“Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο”: ο σ. Γ. Φελέκης μιλάει στο ρ/σ μας

Στη σειρά των εκπομπών «Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο», το ράδιο «Βαθύ Κόκκινο»  επιχειρεί να ανιχνεύσει την ιστορία της επαναστατικής αριστεράς στην Ελλάδα, καθώς και την συμβολή του ιδεολογικού και πολιτικού αυτού  χώρου στο εργατικό κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύχτηκαν πριν, στη διάρκεια της δικτατορίας και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Μια σειρά αγωνιστές και ιστορικά στελέχη της επαναστατικής αριστεράς μιλάνε στην εκπομπή μας καταθέτοντας την μαρτυρία και τις απόψεις τους.
Ακούστε την Τρίτη στις 9.00 μμ το τρίτο μέρος της συζήτησης με τον σ. Φελέκη.
Ο  Γιάννης Φελέκης, ιστορικό στέλεχος της επαναστατικής αριστεράς και του τροτσκιστικού κινήματος στην χώρα μας, είχε μιλήσει στο πρώτο μέρος για την προδικτατορική περίοδο και την χούντα. Στο δεύτερο μέρος της συζήτησής μας, μιλήσαμε για την απόδραση του λαϊκού αγωνιστή Μιχάλη Μπεζεντάκου (ή Μπεζαντάκου) διαβάζοντας σχετικά αποσπάσματα από τις αναμνήσεις του Βασίλη Νεφελούδη.
Την Τρίτη στις 9.00 μμ ο σύντροφος Γιάννης μιλάει στο διαδικτυακό ραδιοσταθμό μας για τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Αναφέρεται στον συνδικαλισμό και ειδικότερα στον εργοστασιακό συνδικαλισμό και τα εργοστασιακά σωματεία, μεγάλο επίδικο της εποχής εκείνης. Στο εργατικό κίνημα, τους κοινωνικούς αγώνες και τις μεγάλες μαχητικές απεργίες της περιόδου, όπως των λιθογράφων. Μιλάει για τον «πυκνό» σε γεγονότα Μάη του ’76: για τον Σιδέρη Ισιδωρόπουλο που «έπεσε για την Κοτζιά, την Πρωτομαγιά…», για τον θάνατο του Αλέκου Παναγούλη και τις μεγαλειώδεις εργατικές κινητοποιήσεις στις 25 Μάη καθώς και για τη δίκη της «ηθικής αυτουργίας» που ακολούθησε και στην οποία ο ίδιος ήταν κατηγορούμενος.
Μιλάει ακόμη για την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου και τη μεγάλη απαγορευμένη διαδήλωση στις 15 Νοέμβρη του ’74, δυο μέρες πριν από τις εκλογές που είχε προκηρύξει ο Καραμανλής για τις 17 Νοέμβρη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *