Δυστυχώς έγινε αυτό που όλοι απευχόμαστε. Με ανακοίνωση του το ΓΕΑ επιβεβαιώνει τον θάνατο του πληρώματος- του κυβερνήτη, Σμηναγού Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών– του καναντέρ που συνετρίβη στην Κάρυστο κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας.
Ηδη οι αντιδράσεις χρηστών του διαδικτύου κάνουν λόγο για ένα προμελετημένο κυβερνητικό έγκλημα, επαναφέροντας στην δημοσιότητα μια έρευνα που έχε κάνει η ιστοσελίδα News247gr το 2021 στην οποία πρώην κυβερνήτης πυροσβεστικού ελικοπτέρου ανέφερε ότι τα Canadair «που έχουμε στην Ελλάδα είναι πολύ παλιά» και «έβγαζαν προβλήματα από το ’90 που πετούσα εγώ και από τότε έχουν περάσει 30 χρόνια».
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ένα δημοσίευμα της “Καθημερινής” στις 13 Μάη του 2018, που επανέρχεται στην δημοσιότητα. Σ’ αυτό μιλώντας στο οποίο ο σμηναγός Ιωάννης Σεντουξής διαπιστώνει ότι αυτός ο τύπος ελικοπτέρου σαν αυτό που συντρίβει «έχει κατασκευαστεί μιαν άλλη εποχή, έχει άλλη φιλοσοφία … Δεν υπάρχουν αυτοματισμοί. Ολοι οι έλεγχοι που θα γίνουν είναι πάνω στον χειριστή. Ακόμα και τα πηδάλια είναι με συρματόσχοινα. Δεν υπάρχει υδραυλική υποβοήθηση, ή υπολογιστής που ελέγχει τα όρια του κινητήρα για να μπορέσει να επέμβει». Στο ίδιο δημοσίευμα επίσης ο αντισμήναρχος Γιώργος Τσαντίδης και διοικητής της Μοίρας Συντήρησης Αεροσκαφών, συμπληρώνει ότι 18κίλυνδρος κινητήρας των Canadair CL 215 σχεδιάστηκε στη δεκαετία του ’30 και ότι στα συγκεκριμένα μοντέλα κατασκευάστηκε περίπου πριν από 40 χρόνια, ένα γεγονός που “προκαλεί επιχειρησιακές δυσκολίες και έχει πρόσθετες απαιτήσεις”.
Την παραπάνω κατάσταση την παραδέχτηκε μόλις πριν τρεις ημέρες και ο ίδιος ο Μητσοτάκης ομολογώντας πως τα καναντέρ CL-215 είναι «παλιά και βγάζουν βλάβες»
Αφήστε μια απάντηση