81 χρόνια από την εκτέλεση του πρώην γ.γ του ΚΚΕ Παντελή Πουλιόπουλου

“Εδώ να θυμίσουμε ότι το ΣΕΚΕ, ο πρόδρομος του ΚΚΕ είχε την άποψη ότι «στη Μικρασία πολεμήσαμε όχι για το ξεσκλάβωμα δούλων αδερφών, αλλά σαν μισθοφόροι χωροφύλακες για τα συμφέροντα του αγγλικού ιμπεριαλισμού, που ενδιαφερόταν για τα Στενά και τα πετρέλαια της Μοσούλης», ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπεύθυνος της κομμουνιστικής οργάνωσης ελλήνων στρατιωτών που βρισκόταν στην Τουρκία ήταν ο Παντελής Πουλιόπουλος, μετέπειτα γραμματέας του ΚΚΕ και ηγέτης του τροτσκιστικού κινήματος στην Ελλάδα“.

Το παρακάτω απόσπασμα από άρθρο που δημοσιεύτηκε στην καθημερινή εφημερίδα της Τουρκίας Εβρενσέλ και το υπογράφει ο σ. Σεϊτ Αλντογκάν, φανερώνει την στράτευση από την νεαρή του ηλικία  στο κομμουνιστικό κίνημα του Παντελή Πουλιόπουλου. Στις παραπομπές μας υπάρχει εκτενή αναφορά για την προσωπικότητα αυτού του κομουνιστή ηγέτη.

Σαν σήμερα το 1943 εκτελέστηκε μαζί με πάνω από εκατό άλλους φυλακισμένους από τις ιταλικές κατοχικές δυνάμεις στο Νεζερό, κοντά στη Λάρισα, σε αντίποινα για την ανατίναξη της  γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Αναφερόμενος σ’ αυτό το πρόσωπο ο σ. Κώστας Παπαδάκης, έγραφε στον ιστότοπο μας: “Οι τροτσκιστές έχουν κάθε λόγο να είναι υπερήφανοι για τον Παντελή Πουλιόπουλο, μία φυσιογνωμία που ανάλογή της, τουλάχιστον στο επίπεδο της διανόησης, δύσκολα η Αριστερά έχει να αντιπαραθέσει στα χρόνια της ύπαρξης του κομμουνιστικού κινήματος.  Το ίδιο όμως  και η προοδευτική νομική διανόηση και η «κινηματική» δικηγορία”.

Αναλυτική αναφορά για την προσωπικότητα και την δράση, αυτού του πρώην γ.γ του ΚΚΕ υπάρχει σε κείμενο του Θανάση– 29, ενώ την δική του προσέγγιση γ’ αυτόν τον ηγέτη του κομμουνιστικού κινήματος παραθέτει ο Νίκος από Βόλο. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *