Συζήτηση για τα χαράτσια στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Παρέμβαση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στις 19/1/12

Η εισηγητική τοποθέτηση του Περιφερειάρχη αναγνωρίζει τα προβλήματα που δημιουργεί το χαράτσι μόνο στο επίπεδο των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ενώ οι ομιλητές της πλειοψηφίας και του κυβερνητικού μπλοκ μιλάνε για λανθασμένες  ρυθμίσεις και προτείνουν σχετικές μικροαλλαγές.

Το χαράτσι, ωστόσο, είναι μέρος της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής, που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, που κόβει μισθούς, συντάξεις, παιδεία, υγεία, δημοκρατικά δικαιώματα και σήμερα απειλεί να κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα και αύριο το νερό προκειμένου να πληρώσει το δικό τους χιλιοπληρωμένο τοκογλυφικό ιμπεριαλιστικό χρέος.

Άλλοι ομιλητές τεκμηρίωσαν και νομικά ότι το χαράτσι της ΔΕΗ δεν είναι τέλος αλλά φόρος. Συμφωνούμε. Θα προσθέταμε ότι δεν είναι ούτε ειδικός αλλά γενικός αντιλαϊκός φόρος, ούτε έκτακτος, διότι ήδη θεσμοθετείται ως γενικότερη φορολογία της ιδιοκατοίκησης των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.
Ορισμένοι ομιλητές ισχυρίστηκαν ότι η απαίτηση για κατάργηση του χαρατσιού ευνοεί τους κατόχους μεγάλης ιδιοκτησίας!! Αν πίστευαν κάτι τέτοιο θα έπρεπε να δεχτούν την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, θα έπρεπε να κάνουν κριτική στις   κυβερνήσεις Παπαδήμου και Παπανδρέου που δεν έχουν στείλει ακόμα το ΕΤΑΚ, θα έπρεπε να δεχτούν τον έλεγχο των οφ-σορ εταιριών στις οποίες έχουν μεταφέρει οι κεφαλαιοκράτες τις ιδιοκτησίες τους, θα έπρεπε να συμφωνήσουν να περάσει η εκκλησιαστική περιουσία στο δημόσιο κοκ.

Η αυξημένη ιδιοκατοίκηση, στη χώρα μας, των λαϊκών και εργατικών στρωμάτων και  η βαριά φορολόγησή της είχε μπει στο μάτι των αστικών επιτελείων εδώ και 30 τουλάχιστον χρόνια. Θυμηθείτε σχετικές μελέτες και τοποθετήσεις των επιτελείων του ΣΕΒ, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ κλπ
Γενικότερα όλα τα αστικά κέντρα, εθνικά και υπερεθνικά, θεωρούσαν και θεωρούν ‘ανωμαλία’ για το σύστημά τους το γεγονός ότι στην χώρα μας δυσκολεύτηκαν να βάλουν χέρι τα τελευταία 30 χρόνια σε κατακτήσεις οικονομικές, κοινωνικές και δημοκρατικές. Κατακτήσεις-αποτέλεσμα αγώνων και θυσιών της ΕΑΜικής επανάστασης, του ΔΣΕ, των δημοκρατικών- αντιιμπεριαλιστικών αγώνων ενάντια στη χούντα και στη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Γι’ αυτό βρίσκουν την ευκαιρία της δικής τους, της καπιταλιστικής κρίσης, να λεηλατήσουν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών.

Από πολλές πλευρές, ακόμα και του κινήματος και της αριστεράς, επιχειρείται να περιοριστεί ο αγώνας σε επίπεδο αλληλεγγύης και μόνο στους μη δυνάμενους να ανταποκριθούν στο χαράτσι. Η θέση αυτή είναι λανθασμένη και αποπροσανατολιστική.

Εμείς αναδείχνουμε την ανάγκη της συνειδητής συνολικής αντίστασης στο αντιλαϊκό μέτρο και συνολικά στο μαύρο πρόγραμμα του μαύρου μετώπου. Είμαστε σίγουροι ότι ο λαός, ο κόσμος της εργασίας, οργανωμένος στο δικό του κίνημα, ενωμένος στα δικά του όργανα πάλης και εξουσίας, είναι σε θέση να κόψει το μαύρο χέρι κεφαλαίου-κυβέρνησης -ΕΕ- ΔΝΤ που απειλεί να του κόψει το ρεύμα, το νερό, το σχολείο, το νοσοκομείο, το ψωμί, τη δουλειά και τα δημοκρατικά του δικαιώματα.

Είμαστε πεισμένοι ότι ο μαχόμενος οργανωμένος λαός, όχι μόνο μπορεί να υπερασπιστεί την ‘ανωμαλία’ των αγώνων και των κατακτήσεών του αλλά και να πετύχει την αντικαπιταλιστική ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης.

Σε κάθε περίπτωση το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να τοποθετηθεί απαιτώντας:

-άμεση κατάργηση του αντιλαϊκού χαρατσιού
-καμιά διακοπή ηλεκτροδότησης -αποφασιστική συμπαράσταση ενάντια σε κάθε δίωξη
-φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, στο δημόσιο η εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία
-φορολογία των μεγάλων εισοδημάτων φυσικών προσώπων και εταιριών
-να μπει χέρι στις οφ-σορ εταιρίες και τις καταθέσεις στην Ελβετία…
-αλλαγή του αντιλαϊκού συστήματος τοπικών φόρων, απαλλαγή τελών στα  λαϊκά εργατικά νοικοκυριά και επιβάρυνση των μεγάλων εισοδημάτων και περιουσιών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *