Συνάντηση για ανεξάρτητο συντονισμό για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

ΣΥΛΒΙΑ ΚΟΙΛΑΚΟΥ*

Την περασμένη Κυριακή 9 Οκτώβρη, στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών, πραγματοποιήθηκε παναθηναϊκή συνέλευση του «Συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.» Συμμετείχαν δεκάδες σωματεία, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την εκπαίδευση, την υγεία, τη βιομηχανία, τις τηλεπικοινωνίες, τα ΜΜΕ, τους μισθωτούς τεχνικούς, τα υπουργεία και τους δημόσιους οργανισμούς, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις τράπεζες κ.ά.

Στη συζήτηση αναδείχτηκε η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας και την κοινωνία. Τονίστηκε η διάθεση των εργαζομένων να συγκρουστεί μετωπικά και με όρους νίκης με την άθλια επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Στους χώρους του δημοσίου (στενού και ευρύτερου) γίνονται συχνά συνελεύσεις στις οποίες λαμβάνονται αγωνιστικές αποφάσεις, ενώ είναι διάχυτη η ανάγκη για γενική απεργιακή κλιμάκωση.

Στη συζήτηση μεταφέρθηκε το κλίμα από τον πολύμορφο αγώνα διαρκείας των εργαζόμενων στους ΟΤΑ, όπου με καταλήψεις, απεργίες και διαδηλώσεις παλεύουν για την ανατροπή της επίθεσης, αλλά και τις κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας.

Από πολλούς εργαζόμενους υπογραμμίστηκε η στάση της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ανεξάρτητου οριζόντιου συντονισμού. Στην κατεύθυνση αυτή το Συντονιστικό των φορέων της εφεδρείας αποτελεί μια επιτυχημένη προσπάθεια. Στους χώρους που καλύπτει έχουν πραγματοποιηθεί καταλήψεις, απεργίες, στάσεις εργασίας, ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις, αλλά και στην ένταξη του προσωπικού σε καθεστώς εφεδρείας, αποτρέποντας μέχρι σήμερα την εφαρμογή αρκετών από τις αλλαγές αυτές. Την εβδομάδα που πέρασε οι εργαζόμενοι στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), πραγματοποίησαν αποκλεισμό του κτιρίου της εταιρείας και 5νθήμερη απεργία. Εργαζόμενοι μέλη σωματείων που δραστηριοποιούνται           στο Συντονιστικό εργαζόμενων στην ψυχική υγεία μετέφεραν την εμπειρία από τις μαζικότατες κινητοποιήσεις του κλάδου που έγιναν την τελευταία περίοδο.

Εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα έφεραν την εικόνα από στους χώρους δουλειάς, με τις μαζικές απολύσεις σε μια σειρά από χώρους (τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ, κατασκευές κ.ά.) και τη στάση πληρωμών των αφεντικών απέναντι στους εργαζόμενους. Εξέφρασαν την ανάγκη ενοποίησης των αγώνων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και να παρθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες ενάντια στην ανεργία και τις απολύσεις. Επίσης αναφέρθηκε η στάση της δωσίλογης ηγεσίας στης ΠΕΤ ΟΤΕ με την κατάπτυστη συμφωνία που έκανε με την διοίκηση του ΟΤΕ για μείωση των μισθών.

Από πολλούς ομιλητές τονίστηκε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιστορικές. Ο Συντονισμός πρέπει να εκφράσει την κοινωνική αντίσταση με ένα νικηφόρο σχέδιο, απέναντι στη γραφειοκρατία που μας οδηγεί στην ήττα. Εκφράστηκε η ανάγκη συγκρότησης ενός ενιαίου κέντρου αγώνα από όλους τους αγωνιζόμενους, για να φύγουν η κυβέρνηση- ΕΕ -ΔΝΤ, για παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, εθνικοποιήσεις τραπεζών, δημοκρατία απέναντι στην αστυνομική βία και την καταστολή.

Αποφασίστηκε να γίνει καμπάνια του συντονισμού, με προκήρυξη και αφίσα, και βασικά συνθήματα: Κάτω η καταστροφική κυβέρνηση και όσοι τη στηρίζουν – έξω από τη φυλακή της τρόικας (ΕΕ – ΔΝΤ – τραπεζών) – δημοκρατία του συλλογικού αγώνα απέναντι στον ολοκληρωτισμό, την αστυνομική και οικονομική βία. Επίσης αποφασίστηκε να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις, στους περισσότερους χώρους δουλειάς και κλάδους, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για απεργίες, καταλήψεις κλπ και να στηριχτούν οι κινητοποιήσεις που ήδη έχουν εξαγγείλει οι αγωνιζόμενοι κλάδοι.

Κεντρικής σημασίας είναι το κάλεσμα του Συντονισμού για σήμερα, στις 11 π.μ. στο Πολυτεχνείο, το οποίο απευθύνεται σ’ όλα τα αγωνιστικά σωματεία και ομοσπονδίες, στους κλαδικούς συντονισμούς, στις φοιτητικές και μαθητικές κινητοποιήσεις, στις επιτροπές ανέργων, σε συνελεύσεις γειτονιών, στα κινήματα «Δεν πληρώνω». Σε όλους όσους βρίσκονται στο δρόμο, δεν καλύπτονται από τη γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και θέλουν να αγωνιστούν μέχρι τη νίκη… Στόχος είναι η δημιουργία ενός συντονιστικού αγώνα για την γενική απεργιακή κλιμάκωση, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, του μνημονίου και όλων των αντεργατικών μέτρων.

Αποφασίστηκε επίσης, ο Συντονισμός, να πάρει πρωτοβουλίες για την ανεργία, ώστε το ζήτημα να αναδειχθεί από το εργατικό κίνημα, αλλά και να συμβάλλει στην κινηματική έκφραση των ίδιων των ανέργων. Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε να εκδοθεί ανακοίνωση με σύνθημα «να στείλουμε στην ανεργία κυβέρνηση ΕΕ – ΔΝΤ – τραπεζίτες» με την οποία θα καλούνται όλα τα σωματεία να γράφουν τους ανέργους και να ξεκινήσουν ειδική συζήτηση για το θέμα στο εσωτερικό τους.

Ειδική σύσκεψη για το θέμα θα πραγματοποιηθεί αύριο, στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, σχετικά με την ανεργία. Σε αυτή έχουν κληθεί σωματεία, πρωτοβουλίες – συλλογικότητες – επιτροπές που ασχολούνται με την ανεργία και την ελαστική εργασία (στις γειτονιές ή στους κλάδους), άνεργοι και υποαπασχολούμενοι, προκειμένου να συζητήσουν για την οργάνωση κινητοποιήσεων. Άμεσοι στόχοι της πρωτοβουλίας αυτής είναι η συγκρότηση μπλοκ ανέργων στη 48ωρη απεργία, η διοργάνωση ημέρας δράσης για την ανεργία το επόμενο διάστημα και η δημιουργία επιτροπών και συνελεύσεων ανέργων σε γειτονιές και σωματεία.

Εν’ όψη της απεργιακής κινητοποίησης και με αφορμή την έξαρση κρατικής βίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων εργατικών, φοιτητικών και μαθητικών κινητοποιήσεων, ο Συντονισμός θα πραγματοποιήσει παρεμβάσεις ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή.

* μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας

Πηγή: ΠΡΙΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *