μια επανάσταση που είχε στόχο να εξαλείψει αυτές τις ανισότητες», λέει ο Αλμπέρτο Κόρδα σε συνέντευξη του, κι έτσι βρέθηκε να εργάζεται στην κουβανική εφημερίδα Revolución (Επανάσταση).

“Ζούσα επιπόλαια αλλά κατάλαβα ότι άξιζε να αφιερώσω τη δουλειά μου σε μια επανάσταση που είχε στόχο να εξαλείψει αυτές τις ανισότητες”, λέει ο ίδιος κι έτσι για περισσότερο από μια δεκαετία, ο Κόρντα αναδεικνύεται στο βασικό φωτογράφο-ιστοριογράφο της κουβανικής επανάστασης.

Φωτογράφος, λοιπόν της «Revolución», ο Κόρδα καλύπτει την κηδεία των θυμάτων από την έκρηξη στο γαλλικό πλοίο Λα Κουμπρ στις 5 Μάρτη του 1960. Κοντά στο νεκροταφείο Κολόν, στην 23η Οδό, θα στηθεί μία εξέδρα που θα σκεπαστεί από μια σημαία της Κούβας με ένα πένθιμο κρέπι. Ο φακός του σταμάτησε σχεδόν αυτόματα στο πρόσωπο του Τσε. «Με το που τον είδα στο κάδρο της κάμερας, μ’ εκείνη την έκφραση, ξαφνιάστηκα, σαν να ‘χα δεχτεί ένα χτύπημα. Ενστικτωδώς πατάω το διάφραγμα», αφηγείται αργότερα ο Κόρντα, για το πως τραβήχτηκε η διασημότερη από εφευρέσεως της κάμερας, φωτογραφία.

Ο Κόρντα αρνήθηκε να λάβει πνευματικά δικαιώματα για το δημιούργημα του και υπερασπίστηκε τον επαναστατικό χαρακτήρα της φωτογραφίας του. Οταν γνωστή βότκα χρησιμοποίησε στη διαφημιστική της καμπάνια την φωτογραφία του Τσε, ο Κόρντα τη μήνυσε και ζήτησε να σταματήσει η εμπορική χρήση της φωτογραφίας. Κέρδισε 50.000 δολάρια, ερχόμενος σε συμβιβασμό πριν εκδικαστεί η αγωγή του, τα οποία δώρισε αμέσως στο Κουβανικό σύστημα Υγείας, κάτι που πίστευε ότι θα έκανε και ο Τσε αν ζούσε, όπως είπε.

Αφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 72 ετών, στο Παρίσι στις 25 Μάη του 2001, από καρδιακή προσβολή, ενώ προετοίμαζε μία φωτογραφική έκθεση. Η κηδεία του έγινε, με παρουσία του Φιντέλ Κάστρο, στο Κοιμητήριο της Αβάνας, Κολόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *