Ιμπεριαλιστικές προκλήσεις στον Περσικό Κόλπο

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι παίζουν Ισραήλ-ΗΠΑ και Ιράν στον Περσικό Κόλπο. To αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln έπλευσε χθες, Κυριακή, μέσω των στενών του Ορμούζ και του Περσικού Κόλπου χωρίς να προκληθεί οποιαδήποτε αντίδραση από την πλευρά του Ιράν.

Το αεροπλανοφόρο  ολοκλήρωσε “τακτική ρουτίνας… όπως είχε ήδη προγραμματιστεί”, σύμφωνα με την υπολοχαγό Ρεμπέκα Ρίμπαριτς, εκπρόσωπο του 5ου Στόλου και πρόκειται να δέσει στην μεγάλη ναυτική βάση στην πρωτεύουσα Μάναμα που διατηρούν στο Μπαχρέιν. Το σκάφος είχε αποπλεύσει εκτάκτως από την Ταϊλάνδη στις 10 Ιανουαρίου και από την δύναμη του 7ου Στόλου εντάχθηκε εσπευσμένα στον 5ο Στόλο, “φρουρό” των πετρελαίων του Κόλπου.  Το αεροπλανοφόρο πρόκειται να πλαισιώσει το άλλο αεροπλανοφόρο που βρίσκεται ήδη εκεί το USS Carl Vinson (CVN 70) με το αμερικανικό Ναυτικό να διατηρεί τώρα στην περιοχή μια δύναμη δύο αεροπλανοφόρων, καθώς το τρίτο από αυτά το USS John Stennis (CVN 74) έχει ήδη αναχωρήσει για το Δυτ. Ειρηνικό, συμβάλλοντας σε μία σχετική αποκλιμάκωση (καθώς τρία αεροπλανοφόρα σημαίνει πόλεμος), αλλά παραμένει σε ετοιμότητα για να επιστρέψει στην περιοχή.

Αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της αμερικανικής ηγεσίας ήταν ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ο οποίος σε ομιλία του σε στρατιωτικούς δήλωσε ότι τον ερχόμενο Μάρτιο το αεροπλανοφόρο USS Enterprise θα βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο. Όπως  χαρακτηριστικά ανέφερε ο Leon Panetta το πλοίο μαζί με τα άλλα σκάφη συνοδείας του θα εισέρθουν στον κόλπο όπου ήδη στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται δύο ακόμα αεροπλανοφόρα το USS Carl Vinson και το USS Abraham Lincoln μαζί με τα πλοία συνοδείας τους. Ο Αμερικανός υπουργός ξεκαθάρισε ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ είναι έτοιμο για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή και ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την διεθνή κοινότητα για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν στέλνοντας το κατάλληλο μήνυμα στην Τεχεράνη.

Το Ιράν, μία μόλις ημέρα πριν, είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον να μην επιτρέψει την επιστροφή αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή, προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις. Κατ΄ επανάληψη έχει προειδοποιήσει πως δε πρόκειται να δεχθεί άλλο αμερικανικό σκάφος μέσα στα νερά του Κόλπου λέγοντας πως εάν κάτι τέτοιο γίνει τότε θα  το βυθίσει. Ιδιαίτερη ανησυχία είχαν προκαλέσει οι σχετικές δηλώσεις στις αρχές του Ιανουαρίου του διοικητή του ιρανικού Ναυτικού ναύαρχου Ataollah Salehi. Ο Salehi είχε πει πως το Ιράν προειδοποιεί μόνο μια φορά: «Δεν έχουμε τη συνήθεια να προειδοποιούμε πολλές φορές, αντίθετα προειδοποιούμε μόνο μια φορά». Μάλιστα οι Ιρανοί θέλοντας ακόμη περισσότερο να περάσουν το «μήνυμα»  στους Αμερικανούς ότι σκοπεύουν να αναλάβουν δράση σε περίπτωση που άλλο αεροπλανοφόρο περάσει τα στενά, είχαν επιστρατεύσει την απειλή των υποβρυχίων τους, λέγοντας πως αυτά μπορούν να στοχοποιήσουν εύκολα τα αμερικανικά σκάφη που πλέουν εσωτερικά του Κόλπου ιδιαίτερα εάν «κάτσουν» στον βυθό. Μάλιστα Ιρανός ανώτατος αξιωματικός είχε προειδοποιήσει πως τα νέα υποβρύχια κλάσης IS-120 Ghadir έχουν ειδικά συστήματα παραπλάνησης των συσκευών sonar.

Οι ΗΠΑ όμως δε μεταφέρουν μόνο τεράστιες ναυτικές δυνάμεις αλλά και τις πιο δολοφονικές ειδικές τους δυνάμεις στέλνοντας ένα άκρως τρομοκρατικό μήνυμα στο ιρανικό καθεστώς.   Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς αναλυτές ως μία τελευταία προειδοποίηση προς το Ιράν εκλαμβάνεται η αποκάλυψη της ύπαρξης ή καλύτερα η επιβεβαίωση της ύπαρξης, της νέας μονάδας ειδικών επιχειρήσεων του αμερικανικού Στρατού, προορισμένη να δρα στην εσωτερική ενδοχώρα και με αποστολές π.χ. την κατάληψη των εγκαταστάσεων πυρηνικών όπλων του Πακιστάν και την προστασία τους μέχρι την άφιξη ενισχύσεων. Ένας από τους επικεφαλής της αποκάλυψε το περιοδικό “Wired” επίσημα την ύπαρξή της και μάλιστα προχώρησε περισσότερο λέγοντας πως “Η ομάδα αυτή βρίσκεται ήδη σε περιοχή πολύ κοντά στα ιρανικά σύνορα και είναι έτοιμη για δράση αν χρειαστεί”.

Μεταφέροντας δηλώσεις του ταγματάρχη Rob Bockholt  των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων το περιοδικό αναφέρει πως η ομάδα είναι «ειδικά εκπαιδευμένη για απρόβλεπτες καταστάσεις και για την αντιμετώπιση μη συνηθισμένων  απειλών». Eίναι εξοπλισμένοι με όπλα παντός προέλευσης, πέρα από τον βασικό εξοπλισμό του Στρατού των ΗΠΑ, δηλαδή, πολλά από αυτά customized ειδικά για τις ανάγκες τους. Ειδικοί διατροφολόγοι φροντίζουν για την διατροφή τους και ακολουθούν επίσης ειδικές αγωγές αύξησης της περιφερειακής όρασης κλπ.

Η μονάδα αυτή που ονομάζεται Κοινή Δύναμη Κρούσης Ειδικών Επιχειρήσεων και Συντονισμού στον Περσικό Κόλπο JSOTF-GCC (Joint Special Operations Task Force-Gulf Coordinating Council) βρίσκεται ήδη στην περιοχή εκπαιδεύοντας και άλλα στελέχη των Στρατού των ΗΠΑ στην πραγματοποίηση ειδικών επιχειρήσεων.

Με τις δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματικού είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ παραδέχονται την ύπαρξη της μονάδας η οποία φέρεται πως δημιουργήθηκε στα μέσα του 2009 και μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί να επέμβει πουθενά! Η μονάδα έχει ως αποστολή την στοχοποίηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και πιθανόν την κατάληψη και καταστροφή ορισμένων από αυτές. Η μεταφορά της, δε, σε περιοχή κοντά στα σύνορα με το Ιράν, μόνο ως προάγγελος θανάτου μπορεί να εκληφθεί…

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Tim Nye εκπρόσωπο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων «Η κύρια καθημερινή αποστολή της μονάδας είναι να εκπαιδεύει μονάδες του αμερικανικού Στρατού αλλά και των συμμάχων κρατών της περιοχής αυτών που θεωρούν πως το Ιράν είναι η κύρια απειλή».

Την συμμετοχή των δυνάμεων αυτών στην προετοιμασία ειδικών δυνάμεων για τη δράση τους σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αναλαμβάνοντας εξαιρετικά βίαιους ρόλους, αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας για την αναγκαιότητα ύπαρξης ειδικών δυνάμεων από τα συμμαχικά κράτη του Κόλπου. Τόνισε ότι ειδικές δυνάμεις από το Κατάρ, εκπαιδευμένες από την JSOTF-GCC είχαν διεισδύσει στη Λιβύη για να ρίξουν το καθεστώς του Καντάφι: «Οι ειδικές δυνάμεις των κρατών αυτών έχουν παρουσιάσει ιδιαίτερη πρόοδο. Κομάντος από το Κατάρ είχαν φτάσει χωρίς να εντοπιστούν στη Λιβύη για να συντονίσουν τις ένοπλες ομάδες στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την Τρίπολη. Τα ΗΑΕ ένας ακόμη στενός σύμμαχος των ΗΠΑ έχουν κάνει τη δημιουργία ειδικών δυνάμεων προτεραιότητα, ενώ έχουν προσλάβει και τον ιδρυτή της ιδιωτικής εταιρείας Blackwater για να τους εκπαιδεύσει».

Όλες αυτές οι πολεμικές κινήσεις των ΗΠΑ, στέλνουν σε όλους το μήνυμα ότι κρατούν τον πρώτο ρόλο στην Νέα Καπιταλιστική Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων. Αποτελεί απάντηση και στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας  «The London Times» Ισραηλινοί επίσημοι οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Αμερικανό αρχηγό του μικτού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων  στρατηγό Martin Dempsey κατέστησαν σαφές πως η Ουάσιγκτον δεν θα έχει πάνω από 12 ώρες προειδοποίηση όταν το Ισραήλ αποφασίσει να κτυπήσει το Ιράν. Επιπρόσθετα από την κυβέρνηση Nετανιάχου έγινε επίσης γνωστό στον στρατηγό Dempsey πως η επίθεση θα είναι σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, αντίθετα το Ισραήλ θα προχωρήσει μόνο του σε μια πιθανή επίθεση.

Το αντιπολεμικό κίνημα και στη χώρα μας πρέπει να λάβει άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες καθώς οι βάσεις στην Κρήτη θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην νέα ιμπεριαλιστική εκστρατεία των παγκόσμιων τρομοκρατών.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437Diktiospartakos.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *