Γιατί δεν συλλαμβάνεται η σύζυγος του Απ. Λύτρα για ψευδή κατάθεση;

Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε αρχικά είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε έκρηξη των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι τα καταγεγραμμένα περιστατικά βίας μέσα σε ένα χρόνο σημείωσαν αύξηση 162%!!!

Και πραγματικά πρέπει να γίνει μια επιστημονική μελέτη γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τέτοια έξαρση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
Επίσης με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο πληροφορηθήκαμε ότι μόνο πέρυσι 175 γυναίκες κατέφυγαν σε δομές φιλοξενίας για να γλυτώσουν από τους κακοποιητές συζύγους τους, ενώ τα τηλέφωνα στα συμβουλευτικά κέντρα που προσφέρουν υποστήριξη στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, έχουν πάρει φωτιά.

Πάμε τώρα σε δυο επισημάνσεις με την τελευταία περίπτωση, την βιαιοπραγία του ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα σε βάρος της συζύγου του. Το πρώτο που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι ο συγκεκριμένος κακοποιητής είναι υπότροπος. Συγκεκριμένα η πρώην σύζυγος του ποινικολόγου είχε υποβάλει σε βάρος του μήνυση για ενδοοικογενειακή βία στο Αστυνομικό Τμήμα των Βριλησσίων, από τα μέσα του Οκτώβρη του 2017, μια μήνυση που σύμφωνα με την ειδησεογραφία αγνοείτε η κατάληξή της.

Η κυρία Σοφία Πολυζωγοπούλου είναι μια γνωστή μαχόμενη δικηγόρος του ποινικού δικαίου και συνεπώς δεν εξαρτάτε οικονομικά από τον σύζυγο της. Είναι δηλαδή άξιο προβληματισμού το ότι αρχικά παραδέχτηκε στον γιατρό που την εξέτασε ότι τα τραύματά της οφειλόταν σε βάρβαρο ξυλοδαρμό από τον άντρα της, στην συνέχεια το ανακάλεσε και έκανε λόγο ότι έπεσε από τις σκάλες. Εδώ δυο παρατηρήσεις. Μια γυναίκα επαγγελματικά αποκατεστημένη αναγκάζεται να διαψεύσει τον εαυτό της προσπαθώντας να αθωώσει τον σύζυγό της Απόστολο Λύτρα, ο οποίος κρατείται αφού του έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για τον ξυλοδαρμό της γυναίκας του. Αντιλαμβανόμαστε πώς θα συμπεριφερθεί, πιθανόν, μια κακοποιημένη σύζυγος που εξαρτάται οικονομικά από τον άντρα της.

(Σημείωση: η γυναίκα δέχθηκε να πάρει κωδικό panic button στο κινητό της -πρόκειται για την ειδική εφαρμογή για θύματα ενδοοικογενειακής βίας, με την οποία ενημερώνουν άμεσα τις Αρχές όταν βρίσκονται σε κίνδυνο. Και μόνο αυτό λέει πολλά).

Υπάρχει όπως και μια άλλη πολύ σοβαρή παράμετρος σ’ αυτή την ιστορία. Πρέπει να συλληφθεί και η σύζυγος για ψευδή κατάθεση ή διαφορετικά να ασκηθεί ποινική δίωξη στον γιατρό που την εξέτασε για τα όσα ισχυρίστηκε στην κατάθεση που έδωσε. Αλλο ενδεχόμενο δεν πρέπει να υπάρχει.

6 απαντήσεις στο “Γιατί δεν συλλαμβάνεται η σύζυγος του Απ. Λύτρα για ψευδή κατάθεση;”

 1. ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΟΛΑ
  ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΛΥΤΡΑ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ… ΟΠΟΤΕ ΜΑΤΑΙΟ ΟΛΟ ΑΥΤΟ….
  ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ

 2. Γράφετε σαν να χτύπησαν εσάς στο κεφάλι και όχι την γυναίκα. Φαίνεται πόσο άσχετοι και ανενημέρωτοι είστε, ανίδεοι πλήρως για την ισχύουσα νομοθεσία, για την έμφυλη βια και την αντιμετώπισή της, για όλο το θέμα γενικά που επιχειρείτε να σχολιάσετε, και για την απλή ορθογραφία. Victim blaming σε ντελίριο, να ασκηθεί δίωξη στην γυναίκα και στον γιατρό που την βοήθησε? Επειδή μια γυναίκα δουλεύει και μπορεί δυνητικά να εχει μια σχετική οικονομική ανεξαρτησία αποκλείεται να ελέγχεται και να καταπιέζεται απο τον κακοποιητη της με άλλους τρόπους και να φοβάται να καταθέσει? Μόνο οι φτωχές αγραμματες νοικοκυρές είναι θύματα έμφυλης βιας? Οι υπόλοιπες πρέπει να βρεθούν και κατηγορουμενες? Αγνοειτε πλήρως τις συνθήκες απειλής και πειθαναγκασμου που μπορεί να βρεθεί ενα θύμα έμφυλης βιας, και μιλατε κ απο πάνω, ασφαλείς απο τους βαθυκοκκινους καναπέδες σας. Πώς φαίνεται οτι γράφουν μεσηλικοι κυρ Παντεληδες εδω πέρα που το μόνο που διαχωρίζουν ειναι το ταξικό λες και δεν υφίσταται στον κόσμο αυτο καμία άλλη διάκριση που βλάπτει ανθρώπους, λογική πρωτοετη κνιτη και ορθογραφια δημοτικού. Πώς ανέβηκε καν αυτός ο εμετός σαν άρθρο απορώ, χωρίς καν έλεγχο κειμένου. Πιθήκια το τρέχουν πια αυτό το σαιτ?

 3. Το μεγάλο δράμα το βιώνουν τα παιδιά μέσα σε αυτή την κοινωνία που δυστυχώς έχουμε επιλέξει να εφαρμόσουμε για την ποιότητα της ζωής μας.
  Από όσα διαβάζουμε:
  Υπάρχουν γάμοι
  Υπάρχει διαζύγιο
  Υπάρχουν παιδιά
  Από τη λέξη σκάλες νοείται μεζονέτα η πολυτελής κατασκευή.
  Είναι επαγγελματίες το ζευγάρι που σημαίνει και οικονομική επιφάνεια.
  Αυτό που δεν δένει στην εικόνα του παζλ παραμένει η κατανόηση, η συντροφικότητα,
  η αλληλεγγύη στα θέματα που απαιτούν την ευτυχισμένη οικογένεια.
  Ως Δικηγόροι και οι δύο τους στην επαγγελματική τους ιδιότητα η κατάσταση αντιμετωπίζεται με επιπτώσεις που οι ίδιοι διαθέτουν την δυνατότητα να σηκώσουν το βάρος από άποψη ευθύνες που απορρέουν.
  Εάν λοιπόν θεωρούμε ότι κάπως έτσι κτίζουμε το υγιές και το απαιτούμενο ως κοινωνία φόρα στα μανταλάκια και όπου ήθελε μας οδηγήσει όλο αυτό.
  Αυτό αποτελεί επακόλουθο της υπογεννητικότητας.
  Επακόλουθο στις μονογονικές οικογένειες.
  Επακόλουθο στο φαινόμενο γάμος – διαζύγιο.
  Επακόλουθο στην έξαρση κοινωνικών φαινομένων.
  ΟΧΙ τυχαία δεν φθάσαμε εδώ στο σήμερα, ας αναζητήσουμε και τα λάθη γιατί ο θεσμός οικογένεια περνάει ίσως την μεγαλύτερη κρίση των εποχών, ειδική αναφορά για την χώρα μας, η οποία μας διδάσκει:
  Βαθιά παράδοση στην οικογένεια,
  Βαθιά παράδοση στην οικογένεια ανατροφή παιδιών.
  Βαθιά παράδοση στην Ελληνίδα μητέρα-μάνα.
  Βαθιά παράδοση σε ηθικές αξίες και τρόπους που περνάνε από γενιά σε γενιά.
  Υ.Γ. Μάχομαι από πολύ παιδί αυτό το φαινόμενο οικογενειακής βίας. Πολλά τα βιώματα. Το δίδαγμα που έχω εισπράξει η κακιά μπόρα θα περάσει, βοήθησε όμως και εσύ με τον τρόπο σου, μην ρίχνεις λάδι στην φωτιά.

 4. δεν μπορεί να ασκηθεί καμία διώξη στον γιατρο με τους νέους νόμους για την καταγγελία λόγω οικογενειακής βίας, προστατεύεται και έσι πρέπει να γίνει
  ο συγκεκριμένος κύριος έχει βαρέσει και την πρώην συζυγό του η οποία του έκανε μύνηση
  το ότι πρέπει να συλληφθεί η σύζηγος για ψευδή κατάθεση είναι τρελό, γιατί δεν μπορείς να συλλάβεις ένα άτομο που το κάνει από φόβο και πρέπει να το προστατευσεις
  γιατί βγάζεται ηλίθια άρθρα ??? Είναι δυνατόν να λέτε τέτοια πράγματα ή δεν έχετε συναίσθηση του τι γίνεται??

 5. Δικηγόρος Αθηνών, Νομικός Σύμβουλος – Μέλος της Στέγης για τις Κακοποιημένες Γυναίκες, μέλος του συνδέσμου Επιστημόνων Ηλείας.

  Έχει εκπονήσει μελέτες με θέμα την Ποινική Διαμεσολάβηση, την Ψυχική Ασθένεια και Άδικη Πράξη, την Προστασία του Απορρήτου.

  Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα και έρευνες σε νομικά έντυπα

  https://lytraslaw.gr/synergates/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *