Η Χούντα πάει (και) Γήπεδο…

Δεν συνηθίζω εδώ και αρκετό καιρό να πηγαίνω σε πολυδιαφημισμένα ντέρμπυ της Α΄ Εθνικής. Όλη αυτή η εμπορευματοποίηση, όλη αυτή η βία, τα τόσα λεφτά, οι ιδιωτικοί στρατοί των προέδρων…Η συνολική εικόνα είναι απωθητική. Γι’αυτό κάθε Κυριακή βρισκόμαστε 2-3 φιλαράκια και  πηγαίνουμε και παρακολουθούμε ομάδες που βρίσκονται στις  χαμηλότερες κατηγορίες του ερασιτεχνικού. Εκεί το κλίμα είναι αρκετά διαφορετικό, πιο οικογενειακό θα έλεγα μια και συνήθως ο συνολικός αριθμός των θεατών δεν ξεπερνάει τις λίγες δεκάδες.

Τα γήπεδα της χώρας συνεχίζουν να στενάζουν και εν μέσω κρίσης, στην εποχή της ΔΝΤοκρατίας που ζούμε. Χιλιάδες κόσμου συνεχίζουν να πανηγυρίζουν παθιασμένα τα γκολ της ομάδας τους. Χουλιγκάνια, οπαδοί, αγνοί φίλαθλοι του αθλήματος, είναι όλοι εκεί. Ζούνε για την Κυριακή. Θα έλεγε κανείς πως η παράφραση της γνωστής ρήσης του Μάρξ περί θρησκείας ταιριάζει απόλυτα στην περίσταση: ‘‘ το ποδόσφαιρο είναι το όπιο του λαού’’. Είναι έτσι όμως?

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πυκνώσει στα γήπεδα οι φωνές διαμαρτυρίας ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα, την Τρόικα, τις δυνάμεις καταστολής. Τα συνθήματα ενάντια στον πρωθυπουργό δίνουν και παίρνουν. Αποκορύφωμα όλων των παραπάνω, τα όσα έγιναν το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, όπου σχεδόν στο σύνολο των γηπέδων της Α΄  Εθνικής σε διάφορα αθλήματα αναρτήθηκαν αντικυβερνητικά-αντιμνημονιακά πανώ.

Το εντυπωσιακό είναι πως σε μία περίπτωση μετά το τέλος ενός παιχνιδιού, η  αστυνομία έψαχνε μανιωδώς αυτοκίνητα οργανωμένων οπαδών για να βρει το πανώ που είχε αναρτηθεί. Και όταν τελικά το βρήκε μετά από αρκετούς ελέγχους, αποφάσισε να προσαγάγει τους κατόχους. Γιατί τόσος φόβος για ένα πανώ που δεν είχε ούτε καν υβριστικό χαρακτήρα?

Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση φοβάται πολύ και προσπαθεί να καταστείλει οποιαδήποτε φωνή αντίστασης, από όπου και αν αυτή προέρχεται, όπου και αν λαμβάνει χώρα. Ιδιαίτερα  φοβάται τους χώρους μαζικής συνάθροισης. Δεν είναι τυχαία η τρομερά αυξημένη παρουσία των ΜΑΤ σε όλα τα γήπεδα, ανεξαρτήτως των ομάδων που παίζουν. Προληπτικά πάντα…

Δ. Ε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *