Πηγή: Θανάσης Καραμπάτσος – Documento
Ούτε που περνάει από το μυαλό μας τι έχουμε κάνει. Σηκωθήκαμε από τον καναπέ και πλημμυρίσαμε δρόμους και πλατείες.
Δικαιοσύνη. Δικαίωση. Αίτημα απλό, λιτό και απόλυτα κατανοητό. Αγκάλιασε αριστερούς, κεντρώους, δεξιούς και απολιτίκ. Θα μπορούσε να ήταν και τα παιδιά μας στα Τέμπη, σκέφτηκαν οι μεγαλύτεροι. Θα μπορούσε να ήμασταν στη θέση τους, σκέφτηκαν οι μικρότεροι.
Το αποτέλεσμα; Πανικός. Εκεί όπου βασίλευε η αλαζονεία και θέριευε ο κυνισμός της εξουσίας σπείραμε τον πανικό με μια απλή «βόλτα» σε δρόμους και πλατείες.
Το καταλάβαμε όλοι. Ο πρωθυπουργός της συγκάλυψης κατέβηκε τρέχοντας τα σκαλιά του Μαξίμου για να δώσει συνέντευξη. Και αντί να καθησυχάσει τους «υπηκόους» του, τους εξαγρίωσε. Πρωταθλητής στην κυβίστηση, χαμηλωμένο βλέμμα και ικεσίες του στυλ «ό,τι θέλετε θα κάνω, μέχρι και υπουργούς θα διώξω» αρκεί να βγει από το κάδρο των ευθυνών και να παραμείνει στην καρέκλα.
Έπεισε ; Αυτό πραγματευόμαστε στο αυριανό φύλλο του Documento. Από το editorial του Κώστα Βαξεβάνη με τον «παραπλανημένο», στη φουλ άμυνα του πρωθυπουργού που διαμοιράζει ευθύνες και συκοφαντεί όποιον ασκεί έλεγχο μέχρι τα σημεία της έρευνας που δεν έχουν απαντηθεί, τις χυδαιότητες πολιτικών και τρολ και τις ιατροδικαστικές εκθέσεις. Από αυτές προκύπτει ένα πόρισμα-φωτιά για τα αίτια του θανάτου 28 θυμάτων από τα 57 των Τεμπών: ζούσαν και σκοτώθηκαν από την έκρηξη και την πυρόσφαιρα που ακολούθησε τη σύγκρουση. Έγκλημα.
Ήδη υπάρχουν πολιτικές ζυμώσεις. Στον ορίζοντα διαφαίνεται η πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση και στο εσωτερικό της ΝΔ δεν είναι λίγοι όσοι νιώθουν… εξαπατημένοι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τους πέταξε ή θα τους πετάξει στα σκυλιά για να διασωθεί – όπως κάνει πάντα.
Έχει αλλάξει σελίδα η χώρα; Δεν είναι ακριβώς έτσι, σημειώνεται σε άρθρο του Θέμη Τζήμα· να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός προτείνει ο Δημήτρης Χρήστου.
Στη Σερβία όμως το παλεύουν. Μιλήσαμε με επιστήμονα που μας εξήγησε το υπόβαθρο της οργής για τα εκεί «Τέμπη»: μαφία, πολιτικοί και εταιρείες. Η διαφθορά και η διαπλοκή α λα βαλκανικά. Αλλά δεν το έβαλαν κάτω και μας έδειξαν τον δρόμο παραιτώντας τον πρωθυπουργό.
Όλα αυτά με μια κίνηση διαμαρτυρίας που αγκάλιασε όλη τη χώρα.
Θα μπορούσε να γίνει και για την ακρίβεια. Για τους λογαριασμούς ρεύματος, που έρχονται φωτιά για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγυρίζει για τις εξαγωγές φθηνού ρεύματος.
Θα μπορούσε να γίνει για τα «δάνεια» (χρηματιστηριακά προϊόντα στην ουσία) με ρήτρα ελβετικού φράγκου. Τόσες χιλιάδες όμηροι από όλες τις κυβερνήσεις και τη δικαιοσύνη που κάνουν τα πάντα για να εξυπηρετήσουν τις τράπεζες.
Θα μπορούσε να γίνει για το νέο επίδομα ανεργίας που είναι άπιαστο για χιλιάδες ανέργους, με πρώτους τους εκπαιδευτικούς (αναπληρωτές και σε φροντιστήρια) και τους οικοδόμους. Δεν θα το πάρουν με το τρικ της αύξησης 50 ημερών εργασίας στα προαπαιτούμενα.
Θα μπορούσε να γίνει για τα εκατομμύρια που ξοδεύονται για κάμερες και συντήρηση στο ΟΑΚΑ για χάρη προφανώς «ημετέρων».
Ας αλλάξουμε σελίδα.
Στον κόσμο του Τραμπ κυριαρχεί η «μπίζνα»: real estate η Γάζα και να φύγουν οι παλαιστίνιοι από εκεί (!) εξυπηρετώντας τα ακροδεξιά σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης ενώ για να καταφέρουν να τουμπάρουν διπλωματικές αποφάσεις ή προθέσεις του νέου αμερικανού προέδρου οι κυβερνήσεις ψάχνουν να βρουν λομπίστες. Όλα τα κινεί το χρήμα.
Στην Κίνα όμως ανέτειλε μια άλλη εποχή. Για την ανθρωπότητα ή για τον καπιταλισμό; Η αχανής χώρα κατέδειξε την τεχνολογική υπεροχή της με ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που έχει σήμα τη φάλαινα αλλά: κοστίζει λιγότερο από τα τρισεκατομμύρια που επενδύουν οι κολοσσοί της τεχνολογίας στη Σίλικον Βάλεϊ· δημιουργήθηκε με ανοιχτό κώδικα, δηλαδή από πολλούς χρήστες, και μάλιστα επιδεικνύοντας την καρδιά της μηχανής ενώ η Σίλικον Βάλεϊ την κρύβει ερμητικά για χάρη του (πολύ) κέρδους· αλλάζει τη δυνατότητα εξέλιξης φέρνοντας τον κόσμο της μηχανής εγγύτερα και, τελικά, προσφέρει στον κάτοχο τη δυνατότητα να ελέγχει ρομπότ αντικαθιστώντας τα κυμαινόμενα σε παραγωγικότητα ανθρώπινα εργατικά χέρια με σταθερά ρομποτικά. Αλλάζει η οικονομία του καπιταλισμού; Δεν το γνωρίζουμε, ο χρόνος θα δείξει, σίγουρα όμως η Κίνα κάνει επίδειξη δύναμης στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, και συνολικά τη Δύση, καθώς είχε σχέδιο. Κι αυτό είναι ένας παράγοντας που δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη οι νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι, οι οποίοι βλέπουν την κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία που επενδύει στην παραγωγή να κερδίζει στην παγκοσμιοποίηση και την «ελεύθερη αγορά» να επιβάλλει δασμούς και να περιχαρακώνεται στα εθνικά της όρια για να επιβιώσει.
Οι προβληματισμοί πολλοί, τα θέματα που τους ξυπνάνε είναι πλούσια και το Documento θα είναι μαζί σας και αυτή την Κυριακή.
Αφήστε μια απάντηση