Το καθεστώς Μητσοτάκη και το παρασκήνιο της σύγκρουσης για την ΑΔΑΕ

Πριν δυο μέρες είχαμε μια ανάρτηση την οποία τιτλοφορούσαμε “Ντιλ μεταξύ Ν.Δ και Ελληνικής Λύσης, για να ρυθμιστεί ένα θηριώδες πρόστιμο δύο εκατ. ευρώ στον Κυρ. Βελόπουλο” και αναφερόμαστε στο προκλητικό θεσμικό και αριθμητικό πραξικόπημα που προχώρησε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, συνεργαζόμενη με την “Ελληνική Λύση” -για να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία που προβλέπεται- προκειμένου να αντικαταστήσει τα μέλη ανεξάρτητων αρχών που είτε ερευνούν το σκάνδαλο των υποκλοπών (ΑΔΑΕ), είτε ελέγχουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Και εντυπωσίαζε αυτό το γεγονός γιατί όποιος/α παρακολουθούσε επιδερμικά αυτό το θέμα είχε σχηματίσει την άποψη ότι όλη αυτή η μεθόδευση γινόταν για να μην αναγκαστεί η ΕΥΠ να καταβάλλει το πρόστιμο των 100.000 ευρώ που της είχε επιβάλλει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) λόγω ότι δεν συνεργάστηκε μαζί της στη διερεύνηση του πολύκροτου σκανδάλου των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων.

Τελικά και εμείς είμαστε “πολύ νυχτωμένοι”. Επρεπε σήμερα να διαβάσουμε πέντε Κυριακάτικες εφημερίδες για να εντοπίσουμε σε μια απ’ αυτές τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους προχώρησε η κυβέρνηση σ’ αυτή την μεθόδευση. Και οι λόγοι αυτοί είναι πάρα πολύ σοβαροί, και μας κάνουν για άλλη μια φορά να μιλάμε για καθεστώς Μητσοτάκη, μια κατάσταση που δεν έχει καμιά σχέση με μια τυπική αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Την σχετική πληροφόρηση, λοιπόν, την παίρνουμε από ένα άρθρο που υπογράφει ο δημοσιογράφος Νίκος Χασαπόπουλος στο Κυριακάτικο Βήμα.

Παραθέτουμε βασικά αποσπάσματα με δικές μας υπογραμμίσεις:

Το παρασκήνιο της σύγκρουσης για την ΑΔΑΕ

… Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως το ΦΕΚ διορισμού των νέων μελών της ΑΔΑΕ εκδόθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής 29/9 (στις 3 η ώρα το πρωί), όταν συνήθως τα σχετικά ΦΕΚ με διορισμούς μελών Ανεξάρτητων Αρχών απαιτούν δύο εβδομάδες για να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Αυτό κατέδειξε πως η κυβέρνηση ήταν σε «εγρήγορση» προκειμένου να μην επιτραπεί στο απερχόμενο ΔΣ της ΑΔΑΕ να συνεδριάσει το πρωί της Παρασκευής για να επιβάλει, όπως αναφέρει η αντιπολίτευση, το πρόστιμο των 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ. Κάτι το οποίο και έγινε, η συνεδρίαση αναβλήθηκε. Αυτή η μεθόδευση επικρίθηκε από συνταγματολόγους και κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως και από ξένους ευρωβουλευτές που έκαναν σχετικές αναρτήσεις στα social media.

Το πρόστιμο στην ΕΥΠ και οι ενστάσεις

Ποιες όμως θα είναι οι επόμενες εξελίξεις; Η εισήγηση για το πρόστιμο στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θα συζητηθεί στο επόμενο ΔΣ της ΑΔΑΕ υπό τη νέα του σύνθεση, το οποίο θα συνεδριάσει σε περίπου δύο εβδομάδες. Εκεί το πλέον πιθανόν είναι τα πως τα νέα μέλη που διόρισε η κυβέρνηση θα απορρίψουν την εισήγηση που θα φέρει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ήτοι ο κ. Ράμμος θα μειοψηφήσει. Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό, θα πρέπει να αναμένεται η αυθημερόν παραίτηση του κ. Ράμμου.

Γιατί η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιβληθεί το πρόστιμο στην ΕΥΠ; Η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο. Η έλλειψη συνεργασίας από την πλευρά της υπηρεσίας αποτυπώνει την έλλειψη βούλησης συνεργασίας του πολιτικού προϊσταμένου της υπηρεσίας.

Την ίδια στιγμή από το πρόστιμο θα εκτίθετο ακόμη περισσότερο η εισαγγελική λειτουργός που εδρεύει εντός της ΕΥΠ και η οποία έδειξε απροθυμία να συνεργαστεί τόσο με τη Βουλή όσο και με τις Ανεξάρτητες Αρχές.

Το κυριότερο είναι πως το σκεπτικό της εισήγησης της Ανεξάρτητης Αρχής για την επιβολή του προστίμου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τα θύματα των υποκλοπών στις εκκρεμείς δικαστικές διαδικασίες και ειδικά ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αρα η λύση για την Ν.Δ ήταν απλή. Κάνει παρασκηνιακά παζάρια με τον Βελόπουλο, με φόντο τα πρόστιμα ύψους 2 εκατ. ευρώ που έχει, εξασφαλίζει τους ψήφους των βουλευτών του στην σχετική επιτροπή της βουλής, και με ένα σχετικό πραξικοπηματάκι, μπαίνει και σ’ αυτό το σκάνδαλο ταφόπλακα. Κέντα φλος για το καθεστώς Μητσοτάκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *