Απάντηση θα πάρουν Κλιμάκωση του Αγώνα

Ανακοίνωση του ΣΕΚ για την 48ωρη Απεργία

Ηκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαψε τα χέρια της με αίμα μέσα στην λυσσασμένη προσπάθειά της να περάσει το Πολυνομοσχέδιο της τρόικας κόντρα στη μεγαλύτερη πανεργατική απεργία που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Η ευθύνη για το θάνατο του οικοδόμου συνδικαλιστή Δημήτρη Κοτζαρίδη ανήκει στην αστυνομία και στους υπουργούς που για άλλη μια φορά απάντησαν με ΜΑΤ και δακρυγόνα στους απεργούς που πολιορκούσαν τη Βουλή. Τα κροκοδείλια δάκρυα των Πρετεντέρηδων που μιλάνε για «μάχες ΠΑΜΕ-κουκουλοφόρων» δεν μπορούν να κουκουλώσουν τις κυβερνητικές ευθύνες.

Η βαρβαρότητα των κυβερνητικών επιθέσεων, όμως, δεν μπορεί να σβήσει το μεγαλείο των εργατικών κινητοποιήσεων. Για πρώτη φορά σε μέρα πανεργατικής το κέντρο της Αθήνας βούλιαξε με περισσότερους από 500.000 διαδηλωτές. Ο όγκος των απεργών γέμισε το Σύνταγμα, τη Σταδίου, την Πανεπιστημίου, την Ακαδημίας, την Πατησίων και την Γ΄ Σεπτεμβρίου ασφυκτικά έτσι ώστε χρειάστηκαν ώρες για να φτάσουν τα τελευταία πανό των διαδηλωτών στο Σύνταγμα.

Αντίστοιχες εικόνες επαναλήφθηκαν σε όλες τις άλλες πόλεις. Παντού καταρρίφθηκε κάθε προηγούμενο ρεκόρ μαζικότητας. Και δεν είναι μόνο η μαζικότητα το χαρακτηριστικό της εργατικής πάλης αυτή την ώρα. Είναι και η αποφασιστικότητα για διάρκεια και κλιμάκωση. Το έδειξαν οι απεργοί στους Δήμους που ρεζίλεψαν τους Καστανίδηδες και τους Κουκουλόπουλους με την αντίσταση τους σε όλα τα απεργοσπαστικά σχέδια της κυβέρνησης. Το έδειξαν οι καταλήψεις στα υπουργεία που μετατρέπονται σε κέντρα αντίστασης και αγώνα. Οι εμπειρίες από όλες τις πανεργατικές και τις σκληρές μάχες που δώσαμε όλοι δυο χρόνια τώρα φέρνουν καρπούς στη συνείδηση χιλιάδων εργατών.

Πάνω σε αυτά τα προχωρήματα της εργατικής τάξης μπορούμε να οικοδομήσουμε τη συνέχεια και την κλιμάκωση μέχρι την ανατροπή της βαρβαρότητας κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ.

Η τεράστια κρίση του καπιταλισμού διεθνώς έχει σπείρει τον πανικό στις άρχουσες τάξεις και τις κυβερνήσεις που τις υπηρετούν. Η ΕΕ σπαράσσεται από τους ανταγωνισμούς τους καθώς κάθε κυβέρνηση θέλει να σώσει τους δικούς της τραπεζίτες πάνω απ’ όλα. Το μόνο που συμφωνάνε είναι η επιβολή όλο και πιο άγριων μέτρων λιτότητας και περικοπών σε βάρος των εργατών, μια ατέλειωτη λεηλασία μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών που χτυπάει την εργατική τάξη και χρυσώνει τους τραπεζίτες.

Η μόνη διέξοδος από αυτό το χάος είναι η πάλη για μια εργατική εναλλακτική λύση με διαγραφή του χρέους, κρατικοποίηση των τραπεζών και επιβολή εργατικού έλεγχου στα κλειδιά της οικονομίας, στο τραπεζικό σύστημα και στις μεγάλες επιχειρήσεις. Η πάλη για να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό και να ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία με εργατική δημοκρατία και Σοσιαλισμό. Κανένας αναρχικός πετροπόλεμος δεν μπορεί να υποκαταστήσει αυτή την πάλη.

Μπορούμε και πρέπει να βαδίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτές τις κρίσιμες ώρες που βράζει η οργή για τις επιθέσεις της κυβέρνησης μπορούμε να μετατρέψουμε το θυμό μας σε οργάνωση της κλιμάκωσης του αγώνα: Συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, αποφάσεις για απεργίες διαρκείας και καταλήψεις, εκλογή απεργιακών επιτροπών για την υλοποίηση των αποφάσεων.

Όλα αυτά είναι ρεαλιστικά βήματα. Τη μαζικότητα και την ορμή της Πανεργατικής δεν την εξασφάλισαν οι ηγεσίες από τα πάνω αλλά οι χιλιάδες εργάτες και εργάτριες που κατέβασαν το νοσοκομείο τους, το εργοστάσιο ή το υπουργείο τους στη δράση. Αυτή είναι η δύναμη που μπορεί να οργανώσει και τη συνέχεια. Κάθε εργατικός χώρος που φτιάχνει απεργιακή επιτροπή για την κλιμάκωση της πάλης αυτή την ώρα βάζει τις βάσεις και για την προοπτική να περάσει ο έλεγχος στα χέρια των εργατών.

Σε αυτή την προσπάθεια καλούμε κάθε αγωνιστή να στρατευτεί. Πάρτε μέρος στην ανοιχτή συνέλευση που καλεί η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών (ΕΠΑΣΣ) στο Θέατρο ΔΙΑΝΑ (Iπποκράτους 7) την Κυριακή 23 Οκτώβρη 11πμ. Πάρτε μέρος στις τοπικές συνελεύσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που βαδίζει προς την πρώτη πανελλαδική συνδιάσκεψή της.

Το δυνάμωμα του κινήματος έχει ανάγκη την επαναστατική αντικαπιταλιστική αριστερά που δίνει μάχες για τη διαγραφή του χρέους, τη ρήξη με τα δεσμά της ΕΕ και του ευρώ και για τον εργατικό έλεγχο. Το ΚΚΕ έκανε ένα βήμα μπροστά με την απόφασή του να εγκαταλείψει τις διαχωριστικές κινήσεις και να βρεθεί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια μαζί με τους χιλιάδες απεργούς στην κοινή πολιορκία της Βουλής, έστω κι αν οι ηγεσίες ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν τις ανούσιες διαμάχες τους για την πατρότητα του κινήματος και την «ιδιοκτησία της πλατείας». Χρειάζεται να κάνουν πολλά βήματα ακόμα και θα τα κάνουν αν η αντικαπιταλιστική αριστερά συνεχίσει να οργανώνει τη βάση και να βάζει την ανατρεπτική

προοπτική. Τώρα είναι η στιγμή για τον καθένα και την καθεμιά να βάλει τον εαυτό του/της σε τούτη την προσπάθεια.

 

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

www.sekonline.gr sek@otenet.gr τηλ. 210 5221509

www.sekonline.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *