Στη μνήμη της Μελίνας

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Jules Dassin
Φωτογραφία: Jacques Nateau
Σκηνογραφία: Αλέκος Ζώνης
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Ηθοποιοί: Μελίνα Μερκούρη, Jules Dassin, Γιώργος Φούντας, Τίτος Βανδής, Μήτσος Λυγίζος, Δέσπω Διαμαντίδου, Αλέξης Σολομός, Δημήτρης Παπαμιχαήλ
Διάρκεια: 90′
Ασπρόμαυρη ΗΠΑ- Ελλάδα 1959

Ένας Αμερικάνος τουρίστας, ο Homer Thrace (Jules Dassin), περιφέρεται στα στέκια του λιμανιού. Έχει έρθει στην Ελλάδα γοητευμένος από τον αρχαίο πολιτισμό και τη φιλοσοφία της, αναζητώντας την “Αιώνια Αλήθεια”. Όμως στην περιπλάνησή του στον Πειραιά, μια γνωριμία του θα είναι καθοριστική. Θα συναντήσει μία νεαρή πόρνη, την Ίλια (Μελίνα Μερκούρη). Γοητεύεται από το δυναμισμό της, από τη φιλοσοφία ζωής της, από την αγνότητα και καθαρότητα της μορφής της και τέλος από τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο ασκεί το επάγγελμά της. Η Ίλια επιλέγει τους εραστές -δεν επιλέγεται απ’ αυτούς. Ο Homer, ως άλλος Πυγμαλίωνας, θα επιχειρήσει να “διαπλάσει” το χαρακτήρα της νέας κοπέλας, να τη διδάξει τις υψηλές αξίες του πολιτισμού. Όμως η Ίλια γρήγορα θα αλλάξει προσανατολισμό και θα εγκαταλείψει τα μαθήματα που της προσφέρει ο Αμερικάνος τουρίστας.

Η ταινία κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής 1961 και Καλύτερου Τραγουδιού με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι ένώ ήταν υποψήφια για 4 ακόμα Όσκαρ (καλύτερης ηθοποιού, σκηνοθεσίας, σεναρίου και σχεδιασμού κοστουμιών) και η Μελίνα τιμήθηκε με το Βραβείο Φεστιβάλ Καννών 1960 Καλύτερης Ηθοποιού, (από κοινού με την Ζαν Μορώ)

Εκτός από τον Jules Dassin,την Μελίνα Μερκούρη και τον Γιώργο Φούντα, μια σωρεία πολύ σπουδαίων ελλήνων ηθοποιών κάνουν το πέρασμα τους ανάμεσα στους οποίους διακρίνονται ο Τίτος Βανδής ο οποίος στο εξής ακολούθησε μια σημαντική διεθνή καριέρα, ο Θανάσης Βέγγος, ο Δήμος Σταρένιος, η Δέσπω Διαμαντίδου, ο Μήτσος Λυγίζος, ο Αλέξης Σολωμός και σε υπερβολικά νεαρή ηλικία σαν ναυτάκι του αμερικάνικου στόλου ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Ταινία σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής, το “Ποτέ την Κυριακή” καταγράφει -πολλές φορές με το ύφος του νεορεαλισμού- την ατμόσφαιρα στο λιμάνι του Πειραιά. Παράλληλα όμως η ταινία είναι και ένας ύμνος στην πρωταγωνίστριά της, την Μελίνα Μερκούρη, η οποία υποδύεται ένα ρόλο που αντανακλά τον ίδιο το χώρο του λιμανιού, το πνεύμα του, την ατμόσφαιρά του, τις αντιφάσεις, και τη σαγήνη του.

Μια ταινία με χιούμορ, ζεστασιά και όλα τα χρώματα (αν και ασπρόμαυρη) μιας εποχής που παρήλθε ανεπιστρεπτί και που παρά τις όποιες αδυναμίες της, αξίζει να την δει και να την ξαναδεί κανείς και μόνο γι’ αυτή την υπέροχη, αστραφτερή γυναίκα, την Μελίνα Μερκούρη.

Κατεβάστε την

http://rapidshare.com/files/20479553/POTE_THN_KYRIAKH.part01.rar
http://rapidshare.com/files/20487713/POTE_THN_KYRIAKH.part02.rar
http://rapidshare.com/files/20496219/POTE_THN_KYRIAKH.part03.rar
http://rapidshare.com/files/20504977/POTE_THN_KYRIAKH.part04.rar
http://rapidshare.com/files/20513962/POTE_THN_KYRIAKH.part05.rar
http://rapidshare.com/files/20522812/POTE_THN_KYRIAKH.part06.rar
http://rapidshare.com/files/20532807/POTE_THN_KYRIAKH.part07.rar
http://rapidshare.com/files/20543539/POTE_THN_KYRIAKH.part08.rar
http://rapidshare.com/files/20554119/POTE_THN_KYRIAKH.part09.rar
http://rapidshare.com/files/20471949/POTE_THN_KYRIAKH.part10.rar

http://rapidshare.com/files/20554259/Covers_Pote_Thn_Kyriakh.rar

Πηγή: Οδός Ονείρων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *