Μεγάλη στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ-Ισραήλ πρόκριμμα επίθεσης στο Ιράν


Η μεγάλη αμερικανοϊσραηλινή άσκηση, με βασικό προσανατολισμό την αντιπυραυλική άμυνα ξεκινά άμεσα. Ο αντιπτέραρχος Frank Gorenc διοικητής της αμερικανικής Αεροπορίας που σταθμεύει στην Ευρώπη (USAFE) επισκέφτηκε το Ισραήλ και οριστικοποίησε τις τελευταίες λεπτομέρειες που προβλέπουν μεταξύ άλλων και την ανάπτυξη στο Ισραήλ αρκετών χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών.

Η κλίμακα της επικείμενης άσκησης είναι τεράστια, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα διεθνή ΜΜΕ και ενδεικτική των προσανατολισμών της καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις πρόκειται να εγκαταστήσουν κέντρο διοίκησης στο Ισραήλ, όσο και να μεταφέρουν στοιχεία του αντι-βαλλιστικού συστήματος THAAD τα οποία θα ενεργήσουν από κοινού με τα αντίστοιχα ισραηλινά Iron Dome και Arrow.

 

Οι ΗΠΑ επιχειρούν με συστηματικό τρόπο να ενισχύσουν την αντιπυραυλική άμυνα του κράτους τρομοκράτη Ισραήλ και να την καταστήσουν αποτελεσματική απέναντι σε βολές βαλλιστικών βλημάτων. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες κινήσεις είχαν γίνει από μεριάς των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων μόνο το  1991, στην πρώτη ιμπεριαλιστική εισβολή στο Ιράκ,  όταν το Ισραήλ είχε μπει στο στόχαστρο και είχε δεχτεί επιθέσεις από τους απαρχαιωμένους πυραύλους ΣΚΟΥΝΤ, που όμως δεν κατάφεραν να σταματήσουν τα αντιβαλλιστικά συστήματα Patriot PAC-2.

Παράλληλα, στην είσοδο των Στενών του Χορμούζ έχει συγκεντρωθεί μια επίσης μεγάλη αμερικανική αεροναυτική δύναμη,  η Ομάδα Μάχης Αεροπλανοφόρου CVN USS John C. Stennis αποτελούμενη από το καταδρομικό USS Antietam (CG-54) κλάσης Ticonderoga, τα αντιτορπιλικά USS Wayne E. Meyer (DDG-108), USS Dewey (DDG-105), USS Kidd (DDG-100), USS Milius (DDG-69) κλάσης Arleigh Burke και την φρεγάτα USS Jarrett (FFG-33) κλάσης Oliver Hazard Perry. Μία δύναμη πυρός που δε μπορεί να αντιμετωπίσει το ιρανικό Ναυτικό αποτελούμενο από τρεις παλιές φρεγάτες βρετανικής ναυπήγησης και μία μικρή φρεγάτα εγχώριας ναυπήγησης, αλλά μπορεί να στοχοποιηθεί από τους πύραυλους επάκτιας άμυνας που οι Ιρανοί έχουν τοποθετήσει στα νησιά Αμπού Μούσα στο στόμιο του Κόλπου.

 

Το Ιρανικό καθεστώς έχει κατ’ επανάληψη τονίσει πως τυχόν επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου θα προκαλέσει τον αποκλεισμό των στενών του Χορμούζ.  Όπως δήλωσε ο ναύαρχος Habibollah Sayyari η επιχείρηση αποκλεισμού δεν αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για το Ιράν.

 

Σκληρή και εξίσου ενδεικτική ήταν η αμερικανική απάντηση. Σε δηλώσεις της εκπροσώπου του 5ου Στόλου ανθυποπλοίαρχου Rebecca Rebarich είχε σημειώσει για τις απειλές του Ιράν για αποκλεισμό των στενών του Χορμούζ ότι το «αμερικανικό Ναυτικό είναι πάντα έτοιμο να αντιμετωπίσει κακόβουλες ενέργειες ώστε να διασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο». Ήδη αμερικανικά μαχητικά F/A-18E/F περιπολούν εντός του Κόλπου στα όρια του ιρανικού FIR.

 

Ο πόλεμος πλησιάζει και η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ-Ε.Ε.-Ισραήλ. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η επίσκεψη του μακελάρη Μπάρακ, του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα, την επόμενη βδομάδα. Η στρατηγικού χαρακτήρα στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ που συνυπογράφει ολόκληρο το αστικό σύστημα εξουσίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-Μπακογιάννη, οι ΑΟΖ, οι αγορές όπλων, η διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης και οι πολεμικοί σχεδιασμοί κατά του Ιράν θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών.

 

Ήδη το Αντιπολεμικό Κίνημα συντονίζει τη δράση του για να είναι εκεί.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

 

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

 

Diktiospartakos.blogspot.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *