Έγινες μηχανικός; Ψόφα λόγω των εισφορών – α, και μην περιμένεις συντάξεις

Να σημειωθεί, όπως είχαμε δει και σε παλιότερη ανάρτηση, ότι επειδή οι μηχανικοί-αποφοιτοι πολυτεχνείου μπορούν να δουλέψουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, το κράτος δεν αναγνωρίζει ότι θα μπορούσαν να βρεθούν άνεργοι (διότι “και άνεργος να μείνεις, μπορείς να δουλέψεις ως ελεύθερος επαγγελματίας, φτιάχνοντας ουσιαστικά τη δική σου επιχείρηση”). Αυτό παρεμπιπτόντως ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες που γράφονται στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) – βρίσκονται και αυτοί στην ίδια θέση.

Οι μηχανικοί δηλαδή ΔΕΝ αναγνωρίζονται ως άνεργοι (ακόμα και αν είναι). Ούτε μπορούν λοιπόν να γραφτούν στον ΟΑΕΔ, ούτε να πάρουν το επίδομα ανεργίας (διότι “δεν είναι εργάτες αντίθετα μπορούν να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και να βγάλουν έτσι τα προς το ζην”). Αντίθετα, το κράτος…τους υποχρεώνει δια νόμου να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές στο ταμείο τους (το ΤΣΜΕΔΕ).

Ακόμα δηλαδή και αν δεν έχουν δουλειά, είναι νομικά αναγκασμένοι να πληρώσουν εισφορές (διότι “μπορούν να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και έτσι να έχουν εισόδημα προκειμένου να πληρώνουν και την ασφάλιση τους”).

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: Συγκέντρωση στο ΤΣΜΕΔΕ, Δευτέρα 5/12, στις 8 πμ, (Κολοκοτρώνη 4) και στάση εργασίας 9-12

Καλούμε τους άνεργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους να έχουν μαζί τους τα βιβλιάρια υγείας, ώστε να απαιτήσουμε να σφραγιστούνΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Η νέα συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, με τον αρχιτραπεζίτη πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσει την επίθεση στον κόσμο της εργασίας. Ήδη, μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και την συμφωνία της 26ης Οκτώβρη οι επιπτώσεις στην κοινωνική ασφάλιση έχουν δρομολογηθεί. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τους αντεργατικούς νόμους, οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται ως εξής:

 • 10 € υπέρ ΟΑΕΔ για όλους τους ασφαλισμένους με δελτίο, στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και στον ΟΑΕΕ.
 • Για το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ: Οι «νέοι» ασφαλισμένοι (μετά την 1/1/1993), με τη συμπλήρωση τριών ετών ασφάλισης, μπαίνουν στη 2η ασφαλιστική κλάση, ενώ ανά τριετία θα «αναβαθμίζονται» έως και την 5η. Οι «παλιοί» ασφαλισμένους (μέχρι 31.12.1192), επιβαρύνονται με πρόσθετες εισφορές στους κλάδους: κύριας σύνταξης 2% ειδικής προσαύξησης 2%, επικουρικής ασφάλισης 0.6%, εφάπαξ παροχών:0.4%, υγείας 0.65%
 • Για τους μισθωτούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οι αυξήσεις από 1/8/2011 είναι 0,50% και 2% αντίστοιχα.
 • Για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς με δελτίο επιβάλλεται χαράτσι ως ποσοστό επί του τζίρου της «επιχείρησης»!! από την 1/1/2013.
 • Με το νόμο 3996/2011, υποχρεώνονται οι «νέοι» μισθωτοί μηχανικοί, με μισθό κάτω από 700€ (π.χ. μερικής απασχόλησης) να καταβάλλουν οι ίδιοι τη διαφορά των εισφορών τους, ως το ύψος του ποσού που αναλογεί στην ασφαλιστική τους κατηγορία.

Ειδικά στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ οι εισφορές εκτινάσσονται δραματικά, για τους εργαζόμενους με δελτίο, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους κλπ. Από 1/1/2012 οι «παλιοί» ασφαλισμένοι επιβαρύνονται με 50 € το μήνα, ενώ οι εισφορές τους θα φτάσουν τα 385.10 €. Σε αρκετούς «νέους» συναδέλφους, οι εισφορές θα φτάσουν τα 423 € μηνιαίως. Καθώς θα περνούν οι «τριετίες» και θα «αναβαθμίζεται» η ασφαλιστική τους κλάση, οι εισφορές θα ξεπεράσουν τα 649.37 €, δηλαδή η αύξηση των εισφορών θα φτάσει το 100%. Επίσης είναι πιθανόν το επόμενο διάστημα ο κλάδος της Ειδικής Προσαύξησης να αυξηθεί στο 20%, καθώς στο τέλος του χρόνου λήγει η περίοδος «χάριτος» που ορίζει ο νόμος 3518/06 μειωμένο ποσοστό 12%, που σημαίνει νέα εκτίναξη των εισφορών. Αυτές οι εξοντωτικές εισφορές θα υπολογίζονται ως φορολογητέο εισόδημα, ενώ πολλοί συνάδελφοι θα πεταχτούν από το επάγγελμα και θα οδηγηθούν στον αφανισμό.

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ο κρατικός προϋπολογισμός που κατέθεσε πρόσφατα η νέα συγκυβέρνηση, μειώνει δραστικά τις κρατικές επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Η μείωση των επιχορηγήσεων για το 2012 φτάνει στο 9,1% σε σύγκριση με το 2011 και πέφτει στα 13,084 δισ. € από τα 14,453 δισ. € φέτος. Ειδικά για το ΙΚΑ, η μείωση της επιχορήγησης φτάνει το 41,6%, από 3,698 δισ. € στα 2,158 δισ. €. Και ενώ οι στρατιές των ανέργων πληθαίνουν, η επιχορήγηση στον ΟΑΕΔ, από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώνεται πάνω από το 1/3, κατά 34,6%, από τα 764 εκατομμύρια € φέτος στα 500 εκατ. € του χρόνου.

«Κούρεμα» και κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων

Το «κούρεμα» του ενός τρίτου του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, οδηγεί τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση και τα ταμεία σε κατάρρευση. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαχρονικά φρόντισαν να φορτώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία με ομόλογα ύψους άνω των 25 δισ. αντί χρηματοδότησης και υποχρέωσαν τα Ταμεία, να αναθέτουν τη διαχείριση των αποθεματικών στις τράπεζες και στο κεφάλαιο. Έτσι τα «σπασμένα» της συμφωνίας της 26ης Οκτώβρη φορτώνονται άμεσα στα ταμεία και οι ασφαλισμένοι. Με το κούρεμα στο 50% η ληστεία της περιουσίας των ταμείων (ομόλογα ύψους 23 δισ. €) φτάνει στα 11,5 δισ.€.

Ειδικά για το ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ τα αποθεματικά του ανέρχονται σε 3.9 δισ. €, από τα οποία τα 3.2 δισ. € είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Από το ποσό αυτό η Τράπεζα διέθεσε περίπου 2.8 δισ. € σε ομόλογα, τα περισσότερα εντός του καλοκαιριού!!! Ένα κούρεμα 50% σημαίνει απώλεια 1,4δις € από τα αποθεματικά του ταμείου.

Οι διοικήσεις των ταμείων αποτελούν διαχρονικά τους πρόθυμους αιμοδότες των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου. Έτσι η διοίκηση του ΕΤΑΑ, το καλοκαίρι συμφώνησε με τη συμμετοχή του ταμείου στο πρώτο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, που σημαίνει ήδη απώλειες για το ΤΣΜΕΔΕ 500 εκατ. €. Ταυτόχρονα η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ, όλο το προηγούμενο διάστημα όχι μόνο δεν έκανε καμιά προσπάθεια αποδέσμευσης από την Attica Bank, αλλά μελετούσε, πότε την εξαγορά όλης της Τράπεζας, πότε την διάσωση της καταρρέουσας Aspis Bank ή της Proton Bank. Η υπαγωγή της Attica Bank στο «κούρεμα», σηματοδοτεί κι άλλες απώλειες για το ταμείο. Η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ, με τη συμφωνία της ηγεσίας του ΤΕΕ φρόντισε, όλα αυτά τα χρόνια το ταμείο να συμμετάσχει αρκετές φορές στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Η «επένδυση» αυτή, μέχρι σήμερα μας έχει κοστίσει (μόνο σε ονομαστικές τιμές) πάνω από 200 εκ. € και οδηγεί όλο και περισσότερο σε ένα «ταμείο-τράπεζα», που για να διασφαλίζει την κερδοφορία της, θα συμπιέζει διαρκώς τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Μάλιστα όπως πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα, η Attica Bank δανείζει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, προκειμένου να καλύψουν τις κομματικές χρηματοδοτικές τους ανάγκες!! Ταυτόχρονα η διοίκηση του Ε.Τ.Α.Α. έχει εγκρίνει τη συμμετοχή του ταμείου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας με 55 περίπου εκ. €, καθιστώντας το Ταμείο μέτοχο της Τράπεζας, με ποσοστό 3,5%.

Απέναντι σε όλα αυτά η ηγεσία του ΤΕΕ δήλωσε, ότι τα αποθεματικά αποτελούν θέμα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και ότι η δράση του ΤΕΕ έχει φέρει θετικά αποτελέσματα στους μηχανικούς!!

