Ακης Σκέρτσος: Αθλιος γκεμπελίσκος δολοφονεί την Αριθμητική χάριν της κυβερνητικής προπαγάνδας

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Συμμεριζόμαστε την αγωνία του Μητσοτάκη που προσπαθεί να μαζέψει τους στρατηγούς του πριν από τις εκλογές του Ιούνη. Είτε είναι ο ακροδεξιός Μπουμπούκος που δεν κρατιέται και μιλάει για αναθεώρηση του Συντάγματος είτε ο σούπερμαν Χατζηδάκης που δεν τα πάει καλά με τις κοστολογήσεις του κυβερνητικού προγράμματος. Αλλά να χρειάζεται μάζεμα και ο γκουρού του κυβερνητικού (και εκλογικού) σχεδιασμού, το καλό παιδί των βιομηχάνων, ο Ακης Σκέρτσος;

Το tweet του Σκέρτσου αποτυπώνει το μεγαλείο της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Η σκέψη του Σκέρτσου είναι η εξής: όποιος καταναλώνει περισσότερο θα επωφεληθεί από μια ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ, αφού θα έχει μεγαλύτερη έκπτωση! Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι δεν ξέρουμε πού να τον κατατάξουμε: στους τιτάνες της οικονομικής σκέψης ή στους τιτάνες της πολιτικής προπαγάνδας; Βοηθάμε: καλό είναι οι έμμεσοι (καθαρά ταξικοί) φόροι να υπολογίζονται ως ποσοστό του εισοδήματος.

Ενας μισθωτός που βγάζει 1.000 ευρώ και καταναλώνει τα 520 πληρώνει χοντρικά 100,65 ευρώ ΦΠΑ, που αντιστοιχεί στο 10% του εισοδήματος του. Αντίστοιχα. κάποιος που έχει εισόδημα 2.500 ευρώ και καταναλώνει τα 1.000 θα πληρώσει το 7,7% του εισοδήματος του σε ΦΠΑ. Για να διασαφηνίσουμε σε ποια κατηγορία των τιτάνων ανήκει, τον προτρέπουμε (μέρες που είναι) να ανοίξει το σχολικό βιβλίο της Γ’ Λυκείου των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Εκεί θα βρει τον ορισμό του έμμεσου φόρου και τον προσδιορισμό της αναλογικότητας του φόρου. 

Από την άλλη, μπορεί να είναι απλά καλός στο να βλέπει τους αριθμούς που του πασάρουν οι σύμβουλοί του. Οπως για παράδειγμα τα στοιχεία της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο του 2023. Εκεί φαίνεται ξεκάθαρα γιατί κόπτεται ο Σκέρτσος για τον ΦΠΑ. 

Αρχικά, στο σκέλος των κρατικών εσόδων τα πραγματικά φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 17,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,56 δισ. ευρώ σε σχέση με τα προσδοκώμενα έσοδα των εκτιμήσεων του Προϋπολογισμού 2023. Αναλύοντας αυτό το 1,5 δισ. βλέπουμε πως τα 481 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον ΦΠΑ και τα 473 εκατ. προέρχονται από τους άμεσους φόρους, με τα μισά να προέρχονται από το φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Ταυτόχρονα, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι παροχές σε εργαζόμενους και οι κοινωνικές παροχές, ήταν χαμηλότερες κατά 529 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού 2023. Αρα, το καλό παιδί των βιομηχάνων βλέπει αυτή την υπεραπόδοση, που είναι στην πραγματικότητα η αφαίμαξη των εισοδημάτων των εργαζομένων, και νιώθει την ακαταμάχητη ανάγκη να την υπερασπιστεί.

Αυτό, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, οδηγεί στα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία είναι διαχρονικά απαιτούμενα τόσο της μνημονιακής όσο και της μεταμνημονιακής επιτροπείας για μην εκτραπεί η χώρα από τη «δημοσιονομική προσαρμογή». Σε νούμερα αυτό σημαίνει πως ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 2,44 δισ. ευρώ, όταν στο αντίστοιχο περσινό διάστημα κατέγραφε έλλειμμα 800 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση του προϋπολογισμού ήταν 869 εκατ. έλλειμμα.

Οχι, δεν είναι τόοοσο άσχετος ο Σκέρτσος. Ενας άθλιος γκεμπελίσκος είναι, που δε διστάζει να δολοφονήσει την Αριθμητική, νομίζοντας ότι απευθύνεται σε Χαχόλους. Αλλωστε, δεν πρωτοτύπησε. Θυμάστε τον ακροδεξιό Μπουμπούκο, την εποχή που οι τιμές των καυσίμων είχαν τρυπήσει το ταβάνι, που έβγαινε και έλεγε πως δεν πρέπει να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα (άλλος εξοντωτικός για τα λαϊκά στρώματα έμμεσος φόρος αυτός), γιατί θα ευνοηθούν αυτοί με τα «Καγιέν»; Το είχε πάρει και ο Κυρανάκης, μάλιστα, και το επεξέτεινε στα… μακαρόνια. Η μόνη απορία που έχουμε είναι αν ο εμπνευστής του γκεμπελίστικου επιχειρήματος είναι ο Μπουμπούκος, που το είπε στον Σκέρτσο, ή ο Σκέρτσος, που το είπε στον Μπουμπούκο.

ΥΓ1. Εντάξει, δεν είναι τόσο άσχετος ο Σκέρτσος, αλλά αποφορολόγηση σίγουρα δεν ξέρει να κάνει. Οταν έχουμε μια κατανάλωση, στην οποία θέλουμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ, δεν αφαιρούμε τη μείωση του ΦΠΑ από την τελική τιμή (καθαρή τιμή + ΦΠΑ) αλλά μόνο από τον ΦΠΑ. Μόνο ο ΦΠΑ μειώνεται, όχι και η καθαρή τιμή. Για μια κατανάλωση 520 ευρώ με ΦΠΑ 24%, η καθαρή τιμή είναι 419,35 και ο ΦΠΑ 100,65. Αν κατεβάσουμε τον ΦΠΑ κατά 7%, θα έχουμε καθαρή τιμή πάλι 419,35 και ΦΠΑ 71,29 ευρώ. Επομένως, τελική τιμή θα είναι 490,64. Ητοι, μείωση κατανάλωσης 29,36 ευρώ (και όχι 36,4% που γράφει ο Σκέρτσος)! Οχι, δε βαρέθηκε να κάνει μερικούς υπολογισμούς με το κομπιουτεράκι, απλά δεν ξέρει πώς γίνεται η αποφορολόγηση. Αν ήξερε θα το έκανε, για να γλιτώσει τη διαδικτυακή καζούρα.

ΥΓ2. Αστραψε και βρόντηξε η Ποπάρα η Τσαπανίδου με τα μαθηματικά του Σκέρτσου. Λογικό, λόγων ημερών, να πιάνεται από όπου μπορεί μπας και ψαλιδιστεί αυτό το «καταραμμένο» το εικοσάρι. Της θυμίζουμε, όμως, ότι τα «αιματοβαμμένα» πλεονάσματα ήταν πρωταρχικό μέλημα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοιο βαθμό, που πλέον ο πρόεδρός του δηλώνει ότι… υποχρεώθηκε να αδικήσει ορισμένα κοινωνικά στρώματα. Γι’ αυτό, σιλάνς, που θα ‘λεγε κι ο Βαρεμένος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *