Ποιος κερδίζει από τον πόλεμο και την κρίση!

Ποιος κερδίζει από τον πόλεμο και την κρίση!

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Αναμφίβολα, το γεγονός ότι η Miltech, γνωστή ιδιωτική πολεμική βιομηχανία, κέρδισε ο πρώτο βραβείο του ΕΒΕΑ για την Εξαγωγική Δραστηριότητα και Διεθνή Παρουσία στα «Βραβεία ΕΒΕΑ 2011» που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, εμπεριέχει έναν απίστευτο συμβολισμό.

Σύμφωνα με το βιογραφικό της εταιρείας «η Miltech Hellas A.E. δημιουργήθηκε το 1997, είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρεία και δραστηριοποιείται στον τομέα ανάπτυξης και παραγωγής ηλεκτρονικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας αποκλειστικά στον τομέα της Άμυνας. Η εταιρεία διαθέτει τμήμα έρευνας και ανάπτυξης στελεχωμένο με έμπειρους μηχανικούς και έχει αναπτύξει μια σειρά από στρατιωτικά προϊόντα, που σήμερα βρίσκονται σε χρήση από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας καθώς και τρίτων χωρών όπως ΗΠΑ, Αυστραλία, Ευρώπη & Μέση Ανατολή.
Κύρια προϊόντα της εταιρείας είναι: Ψηφιακές οθόνες Αεροσκαφών Μ-2000. Στρατιωτικά τηλέφωνα εκστρατείας. Θερμικές κάμερες στόχευσης, παρατήρησης και οδήγησης αρμάτων. Περιφερειακά ασυρμάτων. Τροφοδοτικά πυραυλικών συστημάτων και Πολεμικών Πλοίων.

Κύριοι πελάτες της εταιρείας είναι:
DASSAULT AVIATION Γαλλίας: Παραγωγή όλου του συστήματος παροχής ηλεκτρικής ισχύος του Αεροσκάφους 4ης γενιάς RAFALE
THALES Γαλλίας: Παραγωγή ηλεκτρονικών μερών πυραυλικών συστημάτων και Radar
EADS – EUROCOPTER Γαλλίας : Παραγωγή καλωδιώσεων των Ελικοπτέρων ΝΗ-90 & ΤIGRA
MBDA – Γαλλίας : Παραγωγή ηλεκτρονικών μερών πυραύλων
KMW Γερμανίας : Παραγωγή ηλεκτρονικών μερών του άρματος LEO-II
ROCKWELL COLLINS  Αμερικής : Παραγωγή συσκευών GPS
ΒΑΕ Αμερικής : Παραγωγή συστημάτων προστασίας Α/Φ F-16, C-130, A-7
CODAN Αυστραλίας : Παραγωγή περιφερειακών ασυρμάτων
ELBIT Ισραήλ : Παραγωγή περιφερειακών ασυρμάτων».

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι την τελευταία πενταετία οι εξαγωγές ξεπέρασαν το 80% των πωλήσεων της εταιρείας. Πως δημιουργήθηκε όμως αυτό το «ελληνικό επιχειρηματικό θαύμα»; Μα στην πλάτη του ελληνικού δημοσίου. Συγκεκριμένα στις δικές μας πλάτες που πληρώσαμε δεκάδες δις ευρώ για άχρηστους εξοπλισμούς, σημαντική αιτία των ελλειμμάτων που σήμερα αποτελούν πολιορκητικό προπαγανδιστικό κριό για την επιβολή εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα, αλλά και της άγριας καταλήστευσης μας, βλέπε βάρβαρη φορομπηξία.

Όπως ομολογούν τα στελέχη της «η εταιρεία δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάπτυξη και παραγωγή αμιγώς Αμυντικών Προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Κύριος στόχος ήταν η κάλυψη των αναγκών των Ελληνικών Ε.Δ. και παράλληλα να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξαγωγών για την στήριξη της Εθνικής Οικονομίας».
Ο δρόμος προς την επιτυχία άνοιξε για τη Miltech Hellas με «τις πρώτες συμβάσεις της εταιρείας που αφορούσαν έργα συμπαραγωγής με ξένες εταιρείες μέσω των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων. Μέσα από τα προγράμματα αυτά είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει βασικές γραμμές παραγωγής, να αποκτήσει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της».

Αξίζει να δώσουμε το λόγο στον πρόεδρο της εταιρείας για να διαπιστώσουμε πως οι θυσίες του κόσμου της εργασίας έφτιαξαν τους σημερινούς κολοσσούς της ελληνικής ιδιωτικής πολεμικής βιομηχανίας και μάλιστα με εξειδίκευση σε τεχνολογίες αιχμής. Σαν παράδειγμα ο πρόεδρός της Κώστας Κουτσός ανέφερε «ότι με τη βοήθεια της ΤΗΑLES η Miltech έχει δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή και παράγει σημαντικά μέρη του πυραύλου MICA, του συστήματος CROTALE, του συστήματος προστασίας του Μ-2000/5, και του Radar ARABEL. Με την συνδρομή της EUROCOPTER η Miltech παρήγαγε όλες τις καλωδιώσεις των Ελικοπτέρων ΝΗ-90, ενώ με την συνεργασία της Simmel Difesa & ΕΑΣ παρήγαμε 15.000 πυροσωλήνες προσέγγισης του Π.Ν. για το πυροβόλο 76/72 OTTO MELARA”. PANHARD – Ηλεκτρικά μέρη οχήματος VBL. Στο Πρόγραμμα LEO-II η εταιρεία παρήγαγε ηλεκτρονικά μέρη για την KMW & Rheinmetall. Σε συνεργασία με την Rockwell Collins η Miltech Hellas παρήγαγε  αρκετές χιλιάδες GPS και πομπούς ισχύος 10 KW για την επικοινωνία των υποβρυχίων. Σε συνεργασία με την ΒΑΕ SYSTEMS η εταιρεία έφτιαξε  αρκετές εκατοντάδες Chaff & Fler Dispensers για τα Α-7, F-16, C-130 κλπ. Ενώ με την Meggit Defense Systems η Miltech έχει κατασκευάσει περισσότερους από 150 συρόμενους στόχους για τα F-16. Σήμερα σε συνεργασία με την DASSAULT Aviation η Miltech παράγει  13 διαφορετικά συστήματα ισχύος του Α/C Rafale για την Γαλλική Αεροπορία, καθώς και τα Gun Kits». “Παράλληλα παράγουμε και μέρος του Cockpit του Falcon-X και φιλοδοξούμε σύντομα να αρχίσουμε την παραγωγή μέρους της ατράκτου του ίδιου Αεροσκάφους”.

Θα επιμείνουμε σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που αποκαλύπτει το πώς τα Αντισταθμιστικά Οφέλη των εγχώριων εργολάβων τους έδωσαν τα φόντα διεκδίκησης μεριδίου της διεθνούς αγοράς του πολέμου, για να επιστρέψουν έπειτα οι ίδιες στις ελληνικές πολεμικές δαπάνες διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο.

Σύμφωνα με το άρθρο «μια σημαντική επιτυχία κατέγραψε η ελληνική αμυντική βιομηχανία με την επιλογή από τον Ελληνικό Στρατό και την ευρωπαϊκή κοινοπραξία κατασκευής του ελικοπτέρου ΝΗ-90 (ΕADS International) του τηλεφώνου πεδίου πεδίου μάχης MLT FTL-25 ως μέρος των αντισταθμιστικών για την προμήθεια του ΝΗ-90. Συνολικά θα αγοραστούν 3.500 τηλέφωνα αξίας 5,5 εκατ. Ευρώ. Το τηλέφωνο χρησιμοποιείται από άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία Miltech, βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με βορειοαφρικανική χώρα για την πώληση 12.000 τηλεφώνων, ενώ επίσης ο Ελληνικός Στρατός χρειάζεται άλλα 12.000 τηλέφωνα. Ήδη έχει παραλάβει μία ποσότητα στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΡΜΗΣ ΙΙ. To πιο σημαντικό είναι ότι επιτέλους μέρος αντισταθμιστικών οφελών μιας σημαντικής προμήθειας κατευθύνεται άμεσα στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία και αυτό πρέπει να έχει συνέχεια. Υπάρχουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ (μεταξύ 50 και 70 εκατ. Ευρώ) πραγματική αξία που μπορούν και πρέπει να κατευθυνθούν στην αμυντική βιομηχανία».

Τα σκήπτρα της εγχώριας ιδιωτικής πολεμικής βιομηχανίας, με την πλούσια διεθνή δράση κρατά άλλος. Και αν δεν το έχετε βρει ήδη, σας ενημερώνουμε ότι πρόκειται για τον “εθνικό μας προμηθευτή”, τον Σωκράτη Κόκκαλη. Μερικά από τα τελευταία κατορθώματα της INTRACOM DEFENCE, που σημειώνονται ενώ η κρίση κορυφώνεται:

Η INTRACOM Defense Electronics ανέλαβε από την RAYTHEON έργο ύψους 30,1 εκατ. δολ. για την κατασκευή ολοκληρωμένων υποσυστημάτων των PATRIOT. Η σύμβαση, μετά από διεθνή διαγωνισμό, αφορά στην κατασκευή του συστήματος Antenna Mast Group (AMG) για τις ανάγκες τρίτων χωρών και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014. Το έργο περιλαμβάνει την εξ ολοκλήρου κατασκευή των συστημάτων AMG στην Ελλάδα όπως και τις απαιτούμενες εργασίες σχεδίασης και τεχνικών υπηρεσιών. Η INTRACOM Defense Electronics εντάσσεται ήδη στο παγκόσμιο σύστημα εφοδιαστικής αλυσίδας ως υποψήφιος κατασκευαστής για τα AMGs.

Επίσης, επεκτείνει τη συνεργασία της με την RAYTHEON Missile Systems με σύμβαση ύψους 1,9 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος του αντιπυραυλικού συστήματος επιφανείας-αέρος RAM (Rolling Airframe Missile), κατασκευάζοντας ηλεκτρονικές μονάδες του ανιχνευτή υπέρυθρων αχτίνων.  Oι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2012 και στη σύμβαση προβλέπεται προαίρεση επέκτασης (option) ύψους 3,1 εκατ. δολαρίων.

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση της ελληνικής εταιρίας, η Northrop Grumman της ανέθεσε συμβόλαιο για την παραγωγή ηλεκτρονικών συγκροτημάτων του ραντάρ AN/APG-68(V)9 των αεροσκαφών F-16 για την κάλυψη αναγκών της παγκόσμιας αγοράς. Η νέα ανάθεση στην INTRACOM Defense Electronics, αφορά σε έργο ύψους 2,2 εκατ. δολ. ΗΠΑ και θα υλοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012. Στην ίδια συμφωνία προβλέπεται η επέκταση της συνεργασίας μέχρι το τέλος του 2012 με περαιτέρω αύξηση του έργου σε 5,3 εκατ. δολ. ΗΠΑ.

Η INTRACOM Defense ανοίγει το δρόμο και για άλλες φιλόδοξες ιδιωτικές πολεμικές βιομηχανίες παρέχοντες εργολαβίες. Σε σχετικό άρθρο διαβάζουμε: «Η Εταιρεία “MEVACO ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΒΕΕ”, σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 4.1.3.1 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του άρθρου 10 παρ. 1 του ν. 3340/2005, γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι σύναψε σημαντική συμφωνία με την INTRACOM DEFENSE ELECOTRONICS για την κατασκευή των μεταλλικών μερών αμυντικών συστημάτων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Η εν λόγω σύμβαση ύψους 1,1 εκ. € με δυνατότητα περαιτέρω πρώτης επέκτασης κατά 40% περίπου, αποτελεί σταθμό στην ιστορία της MEVACO, η οποία προκειμένου να ανταποκριθεί στις εξαιρετικά αυξημένες απαιτήσεις προδιαγραφές του έργου δημιουργεί ιδιαίτερο τμήμα αμυντικών συστημάτων με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και εξειδικευμένα μέσα παραγωγής και ελέγχου. Η δραστηριότητα θα εγκατασταθεί στα νέα υπερσύγχρονα βιομηχανικά κτίρια της Εταιρείας η κατασκευή των οποίων βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Στόχο της MEVACO αποτελεί η έντονη παρουσία της στην διεθνή αγορά αμυντικών συστημάτων που παρουσιάζει εξαιρετικά αυξημένο ενδιαφέρον και προοπτικές για τους εμπλεκόμενους στον συγκεκριμένο κλάδο».

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όμως του πως η Intracom Defence ανοίγει το δρόμο και στις υπόλοιπες ιδιωτικές πολεμικές βιομηχανίες αποτελεί η υπογραφή σύμβασης της  ΜΕΤΚΑ με την  Intracom Defence και με την Raytheon για κατασκευή PATRIOT. Πρόκειται για δύο ξεχωριστές συμβάσεις οι οποίες αφορούν σε αμυντικά συστήματα που προορίζονται για τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της ΤΑΪΒΑΝ αντίστοιχα.

1η Σύμβαση – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Αναθέτων Φορέας: INTRACOM Defence Electronics στα πλαίσια της συμφωνίας με τη Raytheon Company/IDS (Integrated Defense Systems) και την κυβέρνηση των Η.Π.Α. για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ανάδοχος του Έργου: METKA Α.Ε. Έναρξη των παραδόσεων προσδιορίζεται για το τέλος του 2010 και ολοκλήρωση παραδόσεων έως το Νοέμβριο του 2012. Το ύψος της σύμβασης προσδιορίζεται στα $39,3 εκ.

2η Σύμβαση – ΤΑΪΒΑΝ Αναθέτων Φορέας: INTRACOM Defence Electronics στα πλαίσια της συμφωνίας με τη Raytheon Company/IDS (Integrated Defense Systems) και την κυβέρνηση των Η.Π.Α. για την κυβέρνηση της ΤΑΪΒΑΝ.

Ανάδοχος του Έργου: METKA Α.Ε. Έναρξη των παραδόσεων προσδιορίζεται για τον Οκτώβριο του 2011 και ολοκλήρωση παραδόσεων έως τον Ιανουάριο του 2013. Το ύψος της σύμβασης προσδιορίζεται στα $12,3 εκ.

Και πάλι τα αμαρτωλά Αντισταθμιστικά Οφέλη αποτελούν τη βάση εφόρμησης της κερδοφορίας των Ελλήνων επιχειρηματιών. Ας τους δώσουμε το λόγο: «Με την πολύτιμη εμπειρία που απέκτησε η ΜΕΤΚΑ μετά την επιτυχή κατασκευή παρόμοιων συστημάτων στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος που ολοκληρώθηκε το 2002 καθώς και σε συνέχεια της συμμετοχής της σε σημαντικότατα αμυντικά έργα μεγάλης κλίμακας (MBT Leopard-2 Hel, Υ/Β U-214 κοκ), η ΜΕΤΚΑ (μετά την ανάληψη των νέων συμβάσεων που συνολικά ξεπερνούν τα $51 εκ.) εδραιώνεται περαιτέρω, ενισχύοντας την αξιοπιστία της σχετικά με την ανάληψη τεχνολογικά απαιτητικών εφαρμογών στον τομέα της άμυνας. Υπενθυμίζεται ότι η RAYTHEON είχε αναλάβει το 1999 την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων PATRIOT στην Ελλάδα και είχε τότε αναθέσει στη ΜΕΤΚΑ αντίστοιχο έργο στα πλαίσια των σχετικών προϋποθέσεων του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας περί υποχρεωτικής Ελληνοποιημένης Βιομηχανικής Συμπαραγωγής».

Η ΜΕΤΚΑ επίσης αποδεικνύει ότι ο ελληνικός στρατός δεν πάει άδικα στο εξωτερικό. Η συμμετοχή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στις δολοφονικές αποστολές του ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεκδίκηση συμβολαίων από την Ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων χωρών, για τη μεταφορά εμπορευμάτων και την ποικίλη δράση του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ιράκ επέλεξε την ελληνική εταιρεία ΜΕΤΚΑ ως ανάδοχο για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο νότο του Ιράκ. Το έργο αφορά στην κατασκευή σταθμού δυναμικότητας 1.250 μεγαβάτ στην πόλη Βασόρα και το οικονομικό ύψος του ανέρχεται στα 348 εκατ. δολάρια.
Περισσότερα από οκτώ χρόνια μετά την εισβολή των ΗΠΑ, το Ιράκ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας και η κυβέρνηση έχει υπογράψει πολλές σημαντικές συμφωνίες παραγωγής για να καλύψει τα κενά, καθώς το εθνικό δίκτυο παρέχει ηλεκτρισμό μερικές μόνο ώρες της ημέρας.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, σύμφωνα το άρθρο «Μυτιληναίος: Εντυπωσιακά αποτελέσματα στο εξάμηνο» από την ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011) καταγράφουμε τα εξής: «Αύξηση 86% στον κύκλο εργασιών, 35% στη λειτουργική κερδοφορία (ebitda), εξαγωγές που υπερβαίνουν το 80% του συνόλου των πωλήσεων και πρώτη ουσιαστική συνεισφορά στον τζίρο και στα κέρδη από τον κλάδο της ενέργειας είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του ομίλου Μυτιληναίος (Μυτιληναίος Συμμετοχών, Μέτκα, Αλουμίνιον και Protergia) το πρώτο εξάμηνο του 2011».

Η ελληνική πολεμική βιομηχανία έχει ένα ευρύ φάσμα δράσης και σημαντικό βαθμό διεθνοποίησης.

Το Υπουργείο Άμυνας της Σουηδίας ανέθεσε στην ελληνική εταιρεία Θέων Αισθητήρες, την προμήθεια τελευταίου τύπου Μονόκυαλου Νυκτερινής Όρασης Πολλαπλών Χρήσεων ΝΧ-122 καθώς και την σχεδίαση καινοτόμων παρελκόμενων με ειδικές προδιαγραφές του Σουηδικού Υπουργείου. Η ανάθεση του έργου από το Υπουργείο Άμυνας της Σουηδίας έγινε ύστερα από απαιτητικό διεθνή διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν και αξιολογήθηκαν άλλες έντεκα (11) διεθνώς αναγνωρισμένες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρο-οπτικού υλικού από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Το Μονόκυαλο νυκτερινής όρασης πολλαπλών χρήσεων ΝΧ-122, είναι ελληνικής σχεδίασης και αποτέλεσμα ανάπτυξης νέου προϊόντος από πρόγραμμα Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων της εταιρίας Raytheon Company. Το μειωμένο βάρος αυξάνει την χρηστικότητα του, όπου σε συνεργασία με την βέλτιστη προσαρμογή και εργονομία, καθιστούν το ΝΧ-122 το πιο εξελιγμένο Μονόκυαλο παγκοσμίως. Η αρχική ποσότητα της παραγγελίας ανέρχεται στα 160 τεμάχια, όπου την επιτυχή παράδοσή τους αναμένεται να ακολουθήσουν μεγαλύτερες παραγγελίες πολλών χιλιάδων βάσει υπογεγραμμένου συμφώνου προαίρεσης (option).

Στα πλαίσια των συμφωνιών που υπέγραψαν τα ΗΑΕ για την απόκτηση νέου στρατιωτικού υλικού η ελληνική εταιρεία Intermat υπέγραψε συμφωνία αξίας 4,2 εκατ. ευρώ για την παράδοση υλικού επίστρωσης το οποίο μειώνει το θερμικό ίχνος. Το υλικό θα εφαρμοστεί επί των στρατιωτικών οχημάτων του Στρατού των ΗΑΕ και αποτελεί άλλη μία επιβεβαίωση των δυνατοτήτων και των προϊόντων της ελληνικής εταιρείας.

Ακόμη, σε συνέχεια διεθνούς διαγωνισμού στις 28 Απριλίου 2011 ο Οργανισμός Κρατικών Προμηθειών του Σουηδικού Στρατού κατακύρωσε στην ελληνική εταιρεία ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΑΜΙΔΗΣ Α.Ε την προμήθεια ειδικών στολών προστασίας Gore-tex ύψους 5,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα με το συγκεκριμένο διαγωνισμό η εταιρεία ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΑΜΙΔΗΣ Α.Ε συμμετέχει σε και σε άλλους διαγωνισμούς στο εξωτερικό των οποίων το συνολικό ύψος φτάνει τα 16 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές της εταιρείας για το 2011 αντιπροσωπεύουν το 68% των πωλήσεων ενώ αναμένεται να βαίνουν αυξανόμενες τα επόμενα χρόνια।

Όμως το «ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο» που δρα πάντα με την καθοριστική στήριξη του κράτους (αυτού που σύμφωνα με τους γκουρού του σύγχρονου καπιταλισμού πρέπει να γίνει λιγότερο, υπονοώντας τις θέσεις εργασίας και τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών) επεκτείνεται και στον τομέα της Ασφάλειας. Εξάλλου οι έννοιες Πόλεμος-Ασφάλεια είναι σήμερα αλληλένδετες καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις στρατιωτικοποιούνται και οι στρατοί, εθνικοί και υπερεθνικοί αναλαμβάνουν Καθήκοντα Καταστολής Πλήθους.

Έτσι λοιπόν σημειώνεται άλλη μια «εξαγωγική «επιτυχία» της ελληνικής εταιρείας ELMON στο Βέλγιο καθώς το ελληνικό αλεξίσφαιρο γιλέκο επέλεξαν οι 160 αστυνομικοί του Τμήματος Haute Senne του Βελγίου ανάμεσα σε δεκάδες άλλα Ευρωπαϊκά και Αμερικάνικα αντίστοιχα προϊόντα στα πλαίσια του διαγωνισμού που διεξήχθη για την προμήθεια αλεξίσφαιρων γιλέκων. Η επιλογή του ελληνικού προϊόντος έγινε  μετά από αξιολόγηση και πραγματοποίηση βαλλιστικών δοκιμών στα υποψήφια γιλέκα. Το ελληνικό αλεξίσφαιρο γιλέκο της ELMON παρέχει προστασία όχι μόνο έναντι των πυροβόλων όπλων χειρός, αλλά εκτείνεται και σε άλλου είδους απειλές, όπως χτυπήματα από μαχαίρι, σύριγγας και θραύσματα χειροβομβίδας.

Όμως η ELMON έχει επίσης πέραση στους αστυνομικούς της Βοσνίας και στις Ειδικές Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού της Ισπανίας. Έπειτα από σχετικό διαγωνισμό που προκηρύχθηκε και στον οποίο συμμετείχαν 16 εταιρείες από 12 κράτη εντός και εκτός της Ε.Ε, οι Ειδικές Δυνάμεις Καταστολής της Αστυνομίας της Βοσνίας, επέλεξαν για την προστασία τους 250  αλεξίσφαιρα γιλέκα νέας τεχνολογίας της ελληνικής εταιρείας Εlmon. Τέλος, όπως μας ενημερώνει η εταιρεία «με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η παρουσίαση που πραγματοποίησε η Ελληνική εταιρεία ELMON στις Ειδικές Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού της Ισπανίας, καθώς στην παρουσίαση παρευρέθησαν αξιωματούχοι και στελέχη του Στρατού. Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως τα αλεξίσφαιρα γιλέκα της ELMON έχουν ήδη επιλεγεί από τους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Λιβάνου».

 

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ Ούτε οι Έλληνες εφοπλιστές δείχνουν να πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση καθώς έχουν ήδη παραγγείλει 654 καινούργια πλοία συνολικής χωρητικότητας 63,2 εκατ. τόνων. Τα περισσότερα από αυτά κτίζονται στην Κορέα και είναι 310 (47,4%) με συνολική χωρητικότητα 31,7 εκατ. τόνους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny οι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες επένδυσαν 8,6 δισ. για την αγορά 271 πλοίων, τα μισά εκ των οποίων περίπου είναι φορτηγά μεταφοράς ξηρού φορτίου. Με την επίδοσή τους αυτή, βρίσκονται μακράν πρώτοι μεταξύ όλων των πλοιοκτητών, αντιπροσωπεύοντας το 17% των αγορών, με τους Κινέζους να ακολουθούν με 12%. Επίσης από τα 1,5 δισ. που ξοδεύτηκαν το 2009 για τη ναυπήγηση 26 πλοίων, το «κοντέρ» για νέες παραγγελίες εκτοξεύτηκε το 2010 στα 247 πλοία αξίας 6,6 δισ.

Βασιζόμαστε στην εμπεριστατωμένη δουλεία του δημοσιογράφου Κ.Νάνου από το ΕΘΝΟΣ για να επισημάνουμε τα εξής: Πλέον, δώδεκα Έλληνες εφοπλιστές περιλαμβάνονται στη λίστα της Lloyd’s List με τους 100 ισχυρότερους παράγοντες της παγκόσμιας ναυτιλίας. Πρώτος από τους Έλληνες πλοιοκτήτες και 6ος ανάμεσα στους εκατό πιο ισχυρούς είναι ο Γιάννης Αγγελικούσης. Στην λίστα έχει συμπεριληφθεί οι Ευθύμιος Μητρόπουλος, γενικός γραμματέας του International Maritime Organization, Γιώργος Οικονόμου, Πέτρος Γεωργιόπουλος, Αγγελική Φράγκου, Θανάσης Μαρτίνος, Βίκτωρας Ρέστης, Επαμεινώνδας Εμπειρίκος, Θεόδωρος Βενιάμης, Κώστας Κωνσταντακόπουλος, Παναγιώτης Τσάκος και Βαγγέλης Μαρινάκης. Επίσης, δεν περνά απαρατήρητη η επιλογή του Γ. Οικονόμου της  «Mr Dryships», να στραφεί στον τομέα των θαλάσσιων εξορύξεων πετρελαίου επενδύοντας το αστρονομικό ποσό των 5,6 δισ. Δολαρίων. Η Dryships συγκέντρωσε τα βλέμματα της παγκόσμιας ναυτιλίας υπογράφοντας οψιόν για την κατασκευή τεσσάρων drillships, επιπλέον αυτών που ήδη ναυπηγούνται στα ναυπηγεία της Samsung. Το ύψος της επένδυσης αυτής ανέρχεται σε 2,4 δισ. με το κόστος κατασκευής ανά πλοίο να κινείται στα επίπεδα των 600 εκ. δολαρίων. Τέλος, ο Γιώργος Οικονόμου πρωταγωνίστησε σε μεγάλο «deal» αξίας 770 εκ. δολαρίων για τη ναυπήγηση 12 τάνκερ στη Νότια Κορέα. Μια κίνηση που σηματοδοτεί την είσοδο του εφοπλιστή και στον τομέα της μεταφοράς πετρελαίου.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ Με σημαντική αύξηση κατά 10,7% στην αξία των ελληνικών εξαγωγών έκλεισε το 2010, καθώς η οικονομική κρίση «έσπασε» τις τιμές πολλών προϊόντων αφού τα εργατικά δικαιώματα αποτελούν παρελθόν.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες δρέπουν τους καρπούς της «ανταγωνιστικότητας». Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), οι εξαγωγές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, ανήλθαν στο ποσό των 16,248 δισ. ευρώ από 14,675 δισ. ευρώ το 2009. Η πρώτη κατηγορία προϊόντων από πλευράς αξίας εξαγωγών είναι τα τρόφιμα και ποτά (αυξήθηκαν κατά 5% και έφτασαν τα 3,4 δισ. ευρώ) που αντιπροσωπεύουν το 21,3% των εξαγωγών. Οι εξαγωγές δομικών προϊόντων [άργιλος, χαλκός, σίδηρος, πλαστικά κ.ά. (21,2% του συνόλου)] αυξήθηκαν κατά 17,2% στα 3,449,7 δισ. ευρώ. Η αξία των εξαγωγών στα καύσιμα ήταν αυξημένη κατά 35% στα 1,791 δισ. ευρώ.

Η Γερμανία αγόρασε από την Ελλάδα προϊόντα αξίας 1,770 δισ. ευρώ (+4,5% περισσότερα από πέρυσι) και το μερίδιό της διαμορφώθηκε στο 10,9% του συνόλου των εξαγωγών. Ακολουθεί η Ιταλία με μερίδιο 10,8% και 1,75 δισ. ευρώ, η Κύπρος με μερίδιο 7,1% και 1,160 δισ. ευρώ, η Βουλγαρία με μερίδιο 6,5% και 1,049 δισ. ευρώ. Σημαντική αύξηση κατά 32% παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Βρετανία (849,2 εκατ. ευρώ) αλλά και προς τη Ρωσία (+37,2%). Προς την Τουρκία μάλιστα οι εξαγωγές παρουσιάζουν αύξηση μεγαλύτερη του 41% φτάνοντας σε αξία τα 858 εκατ. ευρώ (5% των συνολικών εξαγωγών).

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι κατά τη γνώμη μας το παρακάτω άρθρο που αναδημοσιεύουμε αυτούσιο, καθώς αποκαλύπτει σημαντικές τάσεις της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Αποδεικνύοντας «το άδικο» της κριτικής του Αποστολή Διαμάντη (ΕΨΙΛΟΝ, 9.10.11) που «την πέφτει» σε αστούς διανοούμενους του διαμετρήματος μιας Σώτης Τριανταφύλλου και ενός Τάκη Θεοδωρόπουλου, γιατί λέει κάθονται στο ΦΙΛΙΟΝ να πιουν τον καφέ τους και λένε χαμογελαστοί «πόσα καλά μας φέρνει η πτώχευση»!

Μα φτωχέ, Αποστόλη. Ο Τάκης και η Σώτη έχουν δίκιο. Η πτώχευση φέρνει κέρδη. Όχι για όλους. Όπως πάντα….

Ελληνικές εξαγωγές: «Ρεκόρ 10ετίας στο πρώτο τρίμηνο»

Με βάση την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), οι ελληνικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκαν κατά 31,5% στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 και η αξία τους διαμορφώθηκε σε 4,56 δισ. ευρώ από 3,47 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Συνδέσμου για την εξέλιξη των εξαγωγών σε ετήσια βάση, προβλέπεται αύξηση της τάξης του 8-10%, τουλάχιστον. Σε πρόσφατες εκτιμήσεις του ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), προβλέπει αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 9,4% για το 2011. Πρόκειται για σημαντική προς τα πάνω αναθεώρηση, καθώς σε προηγούμενες εκτιμήσεις του ο διεθνής Οργανισμός ανέμενε αύξηση της τάξης του 6%. Αν επαληθευθούν οι συγκεκριμένες προβλέψεις του ΠΣΕ και του ΟΟΣΑ, θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για ρεκόρ αξίας εξαγωγών στον 21ο αιώνα».

Σε ότι αφορά τις εισαγωγές στο α’ τρίμηνο του 2011, ο ΠΣΕ και το ΚΕΕΜ καταγράφουν συνέχιση των πτωτικών τάσεων και νέα υποχώρηση κατά -16,7%, με την αξία τους να διαμορφώνεται σε 10.776,4 εκ. € έναντι 12.935,8 εκ. € στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, εξαιτίας της συνεχιζόμενης μείωσης της εγχώριας κατανάλωσης στην Ελλάδα.

Αν οι εμπορευματικές συναλλαγές της Ελλάδας στο εξεταζόμενο τρίμηνο υπολογιστούν σε δολάρια, η μεν αύξηση των εξαγωγών είναι λίγο μικρότερη (29,9%) και η αξία τους ανήλθε σε 6.240,3 εκ. $ έναντι 4.805,6 εκ. $ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, ενώ η μείωση των εισαγωγών είναι μεγαλύτερη (-17,7%), και η αξία διαμορφώθηκε σε 14.725,1 εκ. $ από 17.897,1 εκ. $, στο πρώτο τρίμηνο του 2010.

Επισημαίνεται ότι λόγω της σημαντικής αύξησης (31,5%) των εξαγωγών και της συνεχιζόμενης πτώσης (-16,7%) των εισαγωγών ενισχύεται η τάση περιορισμού του εμπορικού ελλείμματος σε -6.209,5 εκ. € από -9.462,4 εκ. € στο τρίμηνο του 2010, ήτοι μείωση του ελλείμματος κατά 34,4%.

Ο χάρτης των εξαγωγών

Μεγάλη μεταβλητότητα και έντονες διακυμάνσεις καταγράφονται στην ανάλυση της πορείας των ελληνικών εξαγωγών για το α’ τρίμηνο του 2011 σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών. Αιτία αποτελεί η εκτόξευση κατά το μήνα Μάρτιο του ποσοστού συμμετοχής στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών των αγορών της ΕΕ 25, στο 72% του συνόλου, με τον υπόλοιπο κόσμο να περιορίζεται μόλις στο 28%. Αντίθετα, τους πρώτους δύο μήνες του έτους, καταγράφονταν σημαντική αύξηση εξαγωγών –κυρίως πετρελαιοειδών- προς τις Τρίτες Χώρες.

Έτσι, σε επίπεδο τριμήνου και κατά γεωγραφικές περιοχές, συνολικά ανοδική ήταν η πορεία των εξαγωγών γενικότερα προς τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου (ΟΟΣΑ) συνολικά κατά 21,8% και ειδικότερα προς τους εταίρους μας στην Ε.Ε.(15), την Ε.Ε.(25) και την Ε.Ε.(27) κατά 17,6%, 18,3% και 19,6%, αντιστοίχως.

Σημαντικά αυξημένες επίσης είναι και οι εξαγωγές προς τις χώρες της νέας διεύρυνσης (20,8%),τις χώρες της Β.Αμερικής (26,5%), τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία, στο +40,5%), τα Βαλκάνια (23,1%), την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (46,5%,) τη Μ.Ανατολή & Β.Αφρική (66,3%). Αξιοσημείωτος είναι ο τετραπλασιασμός σχεδόν των εξαγωγών στις χώρες της Ν.Α. Ασίας (Ταϊβάν, Ινδονησία, Σιγκαπούρη, Φιλιππίνες, Χογκ Κογκ, Ν. Κορέα, Ταϊλάνδη, στο +290%) και ο διπλασιασμός σχεδόν των εξαγωγών προς τις χώρες της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Βραζιλία, Μπαχάμες, Αγ. Βικέντιος, Ονδούρα, Παναμάς, Χιλή, στο +97,3%).

Αντίθετα, μειωμένες εμφανίζονται οι εξαγωγές προς: Άλλες Αναπτυγμένες Χώρες (Ιαπωνία, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, στο -28%), Χώρες Αφρικής (εκτός Β. Αφρικής) -28,8%, αλλά και προς τις χώρες Ινδία (-36,2%) και Κίνα (-7,2%). Επίδραση στις γεωγραφικές μεταβολές των ελληνικών εξαγωγών, είχαν αφ’ ενός η εξέλιξη της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου και αφ’ ετέρου οι ιδιαίτερες κοινωνικο-πολιτικές εξελίξεις σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, καθώς και στην Ιαπωνία, λόγω των σεισμών και του τσουνάμι, που επηρεάζουν το διεθνές εμπόριο στις ευρύτερες περιοχές.

Τα εξαγώγιμα προϊόντα

Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η αύξηση, προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο των εξαγωγών των καυσίμων κατά 278%, αλλά και τις αυξήσεις των εξαγωγών των βιομηχανικών προϊόντων κατά 11,9% και των αγροτικών προϊόντων κατά 9%. Μεγάλη αύξηση (100,7%) καταγράφεται και για την κατηγορία είδη και συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες (εμπιστευτικά προϊόντα), ενώ αντίθετα οι εξαγωγές των πρώτων υλών μειώθηκαν κατά -7,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές πρώτων υλών είχαν εμφανίσει σημαντικές αυξήσεις στο τελευταίο τρίμηνο του 2010.

Οι κινήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα (από 25,1% το 2010 στο 20,8% το 2011), των πρώτων υλών (από 6,7% σε 4,7%) και των βιομηχανικών προϊόντων (από 58,3% σε 49,7% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών. Αντίθετα, σημειώνεται σημαντική αύξηση της συμμετοχής των καυσίμων (από 7,2% το 2010 σε 20,7% το 2011) και των μη ταξινομημένων ειδών (από 2,7% σε 4,1%).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο ανάλυσης υποκατηγοριών, μειούμενες βαίνουν οι εξαγωγές μόνο στις εξής περιπτώσεις: Ποτά-Καπνός (-17,7%), Χημικά Προϊόντα (-11,1%) και Διάφορα Βιομηχανικά Είδη (-7,5%).

Τελικά, πραγματικά ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ…

Τα δικά μας πήραν και αυτοί τα Έφαγαν!

Δικαιώματα, Υπεραξία, Αίμα και Ιδρώτα.

Και τα ξανατρώνε…. Γιατί πάντα στον καπιταλισμό ίσχυε η ρήση «ο Θάνατος μας, τα Κέρδη τους»!

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437    Diktiospartakos.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *