Μας [ξανα]παίρνουν μέτρα – πρέπει να φύγουν κλοτσηδόν άμεσα

Το παρακάτω άρθρο είναι από την “Ναυτεμπορική”, για τη νέα επιδρομή του κράτους στις τσέπες των εργαζόμενων, με σκοπό:

(α) Να βρει λεφτά για να κλείσει τις τρύπες του προυπολογισμού, που βέβαια επιβαρύνεται ολοένα και περισσότερο με τους τόκους που το κράτος πληρώνει στους δανειστές (τις τράπεζες). Οι φόροι, οι περικοπές σε μισθούς και γενικώς όλα τα μέτρα που ανακοινώνονται μοιάζουν, και έως ένα βαθμό είναι “στο πόδι”, διότι αναπροσαρμόζονται συνεχώς με βάση το πόσα λεφτά λείπουν στην κυβέρνηση. Όσα της λείπουν, τόσο αρπάζει από το λαό μέσω μιας επιδρομής. Δεν τηρούν δηλαδή ούτε καν τα προσχήματα σχετικά με “δίκαιη φορολόγηση”, κτλ. Απλά εφορμούν εναντίον των κατώτερων τάξεων, που είναι πολιτικά ανοργάνωτες και άρα αποτελούν εύκολο στόχο, και παίρνουν ότι θέλουν.

(β) Να μειώσει ακόμα περισσότερο μισθούς/συντάξεις/εργασιακά δικαιώματα, ώστε να γίνουν οι εργάτες πιο φτωχοί, και άρα πιο ελκυστικοί για το κεφάλαιο (άλλωστε, η αποδοχή της “ανταγωνιστικότητας” σημαίνει ουσιαστικά ότι βάζουν τον έναν εργάτη εναντίον του άλλου σε παγκόσμια κλίμακα, και όποιος έχει τα καλύτερα προσόντα + τους χαμηλότερους μισθούς κερδίζει, με τους υπόλοιπους να μένουν “στα αζήτητα” από άποψη επενδύσεων, μιας και οι κεφαλαιοκράτες απλά τους αφήνουν να ψοφάνε μέχρις ότου μειώσουν μισθούς/συντάξεις. Τότε τα ξαναλέμε – έως τοτε όμως “άντε γεια”, δεν κάνουν καμία επένδυση).

Διπλή εισφορά αλληλεγγύης το 2012

Δύο έκτακτες εισφορές αλληλεγγύης θα κληθούν να πληρώσουν το 2012 οι φορολογούμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι, ύστερα από νέα ρύθμιση του οικονομικού επιτελείου για να κλείσουν τις «μαύρες τρύπες» και να ενισχύσουν τα έσοδα του νέου προϋπολογισμού.

Η συγκεκριμένη παρακράτηση θα γίνεται φυσικά κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να μειωθεί ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα και να «κουρευτούν» επιπλέον οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την κατανάλωση, με αποτέλεσμα την περαιτέρω πτώση του τζίρου στην αγορά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύνολο της πραγματικής οικονομίας.

Η αγωνία για να επιτευχθεί για πρώτη φορά πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, λόγω του επικείμενου μεγαλύτερου «κουρέματος» για το οποίο τίθεται ως προϋπόθεση από την Ε.Ε. και ΔΝΤ ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο να υποκύψει για μία ακόμη φορά στις εντολές της τρόικας και έτσι σήμερα αναμένεται να κατατεθεί η σχετική τροπολογία στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει τα εξής:

* από την 1η Ιανουαρίου του 2012, πέρα από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος που θα κάνουν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα κάνουν ακόμη μια παρακράτηση που θα αφορά την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2012

* ταυτόχρονα, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2012, που θα υποβληθούν έως το καλοκαίρι του επομένου έτους και θα αφορούν τα εισοδήματα του 2011, θα έρθει και η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει φέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «χτύπημα» θα είναι όχι μόνο διπλό αλλά πολλαπλό το 2012 για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, εν αντιθέσει με τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα κληθούν να πληρώσουν μόνο την εισφορά αλληλεγγύης για τα φετινά εισοδήματα με την υποβολή των δηλώσεών τους το επόμενο έτος.

Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου 2012 τα μηνιαία τους εισοδήματα να μειώνονται δραματικά αφενός γιατί θα αυξηθεί σημαντικά η παρακράτηση φόρου, λόγω της εφαρμογής της νέας κλίμακας παρακράτησης με βάση το νέο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, αφετέρου δε γιατί θα τους παρακρατείται από τα λογιστήρια η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που θα αποκτούν (σ.σ. ακόμα δηλαδή και αν δεν έχεις να πληρώσεις το νέο χαράτσι, διότι πχ θέλεις να ξοδέψεις τον -μικρό- μισθό σου σε τρόφιμα, ρούχα και διάφορα άλλα απαραίτητα, η κυβέρνηση δε θα σε αφήνει, και θα σου κλέβει τα λεφτά που θέλει κατευθείαν από το μισθό σου, πριν καν τον πάρεις στα χέρια σου. Έτσι, το χαράτσι μπαίνει υποχρεωτικά σε “πρώτη προτεραιότητα”, μπροστά ακόμα και από την κάλυψη των βιολογικών σου αναγκών, διότι πρώτα εξοφλείται αυτό, και μετά όλα τα άλλα με “ότι περισσέψει” από το μισθό σου).

Θα πρέπει φυσικά να αναφερθεί ότι η τελική εκκαθάριση για τις έκτακτες εισφορές θα γίνεται με την έκδοση του πολυ-εκκαθαριστικού, που θα περιλαμβάνει και το τέλος επιτηδεύματος, στο οποίο θα έχουν υπολογιστεί όλα τα εισοδήματα που ενδεχομένως έχουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Το «πάγωμα» των κλαδικών συμβάσεων μέχρι το τέλος του προγράμματος στήριξης αποτελεί προαπαιτούμενο της τρόικας για την εκταμίευση της έκτης δόσης, παραδέχτηκε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στην έντονη κριτική βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και της αντιπολίτευσης που ζητούν την τροποποίησή της σχετικής ρύθμισης (άρθρο 37).

Την ίδια ώρα, από την “Ελευθεροτυπία”:

Οσο καιρό χρειάζεται και μέχρι να… ξεχαστούν, «παγώνουν» οι αποδοχές των συνταξιούχων και οι συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων.

Οι διορθώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, με τροπολογίες στη Βουλή, στο επίμαχο νομοσχέδιο κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων, της εφεδρείας και των νέων περικοπών στις συντάξεις, προβλέπεται ότι οι συνταξιούχοι δεν θα ξαναπάρουν αύξηση μέχρι και το 2015, μέχρι το ίδιο έτος παρατείνεται και η εφεδρεία, ενώ οι κλαδικές συμβάσεις δεν θα επεκτείνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου, το οποίο, εντελώς ξαφνικά, θα διαρκέσει μέχρι το 2015, αν και η χώρα, υποτίθεται, ότι θα βγει στις αγορές να δανειστεί το 2014. Αρα θα έχει διορθώσει το δημόσια οικονομικά της….

Μεταξύ σοβαρού και αστείου, ας δούμε έναν “σουρεαλιστικό” σχολιασμό της κατάσταση, από το kourelarios.wordpress.com:

Μας [ξανα]παίρνουν μέτρα

Να ζήσουμε να τα χιλιάσουν!

“Κλείδωσαν” τα νέα σκληρά μέτρα
Δείχνουν την πόρτα σε 100.000 συμβασιούχους
“Τρίζει” η καρέκλα και των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων
Θέμα στις ΗΠΑ οι αυτοκτονίες στην Κρήτη
“Η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας έχει ξεκινήσει”
CNN: Στο 99.9% η πιθανότητα να χρεοκοπήσει η Ελλάδα

Καλημέρα;;;
Καλημέραααα!!!
Βγαίνει στη σύνταξη η Τσιτσιολίνα

Το ότι νομοσχέδια όπως τα παραπάνω πέφτουν πλέον σαν το χαλάζι το ξέρετε. Αυτοί πράγματι “μας παίρνουν τα μέτρα” και για το σκοπό αυτό λένε ψέματα, εκβιάζουν, χτυπάνε μέσω των ΜΑΤ, αυτοπαρουσιαζόμενοι μάλιστα και ως “σωτήρες”, “πατριώτες”, “δημοκράτες”, μπλα, μπλα, μπλα.

Αυτές οι πολιτικές πρέπει να ανατραπούν. Και επειδή αυτοί δεν είναι διατεθειμένοι να φύγουν “με το καλό”, ας φύγουν “με το άγριο”:

Αργεντινή: Ο πρόεδρος της χώρας φεύγει με το ελικόπτερο, προκειμένου να γλιτώσει από τον εξεγερμένο λαό

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.