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τραπεζών «διαβεβαιώνουν» ότι δε θα θιγούν οι συντάξεις. Λένε πως οι απώλειες των ταμείων θα καλυφθούν από πρωτογενή πλεονάσματα, όμως το μεγαλύτερο μέρος του παραγόμενου πλούτου και των αντιλαϊκών χαρατσιών κατευθύνεται στην αποπληρωμή των τοκογλύφων δανειστών. Επίσης ποτέ το κράτος δεν πλήρωσε στο ακέραιο τις του υποχρεώσεις στα ταμεία. Έτσι έχουν συσσωρευτεί οφειλές πάνω από 12 δισ. €, που για το ΤΣΜΕΔΕ ανέρχονται στα 500 εκ €. Σημειώνουμε ακόμα ότι από την 1/1/2015, στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ καταργείται η κρατική συμμετοχή σύμφωνα με τους πρόσφατούς αντεργατικούς νόμους. Ισχυρίζονται ακόμα, ότι οι συντάξεις θα καλύπτονται από εισφορές των εργαζομένων, τη στιγμή που η ανεργία είναι πάνω από 20%. Όμως μόνο από τις μειώσεις μισθών το 2011, έχασε το ΙΚΑ 800 εκατ, ενώ η εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων στοίχισε στα ταμεία μόνο τον τελευταίο χρόνο 9 δις. Ειδικά για το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ κάποιες από αυτές οι απώλειες, θα «αντισταθμιστούν» με τις νέες αυξημένες εισφορές. Είναι εξοργιστικές και οι «διαβεβαιώσεις» ότι οι απώλειες των ταμείων θα καλυφθούν από μεταβιβάσεις δημοσίων ακινήτων, αφού η νέα κυβέρνηση θέλει να πουλήσει, αντί πινακίου φακής, στο κεφάλαιο, όλο το δημόσιο πλούτο της χώρας. Είναι άγνωστο τι θα απομείνει από τα ράφια του ξεπουλήματος, ώστε να δοθεί στη «σωτηρία» των ταμείων…

Κυβέρνηση, κεφάλαιο και Ε.Ε. επιδιώκουν να στρέψουν τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όμως δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι και αυτές δεν θα καταρρεύσουν, στο έδαφος της παγκόσμιας κρίσης του συστήματος.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Ο αγώνας ενάντια σε αυτά τα σχέδια είναι αγώνας επιβίωσης. Εάν περάσουν η ζωή μας συντριβεί, τα παιδιά μας θα ζήσουν σε ένα κόσμο δίχως αύριο. Και όλα αυτά όταν το ελληνικό κεφάλαιο χωνεύει, στα σεντούκια της Ελβετία και στον ελληνικό φορολογικό παράδεισο, τη λεία του από την εικοσάχρονη εποποιία της κερδοφορίας του.

Ο μόνος δρόμος που έχουμε είναι να οργανώσουμε αγώνες διάρκειας από το σύνολο των αγωνιστικών δυνάμεων, υπερβαίνοντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Με ένα αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής, με πανεργατικά χαρακτηριστικά, για να διώξουμε την κυβέρνηση του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ και να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική των διαρκών μνημονίων.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

 • Καμία συμμετοχή των ταμείων στη νέα κλοπή των αποθεματικών με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομόλογων.
 • Άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στα προ του 1992 επίπεδα. Αύξηση των παροχών και των καλύψεων.
 • Άμεση απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στα ταμεία.
 • Άμεση αποδέσμευση του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ από το χρηματιστήριο και την Τράπεζα Αττικής.
 • Επίδομα ανεργίας, για όλο το διάστημα της ανεργίας, στους άνεργους και υποαπασχολούμενους, ίσο με τον βασικό μισθό. Άμεση αναγνώριση από το ΤΣΜΕΔΕ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΑΕΔ όλων των άνεργων τεχνικών με «μπλοκάκι».
 • Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ανέργους και υποαπασχολούμενους. Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Σύνταξη μετά από 30 χρόνια δουλειάς, στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
 • Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Κανονικές προσλήψεις για όλους τους εργαζόμενους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας.
 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νομών ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ. Πλήρης, δημόσια, καθολική, υποχρεωτική, κοινωνική ασφάλιση. Να σταματήσει ο απαράδεκτος διαχωρισμός «παλιών» και «νέων» συναδέλφων.
 • Όχι άλλες δόσεις και δάνεια, ούτε ευρώ για την πληρωμή του χρέους. Διαγραφή του χρέους. Ρήξη με το ευρώ και την ΕΕ.

 Πίνακας με τις νέες εισφορές:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *