Πέθανε η Μπέττυ που σταμάτησε τη Φρειδερίκη

Η Μπέττυ και ο ναυτεργάτης και στέλεχος του ΚΚΕ Αντώνης Αμπατιέλος

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Η ΟΥΑΛΗ ΔΑΣΚΑΛΑ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ

Απεβίωσε σε ηλικία 94 χρόνων η Μπέττυ Αμπατιέλου, μια παλαίμαχη κομμουνίστρια. Γεννήθηκε στη Νότια Ουαλία τον Οκτώβριο του 1917. Το 1939 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Μ. Βρετανίας και το 1944 παντρεύτηκε τον ναυτεργάτη, στέλεχος του ΚΚΕ Αντώνη  Αμπατιέλο. Ηρθε στην Ελλάδα  και  έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Από την Ελλάδα έστελνε ανταποκρίσεις στην εφημερίδα «Ντέιλι Γουόρκερ» την περίοδο του εμφυλίου. Το 1949 πήγε στο Λονδίνο, όπου πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Συνδέσμου για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Το 1963 έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο όταν κατά την επίσκεψη της Φρειδερίκης στο Λονδίνο επιχείρησε να τη συναντήσει και να της δώσει υπόμνημα με το οποίο ζητούνταν η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Το αίτημα απορρίφθηκε. Την ίδια ημέρα, όταν η Φρειδερίκη επιχείρησε να φύγει από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου «Κλάριτζες» βρέθηκε πάλι μπροστά σε διαδηλωτές, οπότε η Μπέττυ Αμπατιέλου την έπιασε από τους ώμους εμποδίζοντάς τη να φύγει.

Το 1967 συνελήφθη από τη δικτατορία και λίγο καιρό μετά εκδιώχθηκε στην Αγγλία. Εργάστηκε για τις κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ στο εξωτερικό. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974.

Η πολιτική κηδεία της Αμπατιέλου έγινε σήμερα στις 4.00 το απόγευμα στο νεκροταφείο Αναστάσεως στον Πειραιά.

Πηγή: Θ. ΤΣ. – “Ελευθεροτυπία”

0 απαντήσεις στο “Πέθανε η Μπέττυ που σταμάτησε τη Φρειδερίκη”

 1. Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για το θάνατο της παλαίμαχής κομμουνίστριας σ. Μπέττυς Αμπατιέλου

  Η Κεντρική Επιτροπή ανακοινώνει το θάνατο της συντρόφισσας Μπέττυς Αμπατιέλου παλαίμαχης κομμουνίστριας, αφοσιωμένης στην υπόθεση της εργατικής τάξης, στον κομμουνισμό, στο ΚΚΕ. Γεννήθηκε στη Νότια Ουαλία τον Οκτώβριο του 1917. Ο πατέρας της ήταν ανθρακωρύχος. Το πατρικό της όνομα ήταν Μπάρτλετ. Σπούδασε και εργάστηκε ως δασκάλα.
  Το 1939 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Μ. Βρετανίας το οποίο υπηρέτησε από διάφορες στελεχικές θέσεις και το 1943 έγινε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. Το 1944 παντρεύτηκε το ναυτεργάτη, στέλεχος του ΚΚΕ Αντώνη Αμπατιέλο και το 1945 ήρθε στην Ελλάδα και έγινε μέλος του ΚΚΕ.

  Ως ανταποκρίτρια της εφημερίδας Ντέιλι Γουόρκερ, κατήγγειλε στους εργαζόμενους της Μεγάλης Βρετανίας την άγρια τρομοκρατία, τις εκτελέσεις και τους βασανισμούς των Ελλήνων κομμουνιστών και των αγωνιστών του ΕΑΜικού κινήματος. Το 1949 πήγε στο Λονδίνο, όπου πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Συνδέσμου για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα, ο οποίος κύριο στόχο είχε τη σωτηρία των χιλιάδων κομμουνιστών που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Το 1963 έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο όταν, κατά την επίσκεψη της Φρειδερίκης στο Λονδίνο, επικεφαλής μεγάλης διαδήλωσης Ελλήνων και Κυπρίων επιχείρησε να τη συναντήσει και να της δώσει υπόμνημα με το οποίο ζητούνταν η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Το αίτημα απορρίφθηκε. Την ίδια ημέρα, όταν η Φρειδερίκη επιχείρησε να φύγει από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου Κλάριτζ βρέθηκε πάλι μπροστά σε διαδηλωτές, οπότε η Μπέττυ Αμπατιέλου την έπιασε από τους ώμους εμποδίζοντάς τη να φύγει.
  Όταν αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα ήταν στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΕΔΑ. Το 1967 συνελήφθη από τη δικτατορία των συνταγματαρχών και αφού κρατήθηκε για εβδομάδες σε στρατόπεδο, εκδιώχθηκε στην Αγγλία, παρά τη θέλησή της.
  Το 1968 υπερασπίστηκε τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του Κόμματος και δούλεψε για την ανασύνταξη των κομματικών οργανώσεων στο εξωτερικό. Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και δούλεψε στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Στο 10ο και 11ο Συνέδριο του Κόμματος εκλέχθηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ.
  Η κηδεία της θα είναι πολιτική και θα γίνει τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη στις 4μμ στο νεκροταφείο Αναστάσεως στον Πειραιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *