Σαν σήμερα η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης -Ο ΕΛΑΣ και η ΟΠΛΑ πόλης απέναντι στις κατοχικές δυνάμεις και τους συνεργάτες τους

Του Τάσου Κατσαρού

Σαν σήμερα στις 30/10/1944 εγκαταλείπουν τη Θεσσαλονίκη τα γερμανικά στρατεύματα, μετά από τρεισήμισι χρόνια κατοχής, αφήνοντας πίσω αφήνοντας πίσω εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από πείνα, εκτελέσεις, αρρώστιες.

Ο ΕΛΑΣ Μακεδονίας μπαίνει σαν απελευθερωτής στην πόλη. Το 31ο Σύνταγμα Χαλκιδικής με το τάγμα Χορτιάτη από βόρεια, το 19ο Σύνταγμα Νιγρίτας- Σερρών που κάλυπτε μέχρι το Επταπύργιο.Τμήμα του 13ου Συντάγματος Κιλκίς που κάλυπτε απ’ το Επταπύργιο ως την οδό Λαγκαδά, ενώ στα Νότια η περικύκλωση της πόλης ολοκληρώνονταν απ’ το 50ο Σύνταγμα Πιερίας και το 16ο Σύνταγμα Βερμίου – Βέροιας του ΕΛΑΣ.

Η κατάληψη της Θεσσαλονίκης θεωρήθηκε επιβεβλημένη απ’ τον αντάρτικο στρατό, διότι, οι ταγματασφαλίτες που λίγες μέρες πριν είχαν αποχώρηση απ’ την πόλη συνομιλούσαν με τον αγγλικό παράγοντα και προετοίμαζαν να μπουν στην πόλη ως απελευθερωτές και να αιματοκυλίσουν το λαό της Θεσσαλονίκης.

Ο ΕΛΑΣ- ΟΠΛΑ πόλης έδωσε πολλές μικρές και μεγαλύτερες μάχες με σημαντικότερη τη μάχη της Νεάπολης (16 Οκτωβρίου του 1944) απέναντι στις κατοχικές δυνάμεις και τους συνεργάτες τους και κατά την αποχώρηση των Γερμανών προστάτευσε από ανατινάξεις τον Μύλο του Αλλατίνη, το εργοστάσιο ηλεκτρισμού, που τροφοδοτούσε τη Θεσσαλονίκη, τον ηλεκτρονικό σταθμό στην οδό Αγίου Δημητρίου, το λιμάνι, το σιδηροδρομικό σταθμό, όπως και άλλους σημαντικούς κόμβους της πόλης.

Τέσσερις μέρες μετά ο ένοπλος δοσιλογισμός της κεντρικής Μακεδονίας τσακίζεται απ’ τον ΕΛΑΣ στη μεγάλη μάχη του Κιλκίς!

Η σημαντικότερη όμως προσφορά του ελληνικού αντιστασιακού κινήματος όπου ξεχνούν επιμελώς αναφέρουν οι σύγχρονοι αναθεωρητές της ιστορίας είναι ότι: οι αντιστασιακές οργανώσεις καθήλωσαν στην Ελλάδα 10-12 γερμανικές Μεραρχίες, όπου σε διαφορετική περίπτωση οι δυνάμεις αυτές θα είχαν απορροφηθεί στο ανατολικό μέτωπο και ο πόλεμος της Ευρώπης θα είχε κερδηθεί απ’ τους ναζί.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη προσφορά του ελληνικού αντιστασιακού κινήματος!

Προβάλλω ξανά στη σελίδα μου το ντοκιμαντέρ μου (2020) για την κατοχική Θεσσαλονίκη, την Αντίσταση και την απελευθέρωση της πόλης απ’ τους Γερμανούς ναζί κατακτητές και τους Έλληνες συνεργάτες τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *