Ένας πόλεμος, ένας σεισμός και προπάντων ακραίος Εθνικισμός-Ρατσισμός ενάντια στους Κούρδους

Τα δημοσιεύματα συνεχίζουν να κάνουν λόγο για τις σφοδρές μάχες που διεξάγονται με αμείωτο ρυθμό αυτή στην περιοχή Shiv-a Haftanin, στο Κουρδικό Ιράκ, μεταξύ δυνάμεων του Τουρκικού Στρατού που έχει εισβάλει στο Β. Ιράκ και των ανταρτών του PKK.  Οι μάχες λαμβάνουν χώρα μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία κοντά στο χωριό Bayguwah και κοντά στις μόνιμες βάσεις που οι Τούρκοι διατηρούν στην ζώνη ελέγχου εντός του Β. Ιράκ εδώ και αρκετά χρόνια. Η περιοχή είναι αποκλεισμένη από τον τουρκικό Στρατό και στις επιχειρήσεις συμμετέχουν ελικόπτερα AH-1W Cobra, ενώ  καλύπτεται από τουρκικά μαχητικά F-16.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ με σκοπό την καταδίωξη των μαχητών του ΡΚΚ και τη διάλυση του στρατοπέδου των  ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), στην πόλη Χαφτανίν, συμμετέχουν άρματα μάχης Μ60 και τεθωρακισμένα οχήματα AIFV. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση Ερντογάν και οι στρατηγοί εκδικούνται την επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας από μαχητές του PKK, η οποία στοίχισε την ζωή 26 Τούρκων στρατιωτών.  Όμως ο πόλεμος αποτελεί την κορύφωση του δράματος του Κουρδικού λαού. Φτώχεια, εξαθλίωση, μιζέρια, περιθωριοποίηση, κρατική αδιαφορία για τις ανάγκες των πολιτών, κτηνώδη καταπίεση από το τουρκικό κράτος, που ήρθε να αποκαλύψει ο τελευταίος σεισμός της Κυριακής στη νοτιοανατολική Τουρκία. Οι αρχές κάνουν λόγο για εκατοντάδες επιβεβαιωμένους νεκρούς, περισσότερους από 1.000 τραυματίες, ενώ εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι. Τα σπίτια που έχουν καταρρεύσει υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 2.262, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία. Τα περισσότερα θύματα είναι στις πόλεις Ερτζίς και Βαν, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης Βαν στην πλειοψηφία τους είναι Κούρδοι.

Ένας σεισμός που αποκάλυψε τις τεράστιες αδυναμίες του τουρκικού κράτους, που ουσιαστικά αδιαφορεί για τους πολίτες του έχοντας στο επίκεντρο του προβληματισμού του την εξυπηρέτηση μόνο του μουσουλμανικού ή κεμαλικού αστικού κατεστημένου. Οι ρεπόρτερ των τουρκικών τηλεοπτικών καναλιών, που περιόδευαν στα χωριά, μετέδιδαν χθες ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εκεί είναι η πλήρης απουσία κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και βοήθειας. Τόσο η κυβέρνηση Ερντογάν, όσο και η «Ερυθρά Ημισέληνος» έχουν κατηγορηθεί για ολιγωρία στην αντιμετώπιση της κρίσης. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ελλιπή ικανότητα στη διαχείριση της κρίσης», υποστηρίζοντας ότι πολλοί μεταξύ των θυμάτων του σεισμού δεν έχουν ακόμα τροφή, θέρμανση και στέγη. Ο αρχηγός του κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς είπε ότι «δεν προωθείται η βοήθεια στα χωριά», τονίζοντας «δεν θέλουμε να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά δεν έχει πάει βοήθεια σε κανένα χωριό».

Όπως σημειώνεται στην σχετική αρθογραφία «έχει αρχίσει ήδη να εκδηλώνεται μία ρατσιστική τάση στην τουρκική κοινωνία, που θέτει στο στόχαστρο τους σεισμόπληκτους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι Κούρδοι. Διάσταση όμως εκφράζεται και με τα πολλά μηνύματα που ανταλλάσσουν χρήστες κοινωνικών δικτύων στην Τουρκία εναντίον των σεισμόπληκτων Κούρδων στο Βαν, υπό μορφή σχολίων, όπως «ας μην πυροβολούν τότε κι αυτοί τους στρατιώτες μας».

Προχθές παρουσιάστρια σε ιδιωτικό κανάλι είπε: «Είναι μεγάλος ο πόνος μας, παρ’ ότι ο σεισμός έγινε στο Βαν», πράγμα που προκάλεσε πολλά σχόλια. Επίσης, σάλος έχει προκληθεί για τις δηλώσεις της παρουσιάστριας του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου ΑΤV Mουγκέ Ιπλικτσί. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής της κατηγόρησε τους Κούρδους κατοίκους της πόλη ΒΑΝ με υποτιμητικά λόγια και δήλωσε «όταν σας συμφέρει πετάς πέτρες και θα σκοτώνεις κόσμο σα να κυνηγάς πουλιά και μετά θα ζητάς βοήθεια;  Οι αστυνομικοί μας όμως, έσπευσαν αμέσως για να βοηθήσουν τους κατοίκους της περιοχής». Αμέσως μετά τη μετάδοση , κάτοικοι της πόλης Βαν επιτέθηκαν στο τηλεοπτικό συνεργείο του ATV.

Όμως υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους αντάρτες του ΡΚΚ, οι οποίοι για μια ακόμη φορά έχουν επενδύσει σε μια συμμαχία που βασίζεται στη λογική «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου»! Μια πολιτική προσέγγιση, συνήθη πρακτική στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα του 20ου αιώνα που ενέπλεξαν τους πόθους των λαών τους στις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και κινήθηκαν με τη λογική των σταδίων: πρώτα εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας και μετά βλέπουμε πότε θα διεκδικήσουμε την εργατική εξουσία. Μια προσέγγιση που οδήγησε στην ήττα το ΕΑΜ και πλήρωσε ήδη μια φορά ο κουρδικός λαός όταν η ελληνική κυβέρνηση του Σημίτη, όχι μόνο γύρισε την πλάτη στο ΡΚΚ, αλλά διαμέσου του τότε υπουργού Εξωτερικών Θ.Πάγκαλου, παρέδωσε τον Κούρδο ηγέτη Οτσαλάν, στην τουρκική ΜΙΤ!

Και ο σεισμός συχνά αποτέλεσε μέσο γεφύρωσης των κρατικών ανταγωνισμών στην περιοχή. Τώρα, έμπειροι αναλυτές διαβλέπουν την ανεπαίσθητη αρχή μιας νέας τουρκο-ισραηλινής προσέγγισης, «σαν να σπάει ο πάγος» στις μεταξύ τους σχέσεις. Παρά την αρχική της άρνηση στην παροχή βοήθειας από το Ισραήλ, η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε τελικά από το Ισραήλ, να της παράσχει τροχόσπιτα για τους άστεγους που άφησε πίσω του ο μεγάλος σεισμός στην περιοχή Βαν, όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης. Την πρόταση αυτή την είχε απορρίψει η Τουρκία την Κυριακή το βράδυ. “Η Τουρκία μας ζήτησε τροχόσπιτα για να μείνουν οι άστεγοι. Δεχτήκαμε αμέσως και θα δούμε σύντομα τι μπορούμε να δώσουμε”, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιγκάλ Παλμόρ.

Το πόσο επενδύει το Ισραηλινό κράτος «στον σεισμό» αποδεικνύεται από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό.  Η πρωτοβουλία για την επικοινωνία ανήκει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον Τούρκο ομόλογό του για τα θύματα του φονικού σεισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νετανιάχου δήλωσε κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να συνδράμει την Τουρκία για την αντιμετώπιση της καταστροφής κάτι που η τουρκική πλευρά είχε ήδη αρνηθεί δεχόμενη βοήθεια μόνο από το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν.

Για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται ότι οι λυκοσυμμαχίες-λυκοφιλίες των αστικών κρατών είναι εξίσου ευκαιριακές και πρόστυχες με τους ενδοιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς τους.

Μονόδρομος για εμάς η ανάπτυξη ενός σύγχρονου εργατικού διεθνιστικού ρεύματος, με βαθιά αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

Diktiospartakos.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *