Πακιστανικής Κοινότητας – Δελτίο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 2.6.2008

Από σήμερα Δευτέρα 2-6-2008 το μεσημέρι και μέχρι την Πέμπτη 5-6-2008 το βράδυ θα βρίσκεται στην Αθήνα 6μελής αντιπροσωπεία Πακιστανών δικηγόρων.

Σκοπός της επίσκεψης είναι η σύσφιγξη των σχέσεων του νομικού κόσμου Ελλάδας και Πακιστάν και η στήριξη στα αιτήματά του δημοκρατικού κινήματος δικηγόρων και δικαστών για τη διεύρυνση και εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών και την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης με την επαναφορά σε ενέργεια των παρανόμως αποπεμφθέντων το περασμένο φθινόπωρο 45 ανωτάτων και ανωτέρων δικαστικών, που αρνείται και εμποδίζει ο δικτάτορας Μουσάραφ, παρά την ομόθυμη σχετική βούληση της δημοκρατικής πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου και της πρόσφατα εκλεγμένης δημοκρατικής Κυβέρνησης.

Επικεφαλής της αποστολής είναι ο κ. Hamid Khan, μέλος της διοίκησης του Ανώτατου Δικηγορικού Συμβουλίου του Πακιστάν (του οποίου έχει χρηματίσει στο παρελθόν πρόεδρος, όπως έχει χρηματίσει πρόεδρος και του Δικηγορικού Συμβουλίου του Punjab αλλά και πρόεδρος του Συλλόγου των Δικηγόρων του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας). Επισκέπτης καθηγητής πανεπιστημίου (professor) στη Νομική Σχολή της Λαχώρης και πολυγραφότατος συγγραφέας νομικών μελετών και βιβλίων που διδάσκονται στα Πανεπιστήμια.

Πρόκειται για τον δικηγόρο του αποπεμφθέντος και φυλακισθέντος Αρχιδικαστή του Πακιστάν κ. Iftikhar Muhammad Chaudhry, Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, η δίωξη του οποίου (αλλά και η αποπομπή άλλων 44 ανωτάτων και ανωτέρων δικαστικών) από τον δικτάτορα Μουσάραφ το περασμένο φθινόπωρο, έγινε αιτία να ξεσπάσουν οι μαζικές διαδηλώσεις δικαστών και δικηγόρων κατά του τυραννικού καθεστώτος που αντιμετωπίσθηκαν με πρωτοφανή βία (συνελήφθησαν και φυλακίσθηκαν χιλιάδες Πακιστανοί δικηγόροι ενώ κατά την καταστολή των διαδηλώσεων σημειώθηκαν σοβαρότατοι τραυματισμοί και θάνατοι διαδηλωτών). Όπως είναι γνωστό, το δημοκρατικό αυτό κίνημα δικηγόρων και δικαστών στο οποίο πρωτοστάτησαν ο διωχθείς Αρχιδικαστής του Πακιστάν κ. Iftikhar Muhammad Chaudhry και ο δικηγόρος του κ. Hamid Khan υποχρέωσε τη χούντα να αποδεχθεί τη διενέργεια εκλογών τις οποίες κέρδισαν τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.

Συμμετέχει επίσης ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συμβουλίου Punjab κ. Muhammad Aslam Sindhu (πρόκειται για το σημαντικότερο δικηγορικό σώμα της χώρας, ήτοι το Συμβούλιο των δικηγόρων του μεγαλύτερου από τα 4 ομόσπονδα κρατίδια του Πακιστάν στο οποίο ανήκει η πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ αλλά και η Λαχώρη, ήτοι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας). Σημειωτέον ότι πρόκειται για τον εκλεγμένο επικεφαλής του Συμβουλίου, δεδομένου ότι ο τίτλος του «προέδρου» ανήκει εξ οφίτσιο στο Γενικό Εισαγγελέα.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης άλλοι 4 επίλεκτοι Πακιστανοί δικηγόροι:

Ο κ. Abdul Latif Hanjra, μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συμβουλίου του Punjab, που παραιτήθηκε από τη θέση του Ειδικού Κατηγόρου καταγγέλοντας την αποπομπή του Αρχιδικαστή του Πακιστάν κ. Iftikhar Muhammad Chaudhry, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να φυλακισθεί από την δικτατορία.

Ο κ. Muhammad Iqbal, συλληφθείς και φυλακισθείς από τη δικτατορία.

Ο κ. Imran Masood, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Λαχώρης, συλληφθείς και φυλακισθείς από τη δικτατορία.

Ο κ. Aftab Rahim, συλληφθείς και φυλακισθείς από τη δικτατορία.

Την Τρίτη 3-6-2008, στις 2 το μεσημέρι, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) διοργανώνει προς τιμήν τους εκδήλωση στα γραφεία του ΔΣΑ, με τη συμμετοχή των προέδρων των Ενώσεων δικαστών και εισαγγελέων. Η αντιπροσωπεία θα τιμήσει τον κ. Παξινό και τους προέδρους των δικαστικών ενώσεων για την στάση που κράτησαν όχι μόνον οι έλληνες δικηγόροι αλλά και οι δικαστικοί, αρνούμενοι να συγκαλύψουν το πολύκροτο σκάνδαλο των απαγωγών Πακιστανών μεταναστών αλλά και την ευαισθησία που επιδεικνύουν σε θέματα δικαιωμάτων των μεταναστών.

Την Τετάρτη 4-6-2008 στις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Στέλιος Μανουσάκης και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΠ θα υποδεχθούν στα γραφεία του Συλλόγου την αντιπροσωπεία των Πακιστανών δικηγόρων που θα δώσουν συνέντευξη τύπου και θα αναφερθούν στους δημοκρατικούς αγώνες και τα σημερινά αιτήματα του κινήματος δικηγόρων και δικαστών του Πακιστάν καθώς και στα προβλήματα δημοκρατίας στη χώρα τους.

Κατά την διάρκεια των 4 ημερών της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων, της ΓΣΕΕ, του ΕΚΑ και άλλων οργανώσεων και συλλογικοτήτων. Προτίθεται επίσης να επισκεφθεί τον υπουργό Δικαιοσύνης και την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Την Πέμπτη 5-6-2008 στις 7 το απόγευμα θα δοθεί προς τιμήν της αντιπροσωπείας αποχαιρετιστήρια δεξίωση στο ξενοδοχείο ΝΟVOTEL όπου θα γίνει συζήτηση τόσο για τα προβλήματα δημοκρατίας και δικαιοσύνης στο Πακιστάν όσο και για τα προβλήματα των πακιστανών μετανανστών στην Ελλάδα.

———————————————————–

Οι δικηγόροι της Πακιστανικής Κοινότητας

Φραγκίσκος Ραγκούσης – Γιώργος Γκουντούνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *