Η “Δικαιοσύνη” τους


«Η Δικαιοσύνη είναι όπως ο ιστός της αράχνης. Τα μικρά έντομα συλλαμβάνονται τα μεγάλα διαφεύγουν», λέει μια Κινέζικη παροιμία».

Το ίδιο νόημα είχαν και τα λεγόμενα του Βασίλη Ξηρού όταν δικαζόταν για συμμετοχή στην 17 Νοέμβρη:

“Είστε δικαστήριο των φραγκάτων και πληρώνεστε από τη λεία τους.
Εχετε πάρει τις αποφάσεις σας πριν αρχίσει αυτό το θέατρο.
Δεν θα παίξω το ρόλο που μου ορίζετε, για να έχετε άλλοθι να ανακοινώσετε τις ποινές.
Γι’ αυτό δεν έφερα μάρτυρες.
Γι’ αυτό ζωγραφίζω την ώρα που μιλάτε και δεν συμμετέχω σ’ αυτή την παρωδία.
Αρνούμαι τις κατηγορίες σας.
Αρνούμαι να απαντήσω σε ερωτήσεις.
Αρνούμαι να απολογηθώ.
Δεν πιστεύω στην ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΑΣ.
Δεν πιστεύω στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ”.

Το ερέθισμα για να αναφερθούμε σ’ αυτά ήταν η σημερινή εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Παρουσιάστηκαν στο πλατό της εκπομπής δεκάδες θύματα ενός απατεώνα που τους έχει φάει τα λεφτά και ενώ του έχουν κάνει μηνύσεις απ’ το 2002, ζήτησαν το δίκιο τους με παραστάσεις σε εισαγγελείς και πρώην υπουργούς, ο απατεώνας –που σίγουρα έχει «υψηλές διασυνδέσεις»- εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος και να συνεχίζει τις λαμογιές του.

Τι να πρωτοπαραθέσει κανείς από τα κατορθώματα των ταγών της Θέμιδος; Την στάση τους για τις τηλεφωνικές υποκλοπές; Για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου; Για τα δομημένα ομόλογα; Για το πώς αντιμετώπισαν οι δικαστές όσους καπιταλιστές που ευθύνονται για τον θάνατο δεκάδων εργατών; (π.χ οι υπεύθυνοι της «Ρικομέξ» που ευθύνονται για τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, όπως και τα αφεντικά της «Σωληνουργίας Κορίνθου» στην οποία σκοτώθηκαν 6 εργάτες επειδή δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τους παρέδωσαν λευκές περιστερές στην κοινωνία).

Και επειδή τις επόμενες μέρες θα αναζωπυρωθεί το σίριαλ της Ζαχοπουλιάδας (αναμένετε να καταθέσει νέα αίτηση αποφυλάκισης η Τσέκου και να γνωστοποιηθούν οι καταθέσεις των δυο δικηγόρων που εμπλέκονται στην υπόθεση) να αναφέρουμε επιγραμματικά δυο πράγματα για τον ρόλο που έχει παίξει η «Δικαιοσύνη» σ’ αυτή την ιστορία.

Τι να πρωτοαναφέρουμε σ’ αυτή την περίπτωση; Να θυμηθούμε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών που παρέλαβε το DVD από το μέγαρο Μαξίμου κι αντί να το στείλει για να συσχετιστεί με τη δικογραφία, φρόντισε να καθυστερήσει (με γελοία δικαιολογία), ώστε στο μεταξύ να προφυλακιστεί η Τσέκου; Να θυμηθούμε τον τρόπο που προφυλακίστηκε η πρώην ερωμένη του Ζαχόπουλου, με τον οποίο γελούν ακόμη και πρωτοετείς της Νομικής; Να θυμηθούμε τα σούρτα-φέρτα των στελεχών του Μαξίμου (Αγγέλου και Ανδριανού) που δούλευαν εν ψυχρώ τον ανακριτή, χωρίς αυτός να αντιδρά;

Να θυμηθούμε το ότι απέφυγε και τη σκέψη ακόμη ότι πρέπει να κληθεί στην ανάκριση ο πολιτικός προϊστάμενος των ανωτέρω, δηλαδή ο Καραμανλής; Να θυμηθούμε την ανεκδιήγητη εισαγγελέα που έστειλε στο αρχείο την υπόθεση Κουκοδήμου-Κλαδά και ενώ ο Τριανταφυλλόπουλος είχε «πατήσει το κουμπί» και είχαν βγει όλα στο φως; ‘Η τον ακόμη πιο ανεκδιήγητο προϊστάμενό της, που ζήτησε κόπια της εκπομπής του τελευταίου, για να διαπιστώσει αν υπήρξε παράνομη καταγραφή συνομιλίας και όχι πρόταση συναλλαγής;

Πραγματικά, δεν έχουν αρχή και τέλος τα δικαστικά σκάνδαλα. Με την ίδια ευκολία που στέλνουν στη φυλακή δυστυχείς τοξικοεξαρτημένους (για τις πολιτικές δίκες ας μη μιλήσουμε καλύτερα) εκτελούν εντολές και διεκπεραιώνουν βολικά τις υποθέσεις που σχετίζονται με τους ισχυρούς του χρήματος και της πολιτικής. Αποδεικνύοντας έτσι πως η πολυδιαφημισμένη ανεξαρτησία τους είναι ένας κακοφτιαγμένος μύθος, ένα αδειανό πουκάμισο που ούτε σαν σκιάχτρο μπορεί να λειτουργήσει πλέον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *