Εξαήμερη εργασία: Γκρεμίζεται με πάταγο το στερεότυπο των «τεμπέληδων Ελλήνων»

Οι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας θα μπορούν να ζητούν από τους εργαζομένους τους να δουλεύουν και την 6η ημέρα με τα γερμανικά ταμπλόιντ να μην έχουν πλέον να πουν πολλά για τους… «τεμπέληδες Έλληνες».

Την ίδια ώρα που σε αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πειραματίζονται με την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών εργασίας χωρίς μείωση των αμοιβών των εργαζομένων, στη χώρα μας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση καθώς τον Ιούλιο κάνει την επίσημη εμφάνισή της η εξαήμερη εργασία.

Έξι χρόνια από το τέλος του εφιάλτη των μνημονίων η κυβέρνηση βάζει σταδιακά τέλος στο πενθήμερο κοπιάροντας το μοντέλο που έπεσε στο τραπέζι από τους δανειστές μας στο πρώτο μνημόνιο αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Έτσι, από την 1η Ιουλίου οι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες θα μπορούν να ζητούν από τους εργαζομένους τους να δουλεύουν και την 6η ημέρα.

Έρχεται «εργασιακός χειμώνας» στην καρδιά του καλοκαιριού για τους πρωταθλητές Έλληνες στην εργασία.

Μέσα στο καλοκαίρι ξεκινά λοιπόν για τους εργαζομένους «εργασιακός χειμώνας» με την Ελλάδα να είναι ήδη πρωταθλήτρια στις ώρες εργασίας σε εβδομαδιαία βάση στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Οι εργαζόμενοι ηλικίας 20-64 ετών στη χώρα μας, εργάζονται στην κύρια εργασία τους κατά μέσο όρο 39,8 ώρες την εβδομάδα και βρίσκονται στην κορυφή της λίστας (Ευρωζώνη) μπροστά από τη Ρουμανία (39,5), την Πολωνία (39,3) και τη Βουλγαρία (39,0).

Η ανάλυση της Handelsblatt

Τα «κατορθώματά» μας έφτασαν μέχρι τη Γερμανία με την Handelsblatt να φιλοξενεί την είδηση στις σελίδες της.

«Σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν εργάζονται οι άνθρωποι τόσο όσο στην Ελλάδα. Και τώρα θα εργάζονται ακόμη περισσότερο. Καθώς οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι σπανίζουν ολοένα και περισσότερο, η συντηρητική κυβέρνηση θεσπίζει από την 1η Ιουλίου την εξαήμερη εργασία», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας πως «στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού, παρ’ ότι η χώρα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ μετά την Ισπανία».

Η ανάλυση της HB οδηγεί στο συμπέρασμα πως «η έλλειψη ειδικευμένων εργαζόμενων στην Ελλάδα είναι μία από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης δημοσίου χρέους της δεκαετίας του 2010».
Την περίοδο της ύφεσης η ανεργία στη χώρα μας σκαρφάλωσε στο 28%. «Περίπου 600.000 κυρίως νέοι και μορφωμένοι Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα, θεωρώντας πως δεν υπάρχει κανένα επαγγελματικό μέλλον στην πατρίδα τους – με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάσει έτσι τα καλύτερα μυαλά», γράφει η γερμανική εφημερίδα που καταλήγει γκρεμίζοντας το αφήγημα της εποχής της κρίσης που καλλιεργήθηκε από τα γερμανικά ταμπλόιντ για «το στερεότυπο των τεμπέληδων Ελλήνων» που «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *