Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής: πρόγραμμα Δεκεμβρίου

Σεμινάρια

Η ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος

εισηγητής: Γιώργος Αλεξάτος

Τετάρτη 07.12

Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος και η ίδρυση της ΓΣΕΕ και του ΣΕΚΕ

Κατά τη διετία του 1907-08 το ελληνικό εργατικό κίνημα μπαίνει σε μια νέα περίοδο ιδεολογικών αναζητήσεων σε μαρξιστική κατεύθυνση, οργανωτικής ανάπτυξης και έντασης των αγώνων του. Στην ανάπτυξή του συμβάλλει η μεταρρυθμιστική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Βενιζέλου τα επόμενα χρόνια, ενώ οι διεργασίες της περιόδου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου καταλήγουν, το 1918, στα συνέδρια της ΓΣΕΕ και του ΣΕΚΕ, που σηματοδοτούν την πανελλαδική ενοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος και την ίδρυση του κόμματος της εργατικής τάξης.   

Τετάρτη 21.12

Καπιταλιστική ανάπτυξη και εργατική τάξη στον Μεσοπόλεμο

Η ανακοπή της επεκτατικής εξόρμησης του ελληνικού κράτους στρέφει το ελληνικό κεφάλαιο πρωτίστως προς το εθνικό κέντρο. Η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη των χρόνων 1923-29 στηρίζεται στην άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, που ζει στα όρια της εξαθλίωσης. Επιπλέον, σε συνθήκη πλήρους κυριαρχίας των καπιταλιστικών σχέσεων, η εργατική τάξη βρίσκεται αντιμέτωπη και με τα προβλήματα που προκαλεί η διαφοροποίηση γηγενών-προσφύγων, αντρών-γυναικών κ.ά., που τα ξεπερνάει την περίοδο της οικονομικής κρίσης και τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Εκδηλώσεις

Σάββατο 10.12

Μετά το ευρώ τι;

Ομιλητές: Λ. Βατικιώτης, οικονομολόγος, δημοσιογράφος

Α. Βερναρδάκης, πρώην μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ

Δ. Λένης, φυσικός-ερευνητής

Πώς μπορούμε να βγούμε από το ευρώ; Τι θα σημάνει αυτό για τους μισθούς και τις συντάξεις, τις καταθέσεις, τις τιμές των αγαθών; Θα μπορούμε να έχουμε τρόφιμα και άλλα αναγκαία αγαθά; Υπάρχει περίπτωση να μείνουμε χωρίς καύσιμα; Υπάρχει τρόπος να σκεφτούμε ένα διαφορετικό πρότυπο κοινωνικής ανάπτυξης, στηριγμένο στη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τη συλλογική επανιδιοποίηση των μέσων παραγωγής; Μπορεί η Αριστερά και το κίνημα να διατυπώσουν πειστική εναλλακτική πρόταση για το τι και πώς θα παράγεται σε αυτόν τον τόπο; Τα ερωτήματα αυτά δεν είναι μόνο διαδεδομένα. Είναι και εξαιρετικά επείγοντα. Η Αριστερά δεν έχει μπορέσει μέχρι τώρα να απαντήσει στην ιδεολογική τρομοκρατία του κυρίαρχου λόγου, την ίδια ώρα που τα λαϊκά στρώματα αναζητούν πειστική διέξοδο από την κοινωνική καταστροφή. Η συζήτηση «μετά το ευρώ τι;» πρέπει να ανοίξει με επιχείρημα, τεκμηρίωση και συγκεκριμένες προτάσεις, βασισμένες στην ίδια την εμπειρία των αγωνιστών και του κινήματος.

Σάββατο 17.12

We are the 99%!

(Θεωρητικές και πολιτικές αντιστάσεις στην καρδιά του κτήνους)

Ομιλητές: Ε. Γαϊτάνου, Κ. Γούσης, Γ. Καλαμπόκας, Κ. Φουρίκος

Μεταπτυχιακοί φοιτητές πολιτικών επιστημών

Ένα οδοιπορικό στη φωτεινή μεριά της Αμερικής. Από το συνέδριο «Critical Refusals, Herbert Marcuse and Angela Davies», στους δρόμους της αντίστασης και της αναζήτησης. από τα αμφιθέατρα των ριζοσπαστών διανοούμενων ακτιβιστών και τα παγκάκια του περιθωρίου, στις πλατείες του Occupy Wall Street και του Occupy Philly. aπό τις λαμπερές βιτρίνες του κέντρου της Φιλαδέλφειας, στις γειτονιές των μεταναστών και των μαύρων κάτω από τους μεγάλους ουρανοξύστες. Η συνάντηση θεωρίας, πολιτικής και κινήματος σε μια χώρα με τεράστιες αντιθέσεις, αλλά και η αναζήτηση της προοδευτικής ταυτότητας ενός ολόκληρου λαού στην κοιτίδα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όπως αποτυπώθηκαν στο νου και το φακό μας…

 Η ώρα έναρξης όλων των εκδηλώσεων και των σεμιναρίων είναι 19:30

Προβολές

Παρασκευή 2.12

Νικαριά μου, του Σπύρου Τέσκου  (2010)

Μια ταινία-οδοιπορικό στην αναζήτηση των ριζών της ικαριώτικης φιλοσοφίας της αλληλεγγύης, όπως ξετυλίγεται γύρω από ένα πασχαλινό ικαριώτικο έθιμο. Η Ικαρία-Νικαριά είναι ένας τόπος αντίστασης στην κυρίαρχη ατομικιστική ηθική και τις αξίες του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, όντας προϊόν μακρόχρονης ιστορικής πορείας.

Στην προβολή θα παρευρεθεί ο σκηνοθέτης της ταινίας και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ίδιο.

Παρασκευή 9.12

Άρης Βελουχιώτης: το δίλημμα, του Φώτου Λαμπρινού  (1981)

Το δίλημμα είναι ένα αρκετά διαφωτιστικό και μαζί αιρετικό ντοκουμέντο της εαμικής εποποιίας. Ο σκηνοθέτης Φώτος Λαμπρινός στέκεται απέναντι τόσο στις απόψεις της επίσημης ιστοριογραφίας όσο και της κοινοβουλευτικής Αριστεράς, επισημαίνοντας τα υπαρκτά διλήμματα και τις καθαρές απαντήσεις που έδωσε ο Άρης Βελουχιώτης. Εβδομήντα χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΑΜ, Το Δίλημμα είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρο.

Αφιέρωμα «Κινηματογράφος και ανεργία»

Παρασκευή 16.12

Ο θάνατος του εμποράκου, του Φόλκερ Σλέντορφ (1985)

Η μεγαλύτερη επιτυχία του Άρθουρ Μίλλερ, Ο θάνατος του εμποράκου, μεταφέρεται το 1985 στον κινηματογράφο από τον γερμανό σκηνοθέτη Φόλκερ Σλέντορφ. Στην καρδιά του κτήνους, ο εμποράκος, που υποδύεται ο Ντάστιν Χόφμαν, πλανημένος από το αμερικάνικο όνειρο και μένοντας άνεργος, αγωνιά για το μέλλον του γιου του. Η σύγκρουση με την αδυσώπητη καπιταλιστική πραγματικότητα θα μας οδηγήσει στο τέλος και, συνάμα, σε όρια που φέρνουν στο νου την αρχαία τραγωδία και το ιψενικό μεγαλείο.

Παρασκευή 23.12

Δευτέρες με λιακάδα, του Φερνάντο ντε Αρανόα (2002)

Οι «λαθρεπιβάτες του πλοίου-φαντάσματος της προόδου» είναι το θέμα αυτής της βαθιά συγκινητικής ταινίας. Μας μεταφέρει στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, στην Ισπανία της κυβέρνησης Αθνάρ και της μεγέθυνσης των οικονομικών δεικτών, όπου μια παρέα μεσηλίκων παλεύουν ενάντια στην καθημερινή ψυχική φθορά της ζωής στην ανεργία. Αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά των «οικονομικών θαυμάτων».

 Η ώρα έναρξης όλων των προβολών είναι 20:30

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *