Μια υποκριτική “Παγκόσμια ημέρα” και τα σοκαριστικά στοιχεία για την παιδική εργασία

Αλλη μια απ’ αυτές τις υποκριτικά κατοχυρωμένες από κάποιους οργανισμούς “Παγκόσμιες μέρες” έχουμε σήμερα.

Την 12 Ιούνη, η Διεθνή Οργάνωση Εργασία την έχει χαρακτηρίσει σαν “Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας”.

Θα ακουστούν τα συνηθισμένα λογίδρια, απ’ τους κατ’ επάγγελμα ευαίσθητους, τα πολιτικά κόμματα θα ανασύρουν τις τυποποιημένες ανακοινώσεις – ευχολόγια, και ο καπιταλισμός θα συνεχίσει την πορεία του.

Στις αρχές του 2020 τα παιδιά που ήταν αναγκασμένα να δουλεύουν ήταν 160 εκατομμύρια, δηλαδή 8,4 εκατ. περισσότερα απ’ ό,τι τέσσερα χρόνια νωρίτερα, αναφέρεται σε κοινή έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και της UNICEF. (Σύμφωνα με εκτιμήσεις, καθώς δεν υπάρχει εμπεριστατωμένη έρευνα, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, οι ανήλικοι κάτω των 18 ετών που εργάζονται στη χώρα μας υπολογίζονται σε τουλάχιστον 70.000 με 100.000. Πρόκειται για παιδιά που εγκατέλειψαν το σχολείο (Ρομά και μετανάστες), ενώ σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται και ανήλικοι που εργάζονται τις απογευματινές ώρες, τα Σαββατοκύριακα ή την περίοδο των διακοπών, πέραν του σχολικού ωραρίου).

Με την ευκαιρία όμως να παραθέσουμε κάποια σοκαριστικά στοιχεία.
Δεν προέρχονται από κάποια κομμουνιστική οργάνωση αλλά από μελέτη της  Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Σε επικίνδυνες δουλειές, όπως μεταλλεία, ορυχεία, φάρμες, κατασκευή παπουτσιών ή καλλιέργεια λουλουδιών, όπου απειλείται άμεσα η σωματική και ψυχική υγεία τους απασχολούνται πάνω από 115 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο.   
Το απαράδεκτο και προσβλητικό για το σύνολο της ανθρωπότητας φαινόμενο εμφανίζεται κυρίως στην Αφρική, την Ασία και στη Λατινική Αμερική, όπου λόγω ακραίας φτώχειας τα παιδιά ωθούνται σε τέτοιες δουλειές.

Οι εργοδότες προτιμούν την παιδική εργασία διότι είναι φτηνή «και επειδή τα παιδιά είναι από τη φύση τους πιο υπάκουα και πειθαρχούν πιο εύκολα από τους ενήλικες, αλλά και πολύ φοβισμένα για να παραπονεθούν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του που επισυνάπτεται στην έκθεση ερευνητής του ΟΗΕ, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για την ποιότητα του ανθρώπινου πολιτισμού τον 21ο αιώνα.

Να προσθέσουμε επίσης, ότι εκατοντάδες χιλιάδες μικρά παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, από εύπορους πολίτες των λεγόμενων “αναπτυγμένων χωρών”, τόσο στις χώρες του τρίτου κόσμου όπου κατοικούν, όσο και σε άλλες χώρες, όπου προωθούνται παράνομα γι’ αυτό το σκοπό. Μόνο στην Ευρώπη εργάζονται παράνομα από 200 έως 500 χιλιάδες ανήλικες ιερόδουλες.

Αν δεν εξαλειφθεί ο παγκόσμιος καπιταλισμός, ούτε η παιδική εργασία και εκμετάλλευση θα εκλείψει ούτε η υπόλοιπη βαρβαρότητα που γεννάει αυτό το σάπιο απάνθρωπο σύστημα.

Υ.Γ: Στην σημερινή ειδησεογραφία διαβάζουμε:

Σχεδόν 3.000 παιδιά έχουν αποκοπεί από τη θεραπεία τους για μέτριο και σοβαρό, οξύ υποσιτισμό στη νότια Γάζα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πεθάνουν, με την βία και τον εκτοπισμό να συνεχίζουν να εμποδίζουν την πρόσβαση των απελπισμένων οικογενειών σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και υπηρεσίες.

Ο αριθμός αυτός, με βάση τις αναφορές των εταίρων της UNICEF στον τομέα της διατροφής, αντιστοιχεί περίπου στα τρία τέταρτα των 3.800 παιδιών που εκτιμάται ότι λάμβαναν την σημαντική αυτή για την επιβίωσή τους φροντίδα στο νότο, πριν από την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Ράφα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *