Σκέψεις για την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα

Του Γ. Γ

Δεν χρειάζεται να καταβάλεις ιδιαίτερη προσπάθεια για να σου έρθουν στο μυαλό δεκάδες ονόματα πολιτών -του Τάσου Θεοφίλου της Ηριάννας Β. του Περικλή Μ. του Βαγγέλη Σταθόπουλου, του Πάνου Καλαϊτζή, είναι μερικά απ’ αυτά-, που αν και σε βάρος τους τα ενοχοποιητικά στοιχεία ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτα, οι λειτουργοί της Θέμιδας τους προφυλάκισαν. Μάλιστα ορισμένοι απ’ αυτούς βρέθηκαν για χρόνια φυλακισμένοι, μέχρι οι ασφαλίτικες σκευωρίες σε βάρος τους να καταρρεύσουν στα αστικά δικαστήρια.

Δείτε όμως κι αυτό. Για τους δικαστές ο ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας, παρά την βαρύτητα της πράξης σε βαθμό κακουργήματος που ομολόγησε ότι τέλεσε, έκριναν ότι δεν έπρεπε να προφυλακιστεί, γεγονός που αποτέλεσε τιτανομέγιστη πρόσκληση στο λεγόμενο “κοινό περί δικαίου αίσθημα”. Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση και για να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα -και για αποπροσανατολίσουν από το γεγονός, η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξαν κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού, στην απόφαση τους να μην κριθεί προφυλακιστέος ο Λύτρας.

Αμφιβάλλουμε αν θα έχει καμιά αποτελεσματικότητα η ενέργεια τους και μάλλον πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιασμού.

Εμένα πάντως άλλο με προβλημάτισε. Και εννοώ η στάση που κράτησε η παθούσα. Σύμφωνα με πληροφορίες όταν ο κακοποιητής μετέφερε την γυναίκα του σε ιδιωτική κλινική, αυτή ήταν σε τόσο τραγική κατάσταση που δεν μπορούσε να σταθεί όρθια και έτσι την έβαλαν σε αναπηρικό καροτσάκι. Στην αρχή δεν ήταν σε θέση καν να μιλήσει και απαντούσε με νοήματα στις ερωτήσεις του γιατρού. Η καταφατική της απάντηση, στο αν τα τραύματά της οφείλονταν σε ξυλοδαρμό από τον σύζυγό της, οδήγησε στην εξέλιξη της όλης υπόθεσης.

Αυτό όμως που δύσκολα συμβιβάζεται με την δική μου λογική είναι ότι η βάναυσα κακοποιημένη γυναίκα αρχικά είχε συμφωνήσει με τον σύζυγο της να πουν το ίδιο παραμύθι. Οτι τα τραύματά της οφείλονται σε πτώση από σκάλες. Αν μάλιστα αληθεύει η πληροφορία που δημοσιεύεται ότι ανάμεσα στους μάρτυρες υπεράσπισης του ποινικολόγου προσήλθε και η πρώην σύζυγος του, η οποία είχε κακοποιηθεί από τον ίδιο πριν μερικά χρόνια, -και είχε καταθέσει μηνυτήριο αναφορά σε βάρος του-τότε οι προβληματισμοί μου γίνονται πιο έντονοι. Γίνεται μια γυναίκα να δώσει συχωροχάρτι στον κακοποιητή της, τη βαναυσότητα του οποίου έχει βιώσει στο σώμα και στην ψυχή της;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *