Εργοδοτική αυθαιρεσία, αναιμικές συνδικαλιστικές αντιδράσεις.

Στέλεχος του ΚΚΕ και δραστήριος συνδικαλιστής ο Ν. Νικολόπουλος, δούλευε στην πολυεθνική «Τζάμπο» από τις 6 τα χαράματα μέχρι τις 12 το μεσημέρι για 590 ευρώ μηνιάτικο.

Είναι κι αυτός ένας απ’ τους χιλιάδες εργάτες που ξεζουμίζονται απ’ την εργοδοσία για ένα κομμάτι ψωμί για να μπορεί το κεφάλαιο να βλέπει τα κέρδη του να αυξάνονται με αστρονομικούς ρυθμούς.
Τα καθαρά κέρδη της πολυεθνικής έφτασαν τα 276 εκατομμύρια ευρώ την πενταετία 2003 – 2008, παρουσιάζοντας σταθερά ανοδική πορεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης εκτινάχτηκαν από τα 17 εκατομμύρια ευρώ το 2003, στα 83 εκατομμύρια ευρώ το 2008, ενώ το περιθώριο κέρδους της επιχείρησης σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας το 20,4% το 2008, από 11,3% το 2003.

Η συνδικαλιστική δράση του Ν. Νικολόπουλου ενόχλησε την εργοδοσία και με αστεία προσχήματα τον απέλυσε. Το ΠΑΜΕ (Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο), -συνδικαλιστική οργάνωση που πρόσκειται στο ΚΚΕ- οργάνωσε κινητοποιήσεις έξω απ τα καταστήματα της πολυεθνικής εταιρίας ζητώντας την ανάκληση της απόλυσης του εργαζομένου.

Η πολυεθνική JUMBO φέρθηκε ακριβώς με τον τρόπο που θα αντιδρούσε ένας καπιταλιστικός όμιλος.

Κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αξιώνοντας τη φυλάκιση συνδικαλιστών και αποζημιώσεις εκβιάζοντας για το σταμάτημα των κινητοποιήσεων, που οργάνωσαν και οργανώνουν τα συνδικάτα απαιτώντας την επαναπρόσληψη του εργαζομένου που απέλυσε η επιχείρηση επειδή αρνήθηκε να υποταχθεί στις απαιτήσεις της και παρά την προσπάθεια εξαγοράς και εκφοβισμού του.

Η πολυεθνική γνωρίζει ότι ο εργασιακός μεσαίωνας που επικρατεί στα καταστήματα της δεν πρόκειται να γίνει αντικείμενο σχολιασμού από τα αστικά ΜΜΕ, αφού τα μπουκώνει με διαφήμιση.
Οπως επίσης ξέρει ότι με την βοήθεια μπάτσων και δικαστών οι διαμαρτυρίες του ΠΑΜΕ έχουν σύντομη ημερομηνία λήξεως και το μήνυμα που θα περάσει στους υπόλοιπους εργαζόμενους της «κοστίζει» πάρα πολύ περισσότερο απ’ τα «διαφυγόντα κέρδη της» τις ημέρες των κινητοποιήσεων.
“Οποιος εργαζόμενος διανοηθεί να διεκδικήσει τα δικαιώματα του συνδικαλιζόμενος απολύεται”.

Και αναρωτιόμαστε κάτι πολύ απλό. Αν οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ είχαν μια άλλη μορφή, ας πούμε αν απέκλειε με διαδηλωτές τα 19 καταστήματα που έχει στο λεκανοπέδιο της Αττική η πολυεθνική, και δεν μπορούσε να μπει πελάτης για μια-δυο μέρες, θα αναγκαζόταν η πολυεθνική να αναδιπλωθεί και να ικανοποιήσει την δίκαια απαίτηση του εργάτη, ναι ή όχι;

0 απαντήσεις στο “Εργοδοτική αυθαιρεσία, αναιμικές συνδικαλιστικές αντιδράσεις.”

  1. Και αναρωτιόμαστε κάτι πολύ απλό. Αν οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ είχαν μια άλλη μορφή, ας πούμε αν απέκλειε με διαδηλωτές τα 19 καταστήματα που έχει στο λεκανοπέδιο της Αττική η πολυεθνική, και δεν μπορούσε να μπει πελάτης για μια-δυο μέρες, θα αναγκαζόταν η πολυεθνική να αναδιπλωθεί και να ικανοποιήσει την δίκαια απαίτηση του εργάτη, ναι ή όχι; δεν ειναι ετσι φιλε ημουν στα τζαμπο ολα τα σαββατα σημερα παιξαμε κ ξυλο (λαρισα) κ δε δουλεψε κανενα τζαμπο κ αυτο το σαββατο οπως κ οσοι ειναι στο παμε δεν ειναι του κκε απλα δεν γουσταρουν τα τσιρακια της ΓΣΕΕ που το παιζουν συνδικαλιστες των εργατων οσο για το τζαμπο αναδιπλωθηκε απο την αλλη πλευρα σερνει στα δικαστηρια σωματεια κ συνδικαλιστες κ η σταση σου θα επρεπε να ηταν περισσσοτερο ενεργη κ να καλουσες το κοσμο να παει κ αυτος στα τζαμπο το σαββατο που μας ερχεται κ οχι να εχει μια παθητικη σταση δεν εχει σημασια αν ειναι του κκε η απο αλλο κομμα ο ανθρωπος εχει αξιοπρεπεια το τζαμπο του εδινε 50.000 ευρο για να φυγει κ αυτος δε τα πηρε.δε ξερω πολλους που θα το κανανε αυτο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *