Εργατικός μεσαίωνας

Το περιστατικό που κατάγγειλε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νάουσας Ημαθίας, Θανάσης Τσίτσης, είναι ανατριχιαστικό.
Δείχνει σε πιο σημείο μπορεί να φτάσουν οι εργάτες, που μαστίζονται απ’ την ανεργία, για να αποκτήσουν ένα κομμάτι ψωμί.

Σύμφωνα μ’ αυτά που κατάγγειλε μια επιχείρησης διαλογής, ψύξης και τυποποίησης φρούτων, που δεν είναι η μόνη στην περιοχή, απασχολούσε ανασφάλιστους εργάτες, με άθλιους μισθούς φανταζόμαστε και μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας.
Και είναι μονόδρομος αυτός για τους εργάτες στον συγκεκριμένο νομό, αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, τον φετινό χειμώνα η ανεργία άγγιξε το 50%

Σ’ αυτή την επιχείρηση, λοιπόν, παρουσιάστηκαν υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας, για έλεγχο.

Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ των «Νέων». Απ’ όπου πήραμε την είδηση:

« Όμως, όπως αποκάλυψε στα «ΝΕΑ» ο κ. Τσίτσης, την ώρα που πραγματοποιούνταν ο έλεγχος ορισμένες από τις υπαλλήλους, που απασχολούνται νόμιμα, με αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο και κοιτάζοντάς τους στα μάτια τούς έδωσαν να καταλάβουν ότι μέσα στα ψυγεία είχαν κρυφτεί κάποιες εργάτριες.
«Δεν αποκάλυψα στους υπαλλήλους της Επιθεώρησης Εργασίας αυτό που συνέβαινε, γιατί είναι σίγουρο ότι αν έβγαιναν από τα ψυγεία θα έχαναν τη δουλειά τους.
Όταν βγήκαμε από το εργοστάσιο πήρα αμέσως τηλέφωνο τους εργοδότες, τους ενημέρωσα ότι ο κίνδυνος πέρασε και τους ζήτησα να βγάλουν αμέσως τις γυναίκες από τα ψυγεία», είπε ο κ. Τσίτσης.

Ο κ. Τσίτσης καταγγέλλει ότι η «εξαφάνιση» παράνομα απασχολούμενων εργατών στη διάρκεια ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας ή το ΙΚΑ αποτελεί σύνηθες φαινόμενο και κοινό μυστικό μεταξύ εργοδοτών και παράνομα απασχολούμενων στην ευρύτερη περιοχή της Νάουσας, όπου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, τον φετινό χειμώνα η ανεργία άγγιξε το 50%.

Εκβιασμός

Όπως καταγγέλλει, οι εργοδότες υποχρεώνουν τους ανασφάλιστους εργάτες να κρύβονται στη διάρκεια των ελέγχων, ενώ αποκαλύπτει ότι πάντοτε υπάρχει οργανωμένο σχέδιο διαφυγής.
«Αν δεν κρυφτούν, την ίδια μέρα είναι βέβαιο ότι θα απολυθούν. Πριν από έναν χρόνο βρήκαμε στοιβαγμένες μέσα στην τουαλέτα μια άλλης κονσερβοποιίας 25 ανασφάλιστες εργάτριες. Κάποιες άλλες φορές, όταν αντιληφθούν τον έλεγχο, φεύγουν από τις πίσω πόρτες των εργοστασίων και κρύβονται μέσα στα χωράφια», λέει».

Τι να σχολιάσει κανείς απ’ αυτή την είδηση; Υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουν το πώς βιώνει ένα μεγάλο μέρος της εργατικής μας τάξης,

0 απαντήσεις στο “Εργατικός μεσαίωνας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *