Ξεσκεπάζονται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα τυχοδιωκτικά παιχνίδια της Νέας Δημοκρατίας με την Τουρκική μειονότητα

Γάντι κολλάει στην Ν.Δ., η λαϊκή ρήση “πήγαινε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη”, μετά τα όσα αποκαλύπτονται για τα μικροπολιτικά παιχνίδια στα οποία επιδόθηκε σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο την Τουρκική μειονότητα και την φερόμενη εμπλοκή του τουρκικού προξενείου στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Πραγματικά η σημερινή αποκάλυψη που κάνει η εφημερίδα “Δημοκρατία” ξεσκεπάζει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα τυχοδιωκτικά παιχνίδια της Νέας Δημοκρατίας.

Αντιγράφουμε:

Τον ασκό του Αιόλου φαίνεται πως άνοιξε η Νέα Δημοκρατία με τις καταγγελίες για παρέμβαση του τουρκικού προξενείου προς όφελος δύο υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι πλέον τα δημοσιογραφικά και ερευνητικά φώτα έχουν πέσει για τα καλά στη Θράκη, μια περιοχή που για χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν αφήσει στη μοίρα της, επιτρέποντας στους… αδίστακτους Τούρκους να κάνουν σουλάτσο!

Αυτό που επιβεβαιώνεται τις τελευταίες ώρες είναι πως ακόμα και στα πλέον σοβαρά ζητήματα το πολιτικό σύστημα αρνείται να δείξει τη στοιχειώδη ωριμότητα, δείχνοντας πως είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών. Η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να μετατρέψει τη Θράκη σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.

Με τον πλέον άγαρμπο τρόπο και κοιτώντας το δέντρο αλλά χάνοντας το δάσος, αποφάσισε να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με το τουρκικό προξενείο, με μοναδικό στόχο την αποκόμιση πολιτικού οφέλους. Ομως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική και αποδεικνύει πως, όσο και αν το πολιτικό σύστημα κάνει πως δεν το βλέπει, ο ελέφαντας είναι μέσα στο δωμάτιο για τα καλά και της Νέας Δημοκρατίας!

Η «δημοκρατία» αποκαλύπτει σήμερα πως ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Ροδόπη Μουσταφά Κατραντζή μιλούσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο για Τούρκους Δυτικοθρακιώτες σε συνέντευξή του σε τουρκικό μέσο. Η συγκεκριμένη, μάλιστα, δήλωση είχε γίνει στην εφημερίδα «GUNDEM» δύο μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η στάση του αυτή, βέβαια, δεν ήταν ένα πρόσκαιρο λάθος, και αυτό επιβεβαιώνεται από την πολιτική του διαδρομή. Τέσσερα χρόνια πριν, δηλαδή πριν από τις εκλογές του 2019, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε διστάσει να μιλήσει για τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης. «Επισκέφτηκα τον εκλεγμένο μουφτή (σ.σ.: εννοεί τον ψευδομουφτή) Κομοτηνής και πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης κ. Ιμπραήμ Σερίφ στο γραφείο του. Αξιολογήσαμε μαζί τις εκλογές της 7ης Ιουλίου».

Αν μάλιστα κάποιος ανατρέξει στα έργα και τις ημέρες του Ιμπραήμ Σερίφ, τότε πραγματικά θα καταλάβει την έκταση του προβλήματος. Ο Σερίφ ήταν αυτός που το 2018 είχε τολμήσει να χαρακτηρίσει «εισβολέα» τον Ελληνικό Στρατό που επιβιβάστηκε στη Μικρά Ασία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και «νίκη» το «σκίσιμο της Συνθήκης των Σεβρών» και την απώλεια για την Ελλάδα των εδαφών της ανατολικής Θράκης και της περιοχής της Σμύρνης.

Φυσικά, ο Σερίφ έχει άμεσες σχέσεις και με την Αγκυρα, καθώς ο τέως ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τσαβούσογλου το 2019 καλούσε την Ελλάδα να σεβαστεί τον Σερίφ ως όρο ύπαρξης της Συνθήκης της Λωζάννης. «Υπενθυμίζω στην Ελλάδα για άλλη μια φορά ότι ο σεβασμός προς τους εκλεγμένους μουφτήδες της μειονότητας αποτελεί όρο της συνθήκης της Λωζάννης».

Γνωστή η δράση του

Ο Κατραντζή, όμως, φέρεται ότι είναι γνωστός για τη δράση του υπέρ φιλοτουρκικών οργανώσεων εδώ και καιρό στη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες αλλά και ρεπορτάζ τοπικών μέσων, στήριζε ανοιχτά τον… περίεργο σύλλογο Φενερμπαχτσέ Δυτικής Θράκης -που υιοθετεί τη ρητορική Ερντογάν-, προσπαθώντας, μάλιστα, ανοιχτά να παρέμβει υπέρ του σε κεντρικό επίπεδο. Μάλιστα, ο «Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλαθλοι Φενερμπαχτσέ στη Δυτική Θράκη» έχει λάβει αναγνώριση και άδεια λειτουργίας από το Πρωτοδικείο Κομοτηνής, παρά τις έντονες αντιδράσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Η σημερινή αποκάλυψη της «δημοκρατίας» ξεσκεπάζει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα τυχοδιωκτικά παιχνίδια της Νέας Δημοκρατίας. Ζητούμενο για κάθε Ελληνα και Ελληνίδα δεν είναι η αποκόμιση πολιτικών κερδών μεταξύ των κομμάτων, αλλά μια εθνική πολιτική για τη Θράκη, που θα βάζει φρένο στα κακώς κείμενα ανεξαρτήτως χρώματος.

***

Η στάση της Ν.Δ σ’ αυτό το θέμα είναι τόσο προκλητική που δέχτηκε ακόμα και “φίλια πυρά”. Χαρακτηριστικό το παρακάτω άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλλη που δημοσιεύτηκε στην χθεσινή “Καθημερινή”:

Ενας ροζ λεκές στον χάρτη

Είναι καλό σημάδι για τη Δημοκρατία η ιδεολογική μετατόπιση διαφόρων εθναμυντόρων σε ό,τι αφορά τη μειονότητα στη Θράκη. Εκεί που βάφτιζαν τα πάντα «πομακικά», τώρα δέχονται ότι υπάρχει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Αν κάποιος, λένε, νιώθει ότι είναι Τούρκος (ό,τι και αν σημαίνει αυτό, δηλαδή όλα και τίποτε: κεμαλιστής ή ερντογανικός; «Λευκός», ή θρησκόληπτος του ΑΚΡ;) μπορεί να λέει ότι είναι Τούρκος, αλλά μόνο στο καφενείο. Εξ ου και η συζήτηση για τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ της Ξάνθης, ο οποίος αποκάλεσε τη μειονότητα στη Θράκη «Τουρκική».

Αυτό δεν είναι καινούργιο. Κάθε πολιτικός προκειμένου να εκλεγεί θα πει τα πάντα και τα αντίθετά τους· εδώ η ελληνική Βουλή έχει πλέον περισσότερους που δηλώνουν «φιλελεύθεροι» απ’ όσους δήλωναν «σοσιαλιστές» το 1981.

Δεν είναι καινούργιο ούτε στη Δυτική Θράκη. Πάντα ακούμε για υποψηφίους και βουλευτές όλων των κομμάτων, που έχουν «προνομιακές σχέσεις» με το προξενείο, αλλά υπήρχε άρρητη συμφωνία σιωπής για αυτό το θέμα. Εξάλλου ο κ. Ζεϊμπέκ εκλέγεται αδιαλείπτως από το 2012. Τώρα, που υπάρχει ένας ροζ λεκές στον γαλάζιο χάρτη, αποφάσισε να γίνει πράκτορας της Αγκυρας;

Το ερώτημα πρέπει να είναι αν πιάνουν τόπο όσα οι ψηφοθήρες λένε. Αν κάποιος λέει ότι «θα βαράει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές» έχει πρόβλημα κατανόησης του κόσμου. Αν όμως υπερψηφιστεί δηλώνει μια υπαρκτή τάση της κοινωνίας προς το φανταστικό. Οπως γράφαμε το περασμένο Σάββατο (10.6.2023) το θέμα δεν είναι όσα είπε ο κ. Ζεϊμπέκ, αλλά το γεγονός ότι εκλέχθηκε πέντε φορές παρά τα όσα λέει. Αν μάλιστα πιστέψουμε το –κατά κυριακάτικη εφημερίδα– «προκλητικό μήνυμα που κατέκλυσε τα κινητά των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας σε Ροδόπη και Ξάνθη» (11.6.2023) και το οποίο έλεγε «Ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο», οδηγούμαστε σε περίεργες ατραπούς. Τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν είτε ότι υπάρχουν πολλοί Τούρκοι στη Δυτική Θράκη που «εκλέγουν τον Τούρκο» (ο οποίος μάλιστα μιλάει για «τουρκική μειονότητα»), είτε ότι ο κ. Ζεϊμπέκ εκλέχθηκε για άλλους λόγους εκτός εκείνων που κατηγορείται. Σημείωση: Δεν καταλάβαμε γιατί κατηγορείται ο κ. Οζγκιούρ Φερχάτ, υποψήφιος στη Ροδόπη. Ισως λόγω της «περιρρέουσας ατμόσφαιρας», όπως γράφτηκε στον Τύπο, ότι «είναι το νέο πουλέν του προξενείου».

Εχουμε επισημάνει πολλάκις την ασυγχώρητη επιπολαιότητα της Νέας Δημοκρατίας σε ζητήματα που άπτονται των θεσμών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Το θέμα της μειονότητας πρέπει να συζητηθεί, αλλά όχι πάνω στην τούρλα των εκλογών και ούτε με όρους της ελληνικής προεκλογικής περιόδου.

***

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *