ΗΠΑ: Τέλος στο εμπάργκο του ναζιστικού “Τάγματος Αζόφ”

Το παρακάτω κείμενο το αλιεύσαμε από σημερινό δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου” και το υπογράφει ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδάτος.

ΗΠΑ: Τέλος στο εμπάργκο του ναζιστικού “Τάγματος Αζόφ”

Την άρση του δεκαετούς εμπάργκο αμερικανικών όπλων στους νεοναζί του “Τάγματος Αζόφ” αποφάσισε προχτές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στέλνοντας ένα ακόμα μήνυμα πολεμικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία.

Ολοι, λίγο πολύ, έχουμε ακούσει γι’ αυτή την παραστρατιωτική οργάνωση, που ευθύνεται για την δολοφονία 100 και πλέον πολιτών μέσα στο Μέγαρο των Συνδικάτων της Οδησσού τον Μάη του 2014. Τους έκαψαν ζωντανούς ένοπλοι της ακροδεξιάς εθνικιστικής ομάδας μαζί με ομοϊδεάτες τους του “Δεξιού Τομέα” και του “Αϊντάρ”, οργανώσεων που ξεκίνησαν την δράση τους πολεμώντας τους ρωσόφιλους αυτονομιστές στην ανατολική επαρχία του Ντονμπάς, μετά την “πορτοκαλί εξέγερση” της πλατείας Μαϊντάν και την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Οι ΗΠΑ απαγόρευαν ως τώρα την αποστολή όπλων στο “Τάγμα Αζόφ” δεδομένης της πασιφανούς εγκληματικής του δράσης.

Ωστόσο εδώ και κάμποσο καιρό το “τάγμα Αζόφ” έχει βγει από την παρανομία. Αποτελεί τακτικό επιθετικό σώμα της Ουκρανικής Εθνοφρουράς που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών και θεωρείται ένα από τα πιο αξιόμαχα και εμπειροπόλεμα τμήματα της Ουκρανικής στρατιωτικής μηχανής.

Εδώ και πολλά χρόνια διεθνείς οργανώσεις καταγγέλλουν τους “Αζοφίτες” για εγκλήματα και παραβιάσεις θεμελιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με τη “Washington Post”, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι η νεοναζιστική οργάνωση έχει συμμορφωθεί με τους όρους του νόμου Λίχι. Πρόκειται για νόμο του 1961, που ορίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση απαγορεύεται να στέλνει βοήθεια στο εξωτερικό σε οργανώσεις που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Να σημειωθεί ότι η άρση του εμπάργκο στο “Τάγμα Αζόφ” “ξεκλείδωσε” κατόπιν εντόνων πιέσεων του Κιέβου με τη συμφωνία Ρεπουμπλικάνων – Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, στο πλαίσιο του “πακέτου” 50 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *