Τίποτα δεν είναι τυχαίο

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Μιλώντας για την μονοκρατορία της ενημέρωσης, για την εποχή που εκατομμύρια ΜΜΕ αναπαράγουν ένα και μοναδικό λόγο, δεν μπορεί να αποφύγει κανείς τους συνειρμούς για την τεράστια εκστρατεία προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων που παρακολουθούμε αυτή την περίοδο σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην Παλαιστίνη. Χρειάζεται να ερευνήσει κάποιος επισταμένα και επί ώρες το διαδίκτυο, και εάν η λογοκρισία των κολοσσών της επικοινωνίας το επιτρέψει, μπορεί να φτάσει σε κάποιες αληθινές και σφαιρικές ειδήσεις.

Η δικτατορία, επί παραδείγματι, της Google, μιας εταιρίας με τεράστια επιδραστικότητα σε αυτόν τον τομέα και με χρηματιστηριακή αξία πολλαπλάσια του ΑΕΠ πολλών χωρών, ελέγχει τη ροή της πληροφορίας σε παγκόσμιο επίπεδο και φυσικά είναι επόμενο η δομή και τα στελέχη της να είναι απόλυτα συνδεδεμένα με την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα και το τραπεζικό σύστημα.

Είναι αυτονόητο, ότι η αόρατη εξουσία αυτών των τεράτων-μονοπωλίων είναι απότοκο της δύναμης του κεφαλαίου πίσω από αυτά και αυτή η εξουσία είναι σχεδόν τελείως αυτονομημένη από τα οποιαδήποτε πρόσωπα και πράγματα. Είναι, παρολαυτά, ενδεικτικό και ενδιαφέρον ότι περιδιαβαίνοντας σε πληροφορίες που σε αυτή την ίδια την Google δημοσιοποιούνται, μπορεί κάποιος να κάνει αποκαλυπτικές συνδέσεις. Ας δούμε δυο από τα πρόσωπα που σχεδίασαν από θέσεις – κλειδιά γιγαντιαίων επιχειρήσεων του διαδικτύου τον πόλεμο κατά την λεγόμενης τρομοκρατίας, την λογοκρισία και τον αποκλεισμό απόψεων αντίθετων στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της Δύσης.

Ο 42χρονος Jared Cohen, εβραϊκής καταγωγής, δημιούργησε το think tank της Google και υπήρξε επίσης ιδρυτής της θυγατρικής της Jigsaw, που στόχο είχαν τη διαδικτυακή αντιμετώπιση «των ανατρεπτικών, εξτρεμιστικών, πολιτικών απόψεων, των απειλών και της κατήχησης στον κυβερνοχώρο». Υπήρξε ιθύνων νους του Γραφείου Διπλωματίας και Πολιτικού Σχεδιασμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί υπουργίας Κοντολίζα Ράις και Χίλαρι Κλίντον.

Ως σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών «σε ζητήματα τρομοκρατίας και ριζοσπαστικοποίησης με επίκεντρο το Ιράν και τη Μέση Ανατολή», έκανε επίσης πολλά ταξίδια στο Αφγανιστάν με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Συνολικά έχει επισκεφθεί 103 χώρες, πολλές εκ των οποίων εν μέσω κοινωνικών αναταραχών. Εθεσε υπό διαδικτυακή παρακολούθηση και ενθάρρυνση τις αντιπολιτευτικές κινήσεις στη Συρία, από την οποία εκδιώχτηκε δυο φορές, αλλά και τον πληροφοριακό πόλεμο με την Κίνα.

Ενας άλλος κύριος, εβραϊκής καταγωγής επίσης, ο David Solomon, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, προσέλαβε τον Jared Cohen ως Πρόεδρο των Παγκοσμίων Υποθέσεων της Τράπεζας το 2022. Την ίδια χρονιά, ο Jared με αυτή του την ιδιότητα, συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουκρανία.

Πολυσχιδής και πολυπράγμων, ο Jared διετέλεσε μέχρι και κριτής (!) επί σειρά ετών στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Τριμπέκα, που ιδρύθηκε το 2002 για να τονώσει την πολιτιστική και οικονομική ζωή στο Μανχάταν, μετά την πτώση των Δίδυμων Πύργων. Μεταξύ των πολλών best sellers που έγραψε είναι και «Τα παιδιά της Τζιχάντ».

Κατάφερε και πήρε βίζα, επισκέφτηκε το Ιράν, τη Συρία, τον Λίβανο κλπ και πήρε συνεντεύξεις από μαχητές της Χεσμπολά και άλλους νεολαίους, σε μια προσπάθεια ανίχνευσης των μελλοντικών σπερμάτων της «τρομοκρατίας». Υπό των φως των πρόσφατων εξελίξεων στην Παλαιστίνη, υποθέτουμε ότι όσα συμβαίνουν δεν τον απογοήτευσαν!

Φυσικά, το διεθνές κεφάλαιο θα βοηθούσε ούτως ή άλλως με κάθε τρόπο την προπαγάνδα του Ισραήλ που έχει βυθιστεί στη δίνη ενός απρόβλεπτου πολέμου εναντίον της κατηραμένης τρομοκρατίας που το απειλεί, αλλά, εδώ που τα λέμε, δεν είναι διόλου κακό να έχεις τα δικά σου παιδιά σε καίρια πόστα για κάθε περίσταση και ενδεχόμενο!

Ενας συνεργάτης του Jared Cohen και συν-συγγραφέας βιβλίων, υπήρξε ο ακόμα πιο ταλαντούχος μηχανικός λογισμικού, ο πολυπράγμων Eric Schmitd, το τρίτο μεταγενέστερο αφεντικό της Google, εμπνευστής της γιγαντιαίας θυγατρικής Alphabet, ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στον παγκόσμιο ιστό και κάτοχος μιας προσωπικής περιουσίας άνω των 25 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Και επειδή στην Αμερική οι μονοπωλιακοί κολοσσοί δεν διαχωρίζονται από το κράτος, ο Schmitd, όπως και o Cohen, κατείχαν θεσμικές θέσεις. Ο πρώτος ήταν επιστημονικός σύμβουλος του Ομπάμα και του Μπάιντεν και το 2016 έλαβε μετάλλιο από το υπουργείο Αμυνας για διακεκριμένες υπηρεσίες. To 2013 επισκέφτηκε τη Βόρεια Κορέα και το 2014 την Κούβα. Μαζί με τον Cohen συνάντησαν τον πάπα Φραγκίσκο. Είναι εκλεκτό μέλος της λέσχης Bilderberg. A, έχει ιδρύσει φιλανθρωπικό ίδρυμα και είναι και… οικολόγος.

Η αναφορά σε αυτά τα δύο πρόσωπα είναι ένα κομμάτι του παζλ μιας μεγαλύτερης εικόνας που δείχνει πως λειτουργεί αυτός ο κόσμος. Αυτοί οι διεθνείς τεχνοκράτες αποδεικνύονται πολλές φορές πιο αποτελεσματικοί από τις στρατιωτικές επεμβάσεις.

Ανήκουν στην ελίτ που θέτει τους κανόνες της παγκόσμιας δικτατορίας του κεφαλαίου, είναι μέλη μιας παντοδύναμης οικονομικής εξουσίας που κυβερνάει τους πάντες, παρότι δεν έχουν εκλεγεί από κανένα. Και όποιος αντιστέκεται σε αυτή τη δικτατορία ή διεκδικεί απλώς το δικαίωμα της ύπαρξης και της επιβίωσης, όπως οι Παλαιστίνιοι, βαφτίζεται τρομοκράτης, η φωνή του πνίγεται από τη λογοκρισία, την απομόνωση και την εκκωφαντική προπαγάνδα και καταδικάζεται να ανεβεί μόνος του τον δρόμο του μαρτυρίου.

Να γιατί η οργάνωση της αντιπληροφόρησης έχει τεράστια σημασία. Οπως ένας λαός δυόμισι εκατομμυρίων, αποκλεισμένος σε μια στενή λωρίδα γης έκτασης ίσης μ’ αυτή της Ανδρου, μπορεί και αντιστέκεται αποτελεσματικά σε έναν πανίσχυρο στρατό, εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας των οπλικών συστημάτων, αλλά χωρίς καρδιά, χωρίς όραμα, χωρίς ιδανικά, όπως ο παλαιστινιακός λαός στη Γάζα έχτισε μια Αντίσταση, με τα δικά της όπλα και με το μέγιστο όπλο: την καρδιά, το όραμα, τα ιδανικά, έτσι και το μονοπώλιο της πληροφόρησης των ιμπεριαλιστών, με την τεράστια ισχύ σε κεφάλαιο και μέσα, μπορεί να υπερκεραστεί αποτελεσματικά από μια οργανωμένη αντιπληροφόρηση. Οχι «με τη μία», όχι «άπαξ διά παντός», αλλά με δουλειά μυρμηγκιού, με αφοσίωση, στοχοπροσήλωση και πολλή, πολλή δουλειά, ατομική και συλλογική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *