Ασυδοσία του κεφαλαίου


Ο πίνακας που δημοσιεύουμε είναι απ’ το σημερινό «Εθνος».

Τι να πρωτοσχολιάσουμε; Την ασυδοσία και αισχροκέρδεια ντόπιων και ξένων μονοπωλίων και ολιγοπωλίων που εμπορεύονται αυτά τα προϊόντα; Μα αυτοί την δουλειά τους κάνουν. Να περιμένουμε με ευχολόγια απ’ τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς να βάλουν φρένο σ’ αυτή την κατάσταση; Αυταπάτες. Θα ‘ταν σαν να είχαμε την απαίτηση από έναν υπάλληλο να επιβάλλει τις απόψεις του στο αφεντικό του.

Μόνο αν υπήρχε ένα μαζικό ταξικό επαναστατικό κίνημα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά…

Δεσ’ τε το πάρτι που κάνει το αδηφάγο κεφάλαιο πάνω στις σάρκες του σκληρά εργαζόμενου και σε κάποιες περιπτώσεις εξαθλιωμένου λαού.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι μεγαλύτερες εταιρίες τροφίμων καταγράφουν κέρδη ρεκόρ τους πρώτους μήνες του 2008.

Η Monsanto υπερδιπλασίασε τα κέρδη της το τρίμηνο Δεκέμβρη-Φλεβάρη, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007! Η Cargill το ίδιο τρίμηνο αύξησε τα κέρδη της κατά 86%.

Η Archer Daniels Midland κατά 42%. Η Mosaic Company είδε τα κέρδη της να αυξάνονται 12 φορές!

Ενας μόνο διαχειριστής κερδοσκοπικού αμοιβαίου κεφάλαιου, ο Τζον Πόλσον, κατάφερε να βγάλει 3,7 δισ. δολάρια «παίζοντας» στο χρηματιστήριο τροφίμων του Σικάγο!

Ενας άλλος, ο Ντουάιτ Αντερσον, «μυρίστηκε» προ διετίας ότι η πείνα θα είναι μια από τις πιο επικερδείς χρηματιστηριακές επενδύσεις και δημιούργησε ένα στρατό ειδικευμένων υπαλλήλων, που γυρίζουν όλο τον κόσμο και ψάχνουν για ευκαιρίες κερδοσκοπίας. Σήμερα τον αποκαλούν «βασιλιά των εμπορευμάτων».

Ολα τούτα είναι νόμιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Προσθέστε το παιχνίδι που γίνεται με το πετρέλαιο, τον άλλο μεγάλο τομέα χρηματιστικής κερδοσκοπίας, και θα έχετε ένα σύντομο περίγραμμα της έκρηξης των τιμών, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, νωπά και βιομηχανικά επεξεργασμένα (ευνόητο είναι πως τα βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα εξαρτώνται από τις αγροτικές πρώτες ύλες και την ενέργεια).

Όλα αυτά την στιγμή που η εργατική τάξη στενάζει στην καθημερινότητά της , τα αντιπολιτευόμενα κόμματα περιορίζονται σε ..επερωτήσεις στην βουλή… και οι περισσότεροι από μας …μοιραίοι, άβουλοι …στον καναπέ μας… ευχόμενοι για την “νίκη” της.. Καλομοίρας στην Eurovision

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *