Η “Ελληνική τραγωδία” μετά την απελευθέρωση της χώρας μας από τα ναζιστικά στρατεύματα, μέσα από ένα γράμμα φυλακισμένου συντρόφου.

Του Γ.Γ

“Ελληνική τραγωδία” χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας, μετά την απελευθέρωση από τα ναζιστικά στρατεύματα ο Ριζοσπάστης, παραθέτοντας ένα γράμμα που έλαβε και επιβεβαιώνει αυτή την διαπίστωση σε όλο της το μεγαλείο.

Η επιστολή ενός φυλακισμένου συντρόφου που δημοσιεύει σαν σήμερα, 30 Σεπτέμβρη του 1945, το όργανο της Κ.Ε του ΚΚΕ, έρχεται να προστεθεί σ’ αυτό που έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Οτι δηλαδή όλα τα καθάρματα που υπηρέτησαν πιστά τα κατοχικά στρατεύματα και εγκλημάτησαν σε βάρος του ελληνικού λαού, μετά την απελευθέρωση αποτέλεσαν βασικό κομμάτι του “εθνικού κορμού”, ενώ οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και οι κομμουνιστές υπέφεραν τα πάνδημα από το καθεστώς που εγκαθίδρυσαν οι ξένοι ¨προστάτες” μας.

Ας δούμε το γράμμα που αναφέραμε:

Αγαπητέ Ριζοσπάστη

Βρίσκομαι πέντε μήνες τώρα στις φυλακές της Τρίπολης ύστερα από μήνυση δυο διαβόητων προδοτών της Αρκαδίας, του Κόντη και του Θεοδωρέλου.

Οι Γερμανοί στην κατοχή μας έκαψαν τρία σπίτια μας στο Λεβίδι. Ο αδελφός μου Θεόδωρος σκοτώθηκε παλικαρίσια σαν αξιωματικός του ΕΛΑΣ στην περίφημη με τους Γερμανούς μάχη της Στυμφαλίας.

Μετά την απελευθέρωση προδοτικά καθάρματα με εθνοφυλακή χτύπησαν τον γαμβρό μου Κ. Καραντάση, πρώτο εξάδελφο του υπουργού Καραντάση, σε τέτοιο βαθμό, ώστε σήμερα να είναι στο φρενοκομείο τρελός! Τα ίδια καθάρματα πιάσαν εμένα, πέταξαν τους γέρους γονείς μου από ένα σπίτι που πρόχειρα είχαν εγκατασταθεί. Στράβωσαν από το ένα μάτι τον αδελφό μου και ξυλοκόπησαν τις δυο αδελφές ου μαζί με τον πατέρα μου. Αυτά μέχρι προχτές.

Σα να μην έφταναν αυτά, πριν λίγο καιρό (16-8-45) “άγνωστοι” διέρρηξαν το μαγαζί μας στο Λεβίδι και κάτω από την μύτη της εθνοφυλακής και της αστυνομίας πήραν μαζί τους ότι εμπόρευμα υπήρχε μέσα αξίας 400.000 δρ. προπελεμικών. Ολόκληρη νύχτα κουβαλούσαν χωρίς τα όργανα της “τάξεως” να αντιληφθούν τίποτε γιατί απλούστατα αυτά ήταν εν γνώσει τους.

Ο πατέρας μου διαμαρτυρήθηκε στην Τρίπολη στις αρχές και κατήγγειλε ποιοι είναι οι δράστες. Παντού όμως συνάντησε αδιαφορία και ειρωνεία. Ο στρατιωτικός διοικητής μάλιστα του είπε χαρακτηριστικά: “Αφού τα παιδιά σου είναι κομμουνιστές τα θέλετε και τα παθαίνετε”. Αυτή είναι η τάξη και ασφάλεια στην Αρκαδία.

Μπροστά στον ελληνικό λαό διαμαρτύρομαι γι’ αυτά τα αίσχη και ζητώ εξ ονόματος του ήρωα νεκρού αδελφού μου με το δικαίωμα των θυσιών για την πατρίδα να συλληφθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν. Είναι τα γνωστά όργανα της Γκεστάπο ο Κόντης και οι Θεοδωρόπουλοι που εναντίον τους υπάρχουν χιλιάδες μηνύσεις για τα εγκλήματά τους.

Φυλακές Τρίπολης Σεπτέμβρης 1945
Με συντροφικούς χαιρετισμούς
Δήμος Γιαξής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *