Οταν το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης μπορεί να χαρακτηριστεί “ενοχοποιητικό” στοιχείο

Για το πόσα εύκολα οι μπάτσοι κατασκευάζουν ενοχοποιητικές δικογραφίες και με πόση ευκολία οι δικαστές βασιζόμενοι σ’ αυτές διατάσσουν την προφυλάκιση αναρχικών έχουμε γράψει πολλές φορές. Τελευταίο παράδειγμα η περίπτωση Πάνου Καλαϊτζή, ο οποίος έμεινε 7 μήνες προφυλακισμένος με μόνο “ενοχοποιητικό” στοιχείο να του αποδίδουν μπάτσοι και δικαστές τις κοινωνικές του σχέσεις. Το ότι στην συνέχεια οι δικαστές αναγκάστηκαν ομόφωνα να τον αθωώσουν δεν κάνει λιγότερο το μαρτύριο που βίωσε.

Για μια παρόμοια δίκη που είναι σε εξέλιξη μας ενημερώνει το ρεπορτάζ της Εύας Παπαδοπούλου που δημοσιεύεται σήμερα στην “ΕφΣυν”. Αφορά τέσσερις προφυλακισμένους αναρχικούς οι οποίοι κατηγορούνται για απόπειρα εμπρησμού στην Τροχαία Πειραιά τον Νοέμβριο 2021.

Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε ότι σ’ αυτή την περίπτωση ενοχοποιητικά στοιχεία για τους μπάτσους δεν ήταν οι κοινωνικές σχέσεις των αναρχικών, όπως στην περίπτωση του Πάνου Καλαϊτζή, αλλά τα βιβλία που υπήρχαν στην βιβλιοθήκη δυο αδελφών που βρέθηκαν να κατηγορούνται σ’ αυτή την δίκη.

Αντιγράφουμε από το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου.

Εκτενή αναφορά έκαναν τα δύο αδέλφια ακόμη και στα βιβλία που εντόπισαν στο σπίτι τους οι άντρες της Κρατικής Ασφάλειας και βαφτίστηκαν «στοιχεία» στη δικογραφία: τα βιβλία που, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, «αναφέρονται σε βία» είναι βιβλία που υπογράφουν ο Στέργιος Κατσαρός, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, αλλά και ιστορικά βιβλία για το αντάρτικο πόλης που πωλούνται σε κάθε βιβλιοπωλείο και αντιμετωπίστηκαν με φρονηματικά κριτήρια από την αστυνομία.

«Στο δικό μας σπίτι, αν κάτι υπάρχει, είναι βιβλιοθήκες. Πήραν 15 συγκεκριμένα βιβλία που τους βόλεψαν και τα υπόλοιπα τα άφησαν». «Εκατοντάδες βιβλία έχουμε: ιστορικά, πολιτικά, μυθιστορήματα. Ντοστογιέφσκι. Και Μαρξ έχουμε στο σπίτι. Είναι ο Μαρξ αναρχικός; Είναι ο Κατσαρός;»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *