«Θα επιτρέψουμε να γίνει η Κρήτη το τελευταίο θύμα των πετρελαϊκών;» 

Λάβαμε και παραθέτουμε

Εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, Σάββατο 9 Νοέμβρη 6:30 μ.μ.
Η Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων σας προσκαλεί στην εκδήλωση με θέμα «θα επιτρέψουμε να γίνει η Κρήτη το τελευταίο θύμα των πετρελαϊκών;» που θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, το Σάββατο 9 Νοέμβρη 2024 στις 6:30 το απόγευμα.

Είμαστε εν αναμονή της απόφασης των πετρελαϊκών εταιρειών ExxonMobil και Helleniq Energy, για το αν θα προχωρήσουν ή όχι σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις στα παραχωρημένα με νόμο του ελληνικού κράτους «θαλάσσια οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Η απόφαση αυτή αφορά το μέλλον της Κρήτης: βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τη μετατροπή των θαλασσών και των ακτών μας σε βιομηχανικές ζώνες με πλατφόρμες εξόρυξης και ρυπογόνες δραστηριότητες.

Κι ενώ θα έπρεπε, με ευθύνη της κεντρικής και της τοπικής εξουσίας, οι κάτοικοι του νησιού μας να είναι αντικειμενικά και διεξοδικά ενημερωμένοι για τις οδυνηρές συνέπειες αυτών των επιλογών στο περιβάλλον, την υγεία, την ειρήνη και την τοπική οικονομία, το μόνο που βλέπουμε είναι μονόπλευρη ενημέρωση και συστηματική καλλιέργεια του αφηγήματος για «τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του τόπου μας και θα αναβαθμίσουν γεωπολιτικά τη χώρα μετατρέποντας την σε Αμπού Ντάμπι της Μεσογείου»! 

Ωστόσο, η πραγματικότητα αυτού του είδους ανάπτυξης που απειλεί το νησί μας, δεν έχει καμία σχέση με τα παραμύθια που προωθεί το λόμπι των εξορύξεων αλλά με αυτό που πολύ καλά γνωρίζουμε από την πλούσια διεθνή εμπειρία.

Στην εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, θα προσπαθήσουμε να αποδομήσουμε με τεκμηριωμένα επιχειρήματα κάθε πτυχή του αναπτυξιακού αφηγήματος του καταστροφικού «προγράμματος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων», από περιβαλλοντική, γεωπολιτική, οικονομική και νομική άποψη. Για αυτό το σκοπό θα είναι μαζί μας οι εξής ομιλητές και ομιλήτριες:

Αναστασία Χαρίτου, εκπαιδευτικός και υπεύθυνη του πυλώνα “Άνθρωπος και Υδάτινα Οικοσυστήματα” της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea

Θεοδότα Νάντσου, Επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής WWF Ελλάς 

Γιώργος Μπάλιας, Δικηγόρος, Αν. Καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών και Πολιτικής Προστασίας Περιβάλλοντος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Θέμης Τζήμας, Δικηγόρος, Δρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το κλείσιμο της εκδήλωσης θα κάνει η Ανοιχτή Μουσική Συλλογικότητα «Άλμπατρος».

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή ευελπιστούμε να βρούμε από κοινού τους τρόπους και τη συλλογική δύναμη για να μην επιτρέψουμε να γίνει η Κρήτη το τελευταίο θύμα της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *