Δεν είναι η πρώτη φορά, φυσικά, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατονομάζεται σαν το κύριο πρόσωπο που ευθύνεται για το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Είναι καίριες οι επισημάνσεις που κάνει σε άρθρο του στο “Βήμα της Κυριακής” ο κ. Αντώνης Γ. Καραμπατζός, καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ.
Ενα απόσπασμα από το κείμενο του:
Εχει διαμορφωθεί ένα ζοφερό πλαίσιο ανέλεγκτης δράσης μιας ευαίσθητης κρατικής υπηρεσίας, της ΕΥΠ, της οποίας μάλιστα πολιτικός προϊστάμενος είναι ο Πρωθυπουργός.
Στις σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες υπάρχουν θεσμοί ελέγχου ακόμα και για τέτοιες υπηρεσίες, όσες ιδιαίτερες εγγυήσεις λειτουργίας και αν ευλόγως τις περιβάλλουν. Δεν νοείται να μην υπόκεινται σε ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο ή να μην λογοδοτούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, ιδίως όταν καταγγέλλονται για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων που συνδέονται με ακροσφαλής ερμηνείες της αόριστης έννοιας της “εθνικής ασφάλειας”.
Δυστυχώς, με ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, έχει δημιουργηθεί στη χώρα ένα μείζον και ασίγαστο θεσμικό – πολιτικό ζήτημα. Και δεν είναι μόνο το κομβικό ζήτημα ποιοι, πώς και γιατί ενορχήστρωσαν ένα ευρύ σύστημα παρακολουθήσεων. Χειρότερο ίσως είναι ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποια υποκλαπέντα δεδομένα ή πληροφορίες να έχουν περιέλθει στην κατοχή ορισμένων προσώπων που μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν προς εξυπηρέτηση διαφόρων ιδιωτικών ή άλλων συμφερόντων.
Επειτα επειδή μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και η απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών, ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος επανάληψης τέτοιου είδους πρακτικών στο μέλλον. Και μια φιλελεύθερη δημοκρατία δεν μπορεί να επαφίεται στον χαρακτήρα ή στις διαθέσεις του εκάστοτε κυβερνήτη, αλλά σε συγκεκριμένες θεσμικές δικλίδες ασφαλείας και αποτελεσματικούς μηχανισμούς κοινοβουλευτικού και δικαστικού ελέγχου.
Αφήστε μια απάντηση