ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥ ΚΥΡΚΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Οι πρακτικές της EFOOD δεν είναι εικόνα από το μέλλον, αλλά ούτε και από το παρελθόν. Είναι η εικόνα της πάντα πεινασμένης για κέρδος μηχανής του κεφαλαίου με κάθε κόστος, ή στην περίπτωση της EFOOD χωρίς κανένα κόστος.Η εικόνα των πάντα έτοιμων αφεντικών να ρουφήξουν τη ζωή των εργαζομένων μέχρι το μεδούλι.
Ο κλάδος των ντελιβεράδων, ένας από τους πιο σκληρά εργαζόμενους και συνάμα από τους πιο υποτιμημένους κοινωνικά και οικονομικά, δίνει με πείσμα εδώ και χρόνια διαρκείς μάχες απέναντι στην εργοδοσία, κρατώντας την προλεταριακή σημαία ψηλά. Ένας κλάδος που κάθε χρόνο μετράει νεκρούς, ωστόσο συνεχίζει να συσπειρώνεται και να αγωνίζεται. Και με αυτό το πνεύμα, πίσω στο 2021, οι διανομείς στην EFOOD κατάφεραν να διεκδικήσουν την ανανέωση όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου με απευθείας πρόσληψη από την εταιρεία, με όλα όσα δικαιούνται. Μια νίκη που έδωσε ανάσα και αυτοπεποίθηση σε μεγάλη μερίδα εργαζομένων, μια νίκη που τρέναρε για λίγο την επιθετική διείσδυση των εργολάβων/δουλέμπορων στις “υπηρεσίες” της EFOOD.
Μια νίκη ανάσα, αλλά όχι αρκετή. Οι εργολάβοι/δουλέμποροι και οι στολάρχες σήμερα παρασιτούν στις πλάτες των ντελιβεράδων, με τη freelance εργασία να κυριαρχεί, και μόλις το 10% των εργαζομένων να είναι μισθωτοί.
Παρά τη γενικευμένη συνθήκη επισφάλειας υπό την οποία εργάζονται οι ντελιβεράδες στην EFOOD, και παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων δεν κοστίζει τίποτα στην εταιρεία, η τελευταία ήρθε να ρίξει λίγο ακόμα λάδι στη φωτιά. Με μονομερή απόφαση της εταρείας, από κει που οι μισθωτοί εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να φτιάχνουν το πρόγραμμα εργασίας τους σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές τους, πλέον θα διαμορφώνεται αποκλειστικά από την EFOOD. Η κίνηση αυτή αποτελεί την ύστατη προσπάθεια της εταιρείας να αφανίσει ολοκληρωτικά τη μισθωτή σχέση εργασίας, την εργασία δηλαδή με την ελάχιστη αξιοπρέπεια και τα βασικά εργασιακά δικαιώματα, μιας και από τη στιγμή που οι μισθωτοί αυτήν τη στιγμή στην EFOOD αποτελούν μόνο το 10%, δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση τη διαμόρφωση του συνολικού πρόγραμματος εργασίας.
«Η εταιρεία δεν θα “συγχωρέσει” ποτέ την απεργία του 2021, όταν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία την εξανάγκασαν σε άτακτη υποχώρηση και μετατροπή όλως των συμβάσεων σε αορίστου. Τρία χρόνια τώρα ενώ βγάζει στις πλάτες μας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, προχωρά σε αλλαγές και κινήσεις που εξωθούν συναδέλφους σε παραιτήσεις και ξέρουμε ότι δεν θα σταματήσει αν δεν αφανίσει και τον τελευταίο μισθωτό εργαζόμενο με δικαιώματα. Στον κλάδο μας επικρατεί τρέλα. Μια παραγγελία αξίας 10 ευρώ φεύγει από την EFOOD και πάει στην εργολαβική BSK. Η BSK την αναθέτει σε εργολάβο, και ο εργολάβος την αναθέτει στον διανομέα. Πείτε μας τώρα εσείς πώς πληρώνεται νόμιμα η EFOOD, η BSK, ο εργολάβος, ο διανομέας, το μαγαζί και οι φόροι του κράτους. Σε όλο αυτό το γαϊτανάκι, που το έχουν ομολογήσει όλοι οι εμπλεκόμενοι, είναι σίγουρο ότι ο χαμένος είναι ο διανομέας» (αναφορά διανομέα στην EFOOD).
Το έχουμε ξαναπεί. Η σημερινή στρατηγική των μεγαλοεταιρειών, και της EFOOD, είναι να ξαναγράψουν την πραγματικότητα πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην επιβολή της freelance εργασίας στους διανομείς, σύμφωνα με την οποία ο ντελιβεράς δεν είναι εργαζόμενος αλλά “συνεργάτης”. Θέλουν να μας πουν με λίγα λόγια πως θα μας εκμεταλλεύονται, αλλά εκμετάλλευση δεν θα υπάρχει. Λες και το καθημερινό μεροκάματο, το καθημερινό ξεζούμισμα δεν θα μας υπενθυμίζουν διαρκώς πως ανάμεσα σε εμάς και τα αφεντικά δεν υπάρχει καμία ειρήνη.
Αν σκιαγραφήσουμε το μοντέλο παραγωγής της EFOOD, με αυτήν στην κορυφή της πυραμίδας, στη μέση εργολαβικές (BSK), εργολάβους και στολάρχες, και στον πάτο τους ντελιβεράδες, μιλάμε για ένα πρώτης τάξης σκλαβοπάζαρο, όπου όχι μόνο υπάρχει εκμετάλλευση, αλλά ξεχειλίζει κιόλας.
«Η εταιρεία μας έριξε το τυράκι στην αρχή με υψηλές τιμές ανά παραγγελία, και πολλοί ανοίξαμε βιβλία, πληρώνουμε εφκα, εφορία, φορτωθήκαμε όλες τις υποχρεώσεις ενός επιχειρηματία και έχουμε αμοιβές μισθωτού.
Τώρα η εταιρεία ρίχνει στα τάρταρα τις τιμές που αμοιβόμαστε ανά παραγγελία και για να βγάλουμε όλα τα έξοδα και έναν μέσο μισθό, πρέπει να δουλεύουμε 10 και 12 ώρες πάνω σε δύο ρόδες, επί 6 ή ακόμα και 7 μέρες την εβδομάδα» (αναφορά διανομέα στην EFOOD).
Οι ιδιοκτήτες της EFOOD, αδέλφια Κυρκίνη, και ο fleet manager της εταιρείας, Παναγιώτης Μπούρας, καλό είναι να μην κοιμούνται ήσυχοι. Ειδικά ο τελευταίος. Πάντοτε, υπάρχουν άνθρωποι σε θέσεις κλειδιά που κάνουν τη βρώμικη δουλειά του ενδιάμεσου, αλλά κρατούν ένα επίπεδο σοβαρής συμπεριφοράς και επικοινωνίας, και αν μη τι άλλο δείχνουν τον ελάχιστο σεβασμό προς τους συνομιλητές τους. Ο Παναγιώτης Μπούρας δεν είναι από αυτές τις περιπτώσεις. Ως fleet manager και υπεύθυνος για όλους τους διανομείς έχει αναλάβει και όλο το κομμάτι των διαπραγματεύσεων με το σωματείο.
«Μια φορά αυτός άνθρωπος να πει μια έστω αλήθεια. Μονίμως για οποιοδήποτε θέμα του θέτουμε, θα πει ψέματα και όχι μόνο ένα, αλλά διαφορετικό σε κάθε περιοχή ακόμα και σε κάθε διανομέας της ίδιας περιοχής. Έφτασε στο σημείο να πάει ν κατασκοπεύσει κοινή συνέλευση εργαζομένων σε EFOOD και WOLT. Διαχειρίζεται κάκιστα όλα τα θέματα των διανομέων είτε είναι μισθωτοί είτε είναι freelancer, έχει συμπεριφορές καφενείου όπου τον παίρνει, και απαξιωτικός με τους εργαζόμενους. Γυρνά ανά την Ελλάδα, σπέρνει ψευδείς ειδήσεις για να μπερδέψει τους εργαζόμενους και απειλεί. Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρία επέλεξε τον Μπούρα να κάνει αυτή τη δουλειά, έχει θράσος και κανένα ηθικό φραγμό αλλά οι απειλές του πλέον δεν πιάνουν τόπο και καταλαβαίνει σιγά σιγά ότι δεν τον παίρνει. Για παράδειγμα, στην Καλαμάτα που έχει σπίτι και πηγαινοέρχεται συνέχεια, έχει σταματήσει να επισκέπτεται πιάτσες διανομέων. Μπορεί λοιπόν το πρόβλημα να μην είναι το ποιος “Μπούρας” θα είναι στην συγκεκριμένη θέση, αλλά όταν τα πράγματα ζορίζουν οι ευθύνες έχουν και ονοματεπώνυμο» (αναφορά διανομέα στην EFOOD).
Τα αφέλφια Κυρκίνη και ο Μπούρας θα πρέπει να βάλουν καλά στο κεφάλι τους πως καμία απειλή και καμιά απόλυση δεν μας τρομάζει, όπως η πρόσφατη απόλυση της καρκινοπαθούς διανομέα Μαρίας Οικονόμου, ενεργούς στους συνδικαλιστικούς αγώνες των διανομέων.
Το τίμημα των αγώνων μας για εργασία με αξιοπρέπεια, εμείς το γνωρίζουμε. Ο Μπούρας κι οι Κυρκίνηδες το τίμημα της ασυδοσίας τους, το ξέρουν; Όταν θα χει λήξει η απεργία, θα εύχονται ο αγώνας μας είναι να είχε σταματήσει εκεί.
ΜΕ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΣΠΑΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ ΣΤΗΝ EFOOD
ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΣΤΗΝ EFOOD
Αφήστε μια απάντηση