Για την ορκωμοσία του Ομπάμα


Πολύ εύστοχο το σχόλιο του Ρούσου Βρανά, στα σημερινά “ΝΕΑ” για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Το αναδημοσιεύπυμε:

“Είναι νωρίς…
… ακόμη για επικρίσεις, στη μέθη από το πανηγύρι για την ορκωμοσία του Ομπάμα. Όχι όμως και για απορίες. Πού είναι οι προοδευτικοί στην κυβέρνησή του; αναρωτιούνται όσοι είχαν ελπίσει στην αλλαγή που είχε επαγγελθεί. Πού είναι εκείνοι που είχαν ψηφίσει εναντίον του πολέμου; Πού είναι εκείνοι που είχαν προειδοποιήσει για την ασυδοσία του κεφαλαίου; Πού είναι οι σύμβουλοι που θα μπορούσαν να του δώσουν λύσεις;

Το οικονομικό…
… επιτελείο του Ομπάμα κυριαρχείται από παλαίμαχους των κυβερνήσεων Κλίντον και Μπους, που ήραν τους κρατικούς περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων και έφεραν την οικονομική κρίση. Ο Ρόμπερτ Ρούμπιν μόλις την περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή της Citigroup, η ασύδοτη κερδοσκοπία της οποίας την έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Θα είχε κηρυχθεί παράνομη, αν ο Λόρενς Σάμερς, προστατευόμενος του Ρούμπιν, δεν είχε φροντίσει να αρθεί η σχετική απαγορευ- τική νομοθεσία. Ακόμη ένας άνθρωπος του Ρούμπιν, ο υπουργός Οικονομίας Τίμοθι Γκάιτνερ, που μάλιστα αποδείχτηκε φοροφυγάς, υπήρξε συνεργάτης του Κίσινγκερ και του Μπους.

Πώς ο Ομπάμα πήρε κοντά τους ίδιους εκείνους ανθρώπους που στην προεκλογική ομιλία του για την οικονομία, στις 27 Μαρτίου, είχε καταδικάσει τις πολιτικές τους; Η απάντηση ίσως βρίσκεται στη Γουόλ Στριτ. Μολονότι είναι σήμερα σε κακό χάλι, έδωσε τα περισσότερα για τη φιέστα της ορκωμοσίας του Ομπάμα (3,6 εκατ. δολάρια οι άνθρωποι της Γουόλ Στριτ με πρώτον τον Τζορτζ Σόρος, 2,5 εκατ. οι δικηγόροι και 1,7 εκατ. η βιομηχανία του θεάματος). «Η ιστορία δείχνει πως αυτοί οι πλούσιοι και οι επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν θα πάρουν πίσω και με το παραπάνω όσα επένδυσαν στον Ομπάμα, με διορισμούς, ευνοϊκούς νόμους και κρατικά συμβόλαια» λέει η κοινωνιολόγος Σέιλα Κράμχολτς.

Η εξωτερική…
… και αμυντική πολιτική του Ομπάμα θα διαμορφώνονται από τέσσερα κέντρα εξουσίας: τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τον υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέιμς Τζόουνς. Όλοι τους υποστήριξαν τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Όλοι τους υποστηρίζουν το Ισραήλ. Και κανείς τους δεν αμφισβητεί τον παγκόσμιο στρατιωτικό ρόλο της χώρας τους. Και οι προοδευτικοί; Τι λένε για όλα αυτά; Ένα μέρος της Αριστεράς πανηγυρίζει σε όλον τον κόσμο. Όχι όμως και ο Μάριο Τρόντι, ιστορική προσωπικότητα της ιταλικής Αριστεράς, που διευθύνει σήμερα το Κέντρο Μεταρρύθμισης του Κράτους (μετά τον Τερατσίνι και τον Ινγκράο).

Στο βιβλίο του…
… «Το πέρασμα Ομπάμα», ο Τρόντι γράφει: «Ο Ομπάμα κέρδισε τις εκλογές, επειδή αυτό αποφάσισε το κατεστημένο. Εφάρμοσε κατά γράμμα το ρητό του Κινέζου Ντενγκ: άσπρος γάτος, μαύρος γάτος, το σπουδαίο είναι να πιάνει ποντίκια. Ποιοι θα είναι τα ποντίκια; Εμείς». Και απευθύνει στους απανταχού προοδευτικούς την προειδοποίηση που είχε απευθύνει ο Λαοκόων στους Τρώες, πριν ακόμη ο δούρειος ίππος περάσει τα τείχη της πόλης τους: «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντα»”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *