AΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:
O Ελληνικός Στρατός Δολοφονεί συστηματικά Μετανάστες με νάρκες στον Έβρο. ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 2/1/2012
Τον σκότωσε η νάρκη που εξουδετέρωνε ΝΤΙΝΑ ΒΑΓΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 15/06/2005
Ξεχασμένα ναρκοπέδια ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΡΑΔΕΛΗΣ ΤΑ ΝΕΑ , 26/10/2006
Ναρκοπέδια στην Ελλάδα: ιστορικό, υπάρχουσα κατάσταση και θύματα ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ 16/3/2007
Οι Νάρκες Σκοτώνουν Ακόμα georgakopoulos.gr 3/12/2007
Ελλάς σε χειμερία… νάρκη Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 28/2/2008
Τραγωδία σε ναρκοπέδιο ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛ ΕΘΝΟΣ 26/9/2008
Έκθεση-κόλαφος για τα ναρκοπέδια και τα κέντρα κράτησης μεταναστών MAKΕΔΟΝΙΑ 08/02/2009
Ούτε οι νάρκες και τα ναρκοπέδια στον Έβρο δεν σταματούν τους Λαθρομετανάστες WWW.EKEO.GR 27/11/2010
Τάγματα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων SKOPIA/GR 27/1/2011
Επικίνδυνες λόγω …ναρκών περιοχές της Ελλάδας protothema.gr 4/4/ 2011
Έβροs: Υπάρχουν ξεχασμένα ναρκοπέδια Πηγη:newsbeast.gr 7/4/2011
900.000 νάρκες καλείται να διαχειριστεί ο Πάνος Μπεγλίτης ekeo.gr 23/7/2011
Άδωνης: Όχι στο τζαμί – Ναι στα ναρκοπέδια 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011
Αυξάνονται τα ναρκοπέδια, σύμφωνα με διεθνή έρευνα ΤΟ ΒΗΜΑ 23/11/2011
Καταδικάζουν την Ελλάδα οι Γερμανοί για τους μετανάστες! ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 15/12/2011
Έρχονται για μια καλύτερη ζωή, αλλά την χάνουν στον Έβρο…28/12/2011 ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
O Ελληνικός Στρατός Δολοφονεί συστηματικά Μετανάστες με νάρκες στον Έβρο.
Την ώρα που το σύστημα προσπαθεί να επιβάλει την κυβέρνηση Παπαδήμου ως κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», η έννοια της «εθνικής ενότητας» φαίνεται να εμφανίζεται ως το απόλυτο κριτήριο άσκησης πολιτικής. Από τη μία όλες οι αντιδράσεις από τη μεριά του λαϊκού – εργατικού κινήματος βαφτίζονται προδοτικές, από την άλλη οι μετανάστες χάνουν ακόμη και την ανθρώπινη υπόστασή τους.
Μέσα σε αυτό το κλίμα αξιωματικοί στον Έβρο προσπαθούν να αναβαθμίσουν το ρόλο του στρατού στο κυνήγι μεταναστών ακόμη και του εφεδρικού τμήματος. Είναι γνωστό γενικότερα ότι ενέδρες και περιπολίες γίνονται από μεικτά τμήματα ΕΠΟΠ-εφέδρων στρατιωτών και συμπληρώνουν τη δράση των συνοριοφυλάκων. Αυτό που αλλάζει τον τελευταίο καιρό είναι η ένταση των διαταγών. Ο ίδιος ο Μέραρχος της 16ης Μεραρχίας τόνισε πως είναι καθήκον του σκοπού «αν δει μετανάστη που δεν σταματάει να βαράει στο ψαχνό».
Ξέρει φυσικά ότι αυτές τις μέρες ακόμα και ο θάνατος ξένου από πυρά φαντάρου να μην είναι καν είδηση. Ο συνασπισμός εξουσίας έχει τη δικιά του Ομερτά.
Αυτό που δεν υπολόγισαν στην ιεραρχία του Έβρου είναι πως η θλιβερή πραγματικότητα των σύγχρονων κολασμένων ξεπερνά το φανατισμό τους.
Πολλοί μετανάστες που περνάνε τα σύνορα μετά από απίστευτες κακουχίες, φτάνουν στα όρια της εξάντλησης. Εξουθενωμένοι πέφτουν με τη θέλησή τους πάνω στα περίπολα για να μην πεθάνουν από την πείνα. Έτσι πολλοί αξιωματικοί για να αποφύγουν τις ευθύνες κρύβονται από τους μετανάστες στις ενέδρες και σβήνουν το βράδυ τα φώτα στα φυλάκια για να μην φαίνονται.
Ας περάσουν, για να τους αναλάβουν καλύτερα οι νάρκες στα πολυάριθμα ναρκοπέδια του Έβρου. Ναρκοπέδια που παρά τις διεθνείς συνθήκες συνεχίζουν να αυξάνονται. Για παράδειγμα στο φυλάκιο Πετράδες φαντάροι διατάχθηκαν και τοποθέτησαν εκατοντάδες νάρκες δίπλα στο ποτάμι. Νάρκες με ημερομηνία κατασκευής το 1956, χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας.
Θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε πολλές σελίδες για την έκθεση φαντάρων σε κίνδυνο και για την καταστροφή του περιβάλλοντος αν δεν ξέραμε ότι σε αυτές τις νάρκες κομματιάζονται άνθρωποι ξεριζωμένοι από τον τόπο τους, που ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή.
Αυτή είναι η σύγχρονη ειρήνη τους. Αυτή είναι η «εθνική ενότητα».
Αυτός είναι ο σύγχρονος Κοινοβουλευτικός Ολοκληρωτισμός. Το ελληνικό κράτος κομματιάζει μετανάστες στα παράνομα ναρκοπέδια του, την ίδια στιγμή που η τουρκική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει και δολοφονεί δεκάδες παιδιά που παλεύουν να βγάλουν το ψωμί της οικογένειας τους.
Αλήθεια, Έλληνας-Τούρκος εργαζόμενος και μετανάστης τι έχουν να χωρίσουν;
Αντιθέτως, πόσα πολλά τους ενώνουν έχοντας απέναντι τους τυραννικές κυβερνήσεις, ανθρωπιστικές εισβολές των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Ε.Ε. και τα φασιστικοποιημένα κυβερνητικά ανδρείκελα της Δύσης, τους μιζαδόρους υπαλλήλους των τραπεζών, εφοπλιστών και εργολάβων;
Οι φαντάροι δεν έχουν κανένα καθήκον και κανένα συμφέρον σε αυτό τον πόλεμο χαμηλής έντασης.
Αντίθετα έχουν κάθε συμφέρον να αμφισβητήσουν και να αρνηθούν σχετικές διαταγές, σκεπτόμενοι πρώτα από όλα και τη δική τους ασφάλεια.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437 diktiospartakos.blogspot.com
Τον σκότωσε η νάρκη που εξουδετέρωνε ΝΤΙΝΑ ΒΑΓΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 15/06/2005
Δεν ήταν αυτή τη φορά λαθρομετανάστης η τραγική σοδειά θανάτου από έκρηξη νάρκης κατά προσωπικού σε ναρκοπέδιο στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου. Ήταν ένας 36χρονος ναρκαλιευτής, που έπεσε στο καθήκον ενώ εξουδετέρωνε μια νάρκη.
Η περιοχή του παραμεθόριου φυλακίου Μανίτσα, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κορνοφωλιά της επαρχίας Σουφλίου του νομού Έβρου, είναι αρνητικά φορτισμένη, με βίαιους θανάτους στρατιωτικών από πέρσι τον Απρίλιο, όταν πέντε φαντάροι έμειναν στον τόπο από ηλεκτροπληξία. Λίγο πιο κάτω από το φυλάκιο, σε ένα από τα ναρκοπέδια κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή, έχασε χθες τη ζωή του ο μόνιμος επιλοχίας μηχανικού Βαγγέλης Ξενάκης από την Άρτα, πατέρας ενός παιδιού.
Είχε από το 1992 ενταχθεί στο Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ). Κοντά δεκατρία χρόνια δούλευε στο μεροκάματο του τρόμου σε ελληνοβουλγαρική μεθόριο, Γράμμο, Βοσνία. Τρία χρόνια τώρα υπηρετούσε στον Έβρο. Ενταγμένος στην 122 ΟΝ/ΤΕΝΞ, ακολουθούσε κι εκείνος το εντατικό πρόγραμμα των ανδρών των πέντε ομάδων ναρκαλιείας που εδώ και 14 μήνες, εφαρμόζοντας τις επιταγές της Σύμβασης της Οτάβα, εκκαθαρίζουν το ένα μετά το άλλο τα χαρτογραφημένα μικτά ναρκοπέδια από νάρκες κατά προσωπικού και τα επαναστρώνουν με αντιαρματικές.
Από τη δεκαετία του ’70 υπήρχε το μοιραίο για τον επιλοχία Ξενάκη ναρκοπέδιο. Σύμφωνα με ανεπίσημες στρατιωτικές πληροφορίες, είχε για τελευταία φορά στρωθεί προ διετίας με 408 νάρκες κατά προσωπικού Μ-16 και 406 αντιαρματικές Μ-15. Η διαδικασία εξουδετέρωσης μιας Μ-16, σε απόσταση ενός μέτρου σχεδόν από μία ήδη αχρηστευμένη αντιαρματική, ήταν οι τελευταίες του στιγμές. Αμέσως μετά την έκρηξη, τον μεταφέρουν επειγόντως, ζωντανό ακόμα, στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Στο δρόμο ξεψύχησε.
Να σημειωθεί ότι παρόν την ώρα του δυστυχήματος ήταν συνεργείο της ΕΤ-3 που βιντεοσκοπούσε την επικίνδυνη εργασία των ανδρών του ΤΕΝΞ στον Έβρο. Η εικόνα (που δεν δημοσιοποιήθηκε χθες) θεωρείται πως αποτελεί ένα από τα στοιχεία της σχετικής έρευνας των στρατιωτικών δικαστικών αρχών, η οποία θα κινηθεί παράλληλα με την ήδη διαταχθείσα από το ΓΕΣ ένορκη διοικητική εξέταση.
Ακριβώς 51 χρόνια από την ίδρυσή του, το ΤΕΝΞ μετράει 31 νεκρούς και 17 τραυματίες. Το προηγούμενο δυστύχημα συνέβη τον Οκτώβριο του 2001, κατά τη διαδικασία αποναρκοθέτησης στην κορυφή Ρουπέσκο του όρους Μπέλες, με νεκρούς τον 43χρονο λοχαγό Θόδωρο Χαραλάμπους και τον 30χρονο λοχία Νικόλαο Χατζηνικολόπουλο.
Ωστόσο, απορία εξακολουθεί να προκαλεί η στάση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που αρνείται να δημοσιοποιήσει ακριβή στοιχεία για την πρόοδο των εργασιών εκκαθάρισης των ναρκών κατά προσωπικού από το ΤΕΝΞ στον Εβρο, 14 ολόκληρους μήνες από την ενεργοποίηση της Σύμβασης της Οτάβα, την 1η Μαρτίου 2004. Την ίδια στιγμή δε, διακηρύσσεται επισήμως πως η αποναρκοθέτηση της μεθοριογραμμής θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2011, τρία χρόνια νωρίτερα από τη δεκαετή προθεσμία του 2014 της Σύμβασης για τη χώρα μας.
Πάντως, σχετική αναφορά από ελληνικής πλευράς στον ΟΗΕ στις 23 Ιουνίου 2004 υπολόγιζε ότι στα ναρκοπέδια του Εβρου υπήρχαν μέχρι τότε θαμμένες 24.751 νάρκες κατά προσωπικού, συγκεκριμένα 2.162 τύπου Μ-2 και 22.589 τύπου Μ-16.
Ξεχασμένα ναρκοπέδια ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΡΑΔΕΛΗΣ ΤΑ ΝΕΑ , 26/10/2006
Ύποπτες 41 περιοχές με πολεμικό υλικό έτοιμο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή
Δεκάδες χιλιάδες νάρκες και πολεμικό υλικό από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου εξακολουθούν να βρίσκονται θαμμένα στην Ελλάδα, έτοιμα να εκραγούν ανά πασά στιγμή.Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Διεθνές Παρατηρητήριο Ναρκών από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχουν υποψίες για 41 περιοχές με θαμμένες νάρκες και πολεμικό υλικό που είναι επικίνδυνο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Πολλές από τις ναρκοθετημένες ζώνες, στις οποίες περιλαμβάνονται περιοχές της Μακεδονίας, της Ηπείρου αλλά και νησιά του Αιγαίου είναι αχαρτογράφητες, γι’ αυτό τον λόγο είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθαριστούν.
Τα περισσότερα ξεχασμένα ναρκοπέδια βρίσκονται στον Γράμμο και το Βίτσι, θέατρο άγριων συγκρούσεων την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Σύμφωνα με την αναφορά του Διεθνούς Παρατηρητηρίου, περισσότερα από 40 χιλιάδες στρέμματα γης σε αυτά τα δύο βουνά εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα με νάρκες. Μόνο το 2005 εκκαθαρίστηκαν επτά περιοχές, έκτασης 421.966 τετραγωνικών μέτρων, από τις οποίες αφαιρέθηκαν και καταστράφηκαν 11 νάρκες κατά προσωπικού, 3 αντιαρματικές νάρκες και 558 κατάλοιπα πολέμου.
Στον Γράμμο και το Βίτσι Συνολικά το προηγούμενο έτος ερευνήθηκαν 23 «ύποπτες» περιοχές που καλύπτουν 2.247.836 τ.μ., κυρίως στον Γράμμο και το Βίτσι. Το προσωπικό του υπουργείου Άμυνας όμως δήλωσε ότι καμία από αυτές τις περιοχές δεν είναι ακόμη δυνατόν να δοθεί σε ελεύθερη για χρήση. Για τους κατοίκους η ύπαρξη των ναρκοπεδίων αποτελεί μέρος τα ζωής τους. Οι βοσκοί και οι ξυλοκόποι γνωρίζουν εμπειρικά ποια μονοπάτια πρέπει να αποφύγουν. «Ύποπτη» για σκόρπιες νάρκες παραμένει η περιοχή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, στα όρια των Νομών Σερρών και Δράμας.
Από το 1997 είχε ανακοινωθεί ο καθαρισμός της περιοχής από τις νάρκες που τοποθετήθηκαν την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Τον Οκτώβριο του 2001, δύο μόλις μήνες από την παράδοση στη διαδικασία αποναρκοθέτησης των περιοχών για χρήση στην κορυφή Ρούπεσκο του όρους Μπέλες, δύο μέλη του τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων Ξηράς βρήκαν τραγικό θάνατο.
90 νεκροί στον Έβρο ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ναρκοπέδια βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Από το 1990 ενενήντα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτά, στην πλειονότητά τους λαθρομετανάστες. Από τις 24.751 νάρκες κατά προσωπικού που υπήρχαν στα ναρκοπέδια του Έβρου, έχουν εκκαθαριστεί οι 10.002 (40%) μεταξύ Σεπτεμβρίου 2003 και 10 Απριλίου 2006. Το 2005 είχε σχεδιαστεί η εκκαθάριση 3.035 ναρκών κατά προσωπικού, αλλά αναφέρθηκε εκκαθάριση 6.835 ναρκών.
Ναρκοθετημένα και εννέα νησιά ΤΟ 2001 η χώρα μας αποκάλυψε στο Διεθνές Παρατηρητήριο Ναρκών και την ύπαρξη ναρκοθετημένων περιοχών σε τουλάχιστον εννέα νησιά του Αιγαίου, αναφέροντας μόνο την ύπαρξη ναρκοπεδίου στη Γυάρο. Το 2005 όμως ανακοινώθηκε πως αποδόθηκαν «καθαρά» από νάρκες και λοιπά πυρομαχικά 900.000 τ.μ. στη Ρόδο, 4.700 τ.μ. στην Κω, 16.350 τ.μ. στη Λήμνο, 148.860 τ.μ. σε περιοχή της Χαλκίδας, ενώ ανακοινώθηκε και καθαρισμός ναρκοπεδίου στη Ζάκυνθο έκτασης 28.860 τ.μ. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ωστόσο δεν διευκρίνισε αν στις περιοχές αυτές υπάρχουν και άλλα ναρκοπέδια.
Τον Σεπτέμβριο του 2005, το υπουργείο δήλωσε ότι οι περιοχές των συνόρων με τις χώρες Βουλγαρία, Αλβανία και Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι ελεύθερες από νάρκες.
Ναρκοπέδια στην Ελλάδα: ιστορικό, υπάρχουσα κατάσταση και θύματα ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ 16/3/2007
Μια σύντομη ιστορική αναφορά των ναρκοπεδίων στην Ελλάδα, από τον εμφύλιο, μεχρι σήμερα, καθώς και αναφορές στα θύματα τους…
1. Ιστορικό Η Βόρεια Ελλάδα ήταν γεμάτη από ναρκοπέδια που είχαν στηθεί κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου (1946-49). Τα ναρκοπέδια αυτά, με νάρκες μόνο κατά προσωπικού, ήταν ως επί το πλείστον αχαρτογράφητα και καθαρίστηκαν οριστικά μόνο κατά τη δεκαετία του ΄70, αφού είχαν προκαλέσει αρκετούς θανάτους αγροτών και κυνηγών. Ο «Ψυχρός Πόλεμος» και το δόγμα του «από Βορρά κινδύνου» προκάλεσε τη δημιουργία ναρκοπεδίων στα ορεινά περάσματα κατά μήκος των βόρειων συνόρων με Γιουγκοσλαβία και Βουλγαρία. Αυτά καθαρίστηκαν μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ΄90, αφού είχαν προκαλέσει αρκετές δεκάδες θανάτους μεταναστών κυρίως. Τα ναρκοπέδια αυτά δεν φαίνονταν καθόλου επειδή με τα χρόνια η σήμανσή τους είχε καταστραφεί και μέσα σ’ αυτά είχαν μεγαλώσει δέντρα και θάμνοι. Μετά το 1974 και με τα γεγονότα στην Κύπρο, το αμυντικό δόγμα άλλαξε σε «από Ανατολάς κίνδυνο», οπότε και ναρκοθετήθηκαν τα ανατολικά σύνορα. Στα ανατολικά ελληνικά νησιά τα πρόχειρα ναρκοπέδια καθαρίστηκαν γρήγορα, μέχρι και το 1978, αλλά αφού πρώτα είχαν κοστίσει τις ζωές αρκετών ντόπιων. Στα σύνορα με την Τουρκία παραμένουν ακόμα.
2. Υπάρχουσα κατάσταση Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συνθήκη της Οτάβα του 1997 για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού. Το 2002 το Κοινοβούλιο την επικύρωσε. Ωστόσο, ακόμα και τώρα διατηρεί ναρκοπέδια με τέτοιες νάρκες στον Εβρο. Η επιχείρηση άρσης των ναρκών κατά προσωπικού στον Εβρο άρχισε το 2003, όμως προχωρά πολύ αργά καθώς τα ναρκοπέδια είναι μεικτά (μαζί με αντιαρματικές) και οι καιρικές συνθήκες (βαρύς χειμώνας και πλημμύρες του κοντινού Εβρου) δεν επιτρέπουν συνεχείς εργασίες. ΟΙ τακτικές ετήσιες πλημμύρες του Έβρου προκαλούν και άλλονένα κίνδυνο, καθώς μπορούν να παρασύρουν τις ελαφρές νάρκες κατά προσωπικού και να τις πάρουν έξω από τα ναρκοπέδια, διασπείροντάς τις σε όλο το μήκος του ποταμού μέχρι τη θάλασσα.
Τυπικά, η Ελλάδα οφείλει μέχρι το 2008 να καθαρίσει τα ναρκοπέδιά της από νάρκες προσωπικού, αφήνοντας τις αντιαρματικές, αν και οι εκτιμήσεις του Στρατού μιλάνε για το 2011, τρία χρόνια πριν από το όριο του 2014 που έχει τεθεί από τη συνθήκη της Οτάβα. Ωστόσο, ο στρατός αποφεύγει να δώσει ακριβή στοιχεία για τα αποθέματα ναρκών, για την κατάσταση των ναρκοπεδίων του Εβρου
Το Φεβρουάριο του 2001, Έλληνες αξιωματικοί χαρακτήρισαν προηγούμενη εκτίμηση των αποθεμάτων της χώρας σε νάρκες κατά προσωπικού στο 1,5 εκατομμύριο ως «υπερβολικά υψηλή». Τον Μάρτιο του 2002, αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκαν να προβάλλουν οποιονδήποτε αριθμό αλλά η έκθεση μίας κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης της βουλής αποκάλυψε πως η Ελλάδα διαθέτει αποθέματα 1,25 εκατομμυρίων ναρκών κατά προσωπικού.
Το 2001 αποκαλύφθηκε ότι η Ελλάδα κατέχει περί τις 18.000 νάρκες εξασθενημένου ουρανίου (DU), οι οποίες βέβαια είναι αντιαρματικές αλλά η τυχόν έκρηξή τους θα αποτελούσε απειλή για τους κατοίκους των περιοχών για πολλά χρόνια.
Το 2003 υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αμοιβαία κατάργηση των ναρκοπεδίων στα σύνορα των δύο χωρών. Η Τουρκία δεν διαθέτει ναρκοπέδια στην δική της πλευρά του Εβρου.
Ωστόσο, το 2004 η Ελλάδα αγόρασε από τη Γερμανία περί τα 20 ειδικά οχήματα «Scorpion», τα οποία μπορούν πολύ γρήγορα να διασπείρουν νάρκες κατά προσωπικού, σχηματίζοντας μέσα σε λίγη ώρα ένα ναρκοπέδιο το οποίο δεν έχει χαρτογραφηθεί με ακρίβεια και άρα είναι δύσκολο να καθαριστεί. Επίσης από τον ελληνικό στρατό έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την αγορά «έξυπνων» συνθετικών ναρκών κατά προσωπικού, οι οποίες δύσκολα ανιχνεύονται και αυτοκαταστρέφονται μετά από δέκα χρόνια στο έδαφος. Ετσι, μπορούμε να πούμε ότι παρ’ όλες τις συνθήκες, σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης θα στρωθούν ξανά ναρκοπέδια κατά προσωπικού.
Στον Εβρο τα ναρκοπέδια δεν βρίσκονται πάνω στα σύνορα αλλά σε μια απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων απ’ αυτά. Όπου σύνορο δεν είναι το ίδιο το ποτάμι, τα σύνορα σηματοδοτούνται από μια τάφρο, βάθους ενός μέτρου, με κολονάκια κάθε μερικά μέτρα κι από τις δύο πλευρές της. Κι από τις δύο πλευρές της τάφρου υπάρχουν στρατιωτικοί δρόμοι για την επικοινωνία των φυλακίων. Στη συνέχεια υπάρχουν χωράφια και μετά απ’ αυτά τα ναρκοπέδια, που είναι περιφραγμένα με ψηλό συρματόπλεγμα και έχουν το γνωστό σήμα με τη νεκροκεφαλή. Τα ναρκοπέδια διακόπτονται κάθε 500 ή 1000 μέτρα από έναν στενό χωματόδρομο, ο οποίος ενώνει την είσοδο στην απαγορευμένη μεθοριακή ζώνη, όπου μπαίνει κανείς μόνο με άδεια απ’ το στρατό με το δρόμο, που είναι παράλληλος στην τάφρο των συνόρων.
3. Θύματα Οι μετανάστες φτάνουν στα σύνορα συνήθως νύχτα και με κλειστά φορτηγά. Οι διακινητές τους δείχνουν τη γενική κατεύθυνση και τους λένε ότι εκεί είναι η Ιταλία. Οι άνθρωποι τους πιστεύουν καθώς ύστερα από εβδομάδες εγκλεισμού σε σπίτια ή σε φορτηγά κυριολεκτικά δεν ξέρουν πού βρίσκονται. Περνούν την τάφρο των συνόρων και βλέποντας τους προβολείς των φυλακίων και τα φώτα των στρατιωτικών αυτοκινήτων, που περιπολούν, μερικοί διστάζουν να ακολουθήσουν τους δρόμους, οπότε επιλέγουν να περάσουν από τα συρματοπλέγματα. Και εκεί σκοτώνονται.
Το 2005 συνέβησαν έξι θάνατοι και περί τους 20 τραυματισμούς. Το 2004, επισήμως, οι ναρκαλιευτές έβγαλαν τα ναρκοπέδια οκτώ νεκρούς και εννέα τραυματίες. Το 2003 υπήρξαν 11 νεκροί και πέντε σοβαρά τραυματίες. Από το 1990, έχουν σκοτωθεί στον Έβρο από νάρκες 74 άτομα και τραυματιστεί σοβαρά 180. Οι ίδιοι οι ναρκοσυλλέκτες, από το 1950 που δημιουργήθηκαν, είχαν πάνω από 30 νεκρούς, στρατιωτικούς και συνεργαζόμενους πολίτες. Κάποια περιστατικά δεν έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, οπότε μπορεί αυτοί οι αριθμοί να είναι μικρότεροι των πραγματικών.
Οι μετανάστες, που συλλαμβάνονται στον Έβρο, αν είναι τυχεροί οδηγούνται στα κέντρα κράτησης μεταναστών, αλλιώς οδηγούνται στα τοπικά αστυνομικά τμήματα και 2 φορές την εβδομάδα «επαναπροωθούνται, δηλαδή, παράνομα απελαύνονται πίσω στην Τουρκία από το στρατό και την αστυνομία. Οι τραυματίες των ναρκοπεδίων, αφού νοσηλευτούν για όσο διάστημα χρειαστεί, απελαύνονται συνήθως στη χώρα καταγωγής τους, χωρίς να τους καταβληθεί κάποια αποζημίωση για τις σωματικές βλάβες.
Άγνωστο παραμένει το αποτέλεσμα της αγωγής που έκανε κατά του ελληνικού Δημοσίου, τούρκος πολίτης ο οποίος έχασε τα πόδια του το 2004 από έκρηξη νάρκης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όταν μπήκε κατά λάθος σε ναρκοπέδιο. Σύμφωνα με το δικηγόρο του, η Ελλάδα ως χώρα της Ε.Ε. δεν έπρεπε να διατηρεί ναρκοπέδια κατά προσωπικού.
Οι Νάρκες Σκοτώνουν Ακόμα georgakopoulos.gr 3/12/2007
Πολιτική Κατάργησης Ναρκών Η Ελληνική Δημοκρατία υπέγραψε την Συνθήκη Κατάργησης των Ναρκών στις 3 Νοεμβρίου του 1997, την επικύρωσε στις 25 Σεπτεμβρίου 2003 και η Συνθήκη τέθηκε σε ισχύ την 1 Μαρτίου 2004. Με την επικύρωση αυτή η Συνθήκη Κατάργησης Ναρκών καθίσταται μέρος της Ελληνικής νομοθεσίας.Στην Αναφορά Διαφάνειας Άρθρου 7 του Απριλίου 2007, η Ελλάδα συμπεριέλαβε για πρώτη φορά λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τα μέτρα επικύρωσης της συμφωνίας σε εθνικό επίπεδο και διευκρίνισε ποια μέρη του υπάρχοντος ποινικού νόμου παρέχουν ποινικές κυρώσεις για παραβάσεις της συνθήκης.
Η Ελλάδα υπέβαλλε την τέταρτη αναφορά του Άρθρου 7 στις 3 Απριλίου 2007, καλύπτοντας το ημερολογιακό έτος 2006.
Η Ελλάδα συμμετείχε στην Έβδομη Συνάντηση των Κρατών Μελών στη Γενεύη το Σεπτέμβριο του 2006, καθώς και στις τακτικέςσυναντήσεις της Διαρκούς Επιτροπής το Μάιο 2006 και τον Απρίλιο του 2007. Σε κάθε περίπτωση, έκανε δηλώσεις για το πρόγραμμά της σχετικά με την εκκαθάριση των ναρκών.
Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στις συζητήσεις που είχαν τα Κράτη Μέλη πάνω σε θέματα ερμηνείας και επικύρωσης σχετικών με τα Άρθρα 1, 2 και 3. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα δεν έχει κάνει γνωστές τις απόψεις που κατέχει πάνω στα θέματα συνεργασίας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις με κράτη που δεν αποτελούν μέλη της συνθήκης, την αποθήκευση ή μεταφορά ναρκών κατά προσωπικού άλλων χωρών, τις αντιαρματικές νάρκες με ευαίσθητες ασφάλειες ή με συστήματα αντι-χειρισμού καθώς και τον επιτρεπόμενο αριθμό ναρκών με σκοπό την εκπαίδευση.
Η Ελλάδα είναι μέλος Συμβουλίου Συμβατικών Όπλων (CCW)και του Τροποποιημένου Πρωτοκόλλου ΙΙ σχετικού με νάρκες. Συμμετείχε στο 8ο Ετήσιο Συνέδριο των Κρατών Μελών του Τροποποιημένου Πρωτοκόλλου ΙΙ το Νοέμβριο του 2006 και υπέβαλλε την ετήσια αναφορά που απαιτείται βάσει του Άρθρου 13 στις 26 Οκτωβρίου 2006. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα επικυρώσει το Πρωτόκολλο V για τα πολεμικά εκρηκτικά κατάλοιπα.
Κατασκευή, Εμπορία, Αποθήκευση και Καταστροφή. Η Ελλάδα στο παρελθόν κατασκεύαζε νάρκες κατά προσωπικού αλλά και εισήγαγε ποσότητες από Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν γίνει Κράτος Μέλος της Συνθήκης, Η Ελλάδα είχε χρεοστάσιο παραγωγής και εξαγωγής ναρκών κατά προσωπικού για πολλά χρόνια.
Στις αναφορές του Άρθρου 7, η Ελλάδα έχει δηλώσει απόθεμα 1.566.532 ναρκών κατά προσωπικού, αποτελούμενες από πέντε τύπους: M2 (214.374), DM31 (794.400), M16 (553.359), M14 (3.895) και Ναρκοφόρα Βλήματα Πυροβολικού Κατά Προσωπικού ADAM (504).Όμως, κάθε βλήμα ADAM των 155 mm περιέχει 36 νάρκες κατά προσωπικού. Έτσι, τα 504 βλήματα που βρίσκονται τοποθετημένα στην Ελλάδα περιέχουν 18.144 νάρκες, ανεβάζοντας το απόθεμα σε 1.584.172.
Η Ελληνική κατά Συνθήκη εντολή και υποχρεωτική διορία για να ολοκληρωθεί η καταστροφή του αποθέματος των ναρκών κατά προσωπικού είναι η 1η Μαρτίου 2008. Από τον Ιούνιο του 2007 δεν έχουν καταστραφεί νάρκες παρά τις επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις (και στο Παρατηρητήριο Ναρκών το Μάιο του 2007), ότι θα έχει καταστραφεί το απόθεμα εντός της διορίας. Η Ελλάδα ανέφερε τον Απρίλιο του 2007 ότι οι αποθηκεμένες νάρκες «πιθανώς να μεταφερθούν σε τρίτη χώρα μέχρι το 2008 για την καταστροφή τους. Διεθνής διαγωνισμός προσφορών πρέπει να δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό. Οι νομικές και διοικητικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη». Έλληνες αξιωματικοί επιβεβαίωσαν τον Ιούνιο του 2007 ότι ο διαγωνισμός είναι ακόμη ανοικτός. Αξιωματικός του Στρατού ενημέρωσε το Παρατηρητήριο Ναρκών ότι οι νάρκες ADAM, που περιέχουν ίχνη απεμπλουτισμένου ουρανίου, θέτουν ένα πρόβλημα καθώς πρέπει να καταψυχθούν πριν την τελική καταστροφή τους.
Νάρκες που Κρατούνται για Έρευνα και Εκπαίδευση Στην 2007 αναφορά του Άρθρου 7, καθώς και σε προηγούμενες, η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι θα κρατήσει 7.224 νάρκες κατά προσωπικού για εκπαιδευτικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς: M14 (3.780), M2 (1.512), DM31 (1.512) andM16 (420).Στην αναφορά του Άρθρου 7 τον Απρίλιο του 2007, η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε το διευρυμένο Έντυπο D ώστε να αναφέρει τις διαθέσεις και τους σκοπούς της για τις πραγματικές χρήσεις των ναρκών που θα κρατήσει όπως συμφωνήθηκε στην 6η Ετήσια Συνάντηση των Κρατών Μελών το 2005. Συμπλήρωσε απλά «Κενό» στο Έντυπο.
Τον Ιούνιο του 2005, Έλληνες αξιωματικοί παρείχαν λεπτομερή αναφορά στο Παρατηρητήριο Ναρκών για το πώς η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να απαιτήσει την παρακράτηση 7.224 ναρκών κατά προσωπικού. Έγινε αναφορά στο θέμα αυτό και πάλι τον Ιούνιο του 2006. Δηλώθηκε ότι οι νάρκες απαιτούνται ώστε ο στρατός να κρατήσει την ικανότητά του να διευθύνει επιχειρήσεις σχετικές με νάρκες, δηλ. ότι ο στρατός πρέπει να έχει «την επιχειρησιακή ικανότητα να τοποθετεί ή να καθαρίζει ένα τυπικό και ελάχιστης πυκνότητας ναρκοπέδιο, πλάτους 100 μέτρων και μήκους 60 μέτρων καθώς αυτή η τεχνική επιχείρηση συνιστάται από τα εγχειρίδια πεδίων μάχης του ΝΑΤΟ”.
Το πρόβλημα των Ναρκών και των Εκρηκτικών Πολεμικών Κατάλοιπων Στην Ελλάδα βρίσκονται νάρκες και εκρηκτικά πολεμικά κατάλοιπα (ERW).Η ρύπανση των ναρκών οφείλεται πρωταρχικά λόγω των ναρκοπεδίων που στρώθηκαν στην Ελλάδα το 1974, κατά μήκος της βόρειας όχθης του ποταμού Έβρου, στην έντονα στρατικοποιημένη συνοριακή ζώνη με την Τουρκία και τα οποία συντηρούνται από τότε. Τα ναρκοπέδια περιέχουν νάρκες αντιαρματικές και νάρκες κατά προσωπικού. Στα περισσότερα από τα ναρκοπέδια αυτά, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης των ναρκών κατά προσωπικού από τότε που έγινε Μέλος της Συνθήκης Κατάργησης Ναρκών.
Η ρύπανση από τα εκρηκτικά πολεμικά κατάλοιπα αποτελείται από μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών πυροβολικού που παραμένουν στις συνοριακές περιοχές με τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη FYROM, από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο πόλεμο του 1946-1949.
Το 2006, ο Γενικός Περιφερειάρχης κ. Ανδρέας Λεούδης, δήλωσε ότι «ένας τεράστιος αριθμός θαμμένων ναρκών, χειροβομβίδων, βλημάτων και όλων των ειδών εκρηκτικά έχουν εγκαταλειφθεί στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου». Μέσα στην περιοχή Γράμμου – Βίτσι (λέγεται ότι αυτή η περιοχή είναι η πυκνότερα ναρκοθετημένη), η θεωρούμενη ρύπανση ναρκών καλύπτει τα 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σύμφωνα με Έλληνα Διπλωμάτη, η Ελλάδα περιλαμβάνει στις αναφορές του Άρθρου 7 μόνο τα ναρκοπέδια του Έβρου, γιατί όλα τα γνωστά ναρκοπέδια των άλλων περιοχών έχουν καθαριστεί και γιατί οι περιοχές που περιέχουν πολεμικά εκρηκτικά κατάλοιπα συνήθως αναφέρονται μόνο στις αναφορές του Άρθρου 13 του Τροποποιημένου Πρωτοκόλλου ΙΙ.Αξιωματικός του Προσωπικού Αμύνης υπολογίζει μεν ότι το 0,31% της ελληνικής γης περιέχει εκρηκτικά πολεμικά κατάλοιπα, τα περισσότερα από τα οποία είναι βλήματα πυροβολικού που δεν έχουν εκραγεί (UXO), αλλά ότι αυτές οι περιοχές θεωρούνται να «μην έχουν κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις» στον τοπικό πληθυσμό.
Το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε το 2004 ότι υπάρχουν άλλες περιοχές ύποπτες να περιέχουν νάρκες και εκρηκτικά πολεμικά κατάλοιπα στην ενδοχώρα και σε διάφορα νησιά.
Πρόγραμμα Δράσης Ναρκών
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει εθνική υπηρεσία δράσης ναρκών ή κάποιο άλλο κέντρο δράσης που να αφορά νάρκες. Δεν υπάρχει νομοθεσία παρακολούθησης δράσης ναρκών. Επίσης, δεν υπάρχει κανένα στρατηγικό σχέδιο δράσης ναρκών, γιατί όλες οι εκκαθαρίσεις των ναρκοπεδίων εκτελούνται ως στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα από το γενικό πλαίσιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΧ), ανταποκρίνεται στα Διεθνή Κριτήρια Δράσης Ναρκών (ΙΜΑS) καθώς και στα κριτήρια που θέτει το ΝΑΤΟ για τον εξοπλισμό εκκαθάρισης ναρκών, τη δομή της ομάδας εκκαθάρισης, τις διαδικασίες περίφραξης και σήμανσης. Πληροφορίες για την δράση ναρκών αποθηκεύονται σε βάση δεδομένων στην οποία έχει πρόσβαση μόνον το Γενικό Επιτελείο Στρατού και το Προσωπικό Άμυνας.
Αποναρκοθέτηση Το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων (TENX) δραστηριοποιείται στις εκκαθαρίσεις ναρκών και πολεμικών εκρηκτικών κατάλοιπων από το 1954. Για την εκκαθάριση-απενεργοποίηση και την εποπτεία των επιχειρήσεων χρησιμοποιούνται χειρωνακτικοί μέθοδοι και σκύλοι εκπαιδευμένοι στην ανίχνευση ναρκών. Μεταξύ 2006 – 2007 εργάζονταν τρεις ομάδες TENX στις περιοχές Γράμμου – Βίτσι. Με την ολοκλήρωση εκκαθάρισης των ναρκοπεδίων του Έβρου το 2010, τρεις ακόμα ομάδες θα σταλούν στην περιοχή Γράμμου – Βίτσι.
Αναγνώριση, Χαρτογράφηση και Περίφραξη των εδαφών που κρύβουν νάρκες Το Φεβρουάριο του 2007 αναφέρθηκε ότι τα τρία προηγούμενα χρόνια, στρατιωτικοί πυροτεχνουργοί διέπραξαν έρευνες σε διάφορες κεντρικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και μερικών όπου δημιουργήθηκαν εγκαταστάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 καθώς και στην Γραμμή 3 του Μετρό των Αθηνών.
Τα ναρκοπέδια κατά μήκος του ποταμού Έβρου στα σύνορα με την Τουρκία λέγεται ότι είναι ευκρινή και περιφραγμένα περιμετρικά με διπλό συρματόπλεγμα που υπερβαίνουν των απαιτούμενων κριτηρίων του ΝΑΤΟ. Τα χαρτογραφημένα ναρκοπέδια που παραμένουν στον Έβρο «έχουν ευκρινή σύμβολα κινδύνου, προειδοποιήσεις σε τρεις γλώσσες και είναι περιφραγμένα από δύο τουλάχιστον σειρές συρματοπλέγματος ενωμένα με αλυσίδα και με επιπλέον αγκαθωτό σύρμα από επάνω»
Σε άλλα σημεία της Ελλάδας, περιοχές που έχουν κριθεί ύποπτες ότι κρύβουν νάρκες και εκρηκτικά πολεμικά κατάλοιπα λέγεται ότι έχουν περιφραχτεί με συρματόπλεγμα και δεν αποτελούν κίνδυνο για τον πληθυσμό. Κατά τη διάρκεια εξερεύνησης των ναρκοπεδίων και πριν από την εκκαθάριση από νάρκες, τα τάγματα ΤΕΝΧ σημειώνουν την περιοχή με προειδοποιητική ταινία.
Εκκαθάριση Ναρκών και Εκρηκτικών Πολεμικών Κατάλοιπων
Η Ελλάδα δεν παρέχει πλήρως πληροφορίες για τον αριθμό των ναρκών ή των περιοχών που καθαρίζει σε ετήσια βάση. Στον Έβρο, αφαιρέθηκαν και καταστράφηκαν 4.501 νάρκες μέσα στο 2006.Σύμφωνα με την Ελληνική Αναφορά 2007 του Άρθρου 7 όλες οι νάρκες κατά προσωπικού που εντοπίζονται καταστρέφονται επί τόπου. Αξιωματικοί δήλωσαν ότι ένας μικρότερος αριθμός «βασικών» αντιαρματικών ναρκών, χωρίς συστήματα αντι-χειρισμού, χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τις νάρκες κατά προσωπικού.
Στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, ένας «τεράστιο» πρόγραμμα εκκαθάρισης λέγεται ότι βρίσκεται σε περιοχές που θεωρούνται ύποπτες ότι περιέχουν νάρκες. Η πρόοδος του έργου λέγεται ότι είναι αργή λόγω του μεγάλου αριθμού των επικίνδυνων μηχανισμών και των αντίθετων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν όλη την χρονιά. Το 2006, στα βουνά Γράμμος & Βίτσι κατά μήκος των συνόρων με την Αλβανία και τη FYROM,661.000 τετραγωνικά μέτρα ύποπτων επικίνδυνων περιοχών ελευθερώθηκαν στον πληθυσμό μετά την εξερεύνηση 813.550 τετραγωνικών μέτρων και την εκκαθάριση 174.000 τετραγωνικών μέτρων. Από το Μάιο 2007, 305 νάρκες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έχουν αφαιρεθεί από ομάδες ΤΕΝΧ, καθώς και 440 βλήματα και 3.067 χειροβομβίδες που δεν είχαν εκραγεί. Οι περιοχές που καθαρίστηκαν στα βουνά Γράμμος & Βίτσι χρησιμοποιούνται κυρίως ως βοσκοτόπια και χώροι αναψυχής.
Ο επανέλεγχος των ναρκοπεδίων στα Βουλγαρικά σύνορα (τα οποία εκκαθαρίστηκαν μετά από συμφωνία με τη Βουλγαρία το 1997), ολοκληρώθηκε το 2006. Αλλά το Μάιο του 2006, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι μια περιοχή ίση με 138.400 τετραγωνικά μέτρα στα σύνορα μας ίσως να περιέχει ακόμη νάρκες. Το Μάιο 2007 ελευθερώθηκαν 113.000 τετραγωνικά μέτρα και τάγματα ΤΕΝΧ επέβλεπαν τα υπόλοιπα 20.400 τετραγωνικά μέτρα. Δεν έχουν καρποφορήσει οι προσπάθειες του ελληνικού στρατού να αποναρκοθετήσει περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Αλβανία..
Η ελληνική εμπορική αντιπροσωπεία P.A.S.S. Defence, συνεργάστηκε στις αρχές του 2007 με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις αρχές του 2007, για τον καθαρισμό ναρκοπεδίων διάσπαρτων σε 300.000 τετραγωνικά μέτρα στην περιοχή Γράμμου-Βίτσι, ένα έργο που ανέρχεται στα 4,47 εκατομμύρια ? (5,6 εκατομμύρια $ ΗΠΑ) και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2008. Η εταιρεία αντικαθιστά τα ΤΕΝΧ, τα οποία μέχρι τώρα ήταν αποκλειστικά υπεύθυνα για επιχειρήσεις τέτοιου τύπου. Για τον εντοπισμό των ναρκοπεδίων που δεν έχουν ακόμη καταγραφεί, θα χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες από δορυφόρους των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας καθώς και συνεντεύξεις ντόπιων «βοσκών, κυνηγών και κατασκηνωτών» που γνωρίζουν τις ύποπτες περιοχές. Το Μάιο 2007, οι Αρχές βρίσκονταν σε διαδικασία επιλογής της υπηρεσίας που θα είναι υπεύθυνη για τη βεβαίωση ολοκλήρωσης του έργου καθώς και για τον ποιοτικό έλεγχο των εργασιών εκκαθάρισης.
Σύνοψη των Προσπαθειών Σύγκλισης με το Άρθρο 5 Σύμφωνα με το Άρθρο 5 της Συνθήκης Κατάργησης Ναρκών, η Ελλάδα ζητείται να καταστρέψει όλες τις νάρκες κατά προσωπικού στις ναρκοθετημένες περιοχές κυριότητάς της ή ελέγχου της, το συντομότερο δυνατόν, αλλά όχι αργότερα από την 1 Μαρτίου 2014.
Τον Απρίλιο 2007 η Ελλάδα εκδήλωσε σιγουριά για την ικανότητά της να συμμορφωθεί με τη χρονική διορία του Άρθρου 5.Επίσης τον Απρίλιο, η Ελλάδα δήλωσε ότι είχε «ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις καθαρισμού ναρκών, στις περισσότερες από το 50% περιοχές που περιέχουν νάρκες κατά προσωπικού» και ότι παραμένουν 10.248 νάρκες κατά προσωπικού.
Θύματα Ναρκών Το 2006 υπήρξαν τουλάχιστον εννέα νέα περιστατικά με θύματα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ατόμων που σκοτώθηκαν και πέντε τραυματιών σε 4 γεγονότα. Όλοι τους ήταν αλλοδαποί και προσπαθούσαν να περάσουν τα ναρκοπέδια του Έβρου στα σύνορα με την Τουρκία. Παρόμοιος αριθμός υπήρξε και το 2005 (θύματα, συμπεριλαμβανομένου και ενός Έλληνα πυροτεχνουργού). Τα γεγονότα συνέβησαν τους μήνες Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2006.
Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο 2007 δεν αναφέρθηκαν νέα περιστατικά τραυματισμών. Από το 2006 μέχρι τα μισά του 2007 δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες από εκρηκτικά πολεμικά κατάλοιπα.
Αναφορικά, ο στρατός συλλέγει πληροφορίες για τραυματισμούς στρατιωτικών ή πολιτών, αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν είναι διαθέσιμες για το Παρατηρητήριο Ναρκών και οι περισσότερες γνωστοποιήσεις τραυματιών δίνονται από τις δημοσιογραφικές έρευνες. Η Ελλάδα δηλώνει ότι δεν υπάρχουν Έλληνες (πολίτες) θύματα ναρκών. Το Παρατηρητήριο Ναρκών έχει καταγράψει τουλάχιστον 105 περιστατικά από το 1999 μέχρι το 2006, από τα οποία 61 έχουν καταλήξει στο θάνατο των ατόμων και 44 στο βαρύ τραυματισμό τους. Υπολογίζεται επίσης ότι τουλάχιστον 82 παράνομοι μετανάστες έχουν σκοτωθεί και 71 έχουν τραυματιστεί από το 1994 μέχρι τώρα στα ναρκοπέδια του Έβρου. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπολογίζει ότι μεταξύ 1987 και Νοεμβρίου του 2004, 66 άτομα έχουν σκοτωθεί και 149 έχουν τραυματιστεί από τις νάρκες στα σύνορα του Έβρου. Τουλάχιστον 31 πυροτεχνουργοί έχουν σκοτωθεί σε επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και αναφέρεται ότι οι οικογένειές τους δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιου είδους ικανοποιητικό ασφαλιστικό επίδομα. Ακόμα 17 άτομα από το στρατιωτικό προσωπικό έχουν τραυματιστεί στις επιχειρήσεις εκκαθάρισης από το 1954 μέχρι το 2002.
Υποστήριξη Επιζώντων Το 2006 και στις αρχές του 2007, σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα της κυβερνητικής υποστήριξης για την επανένταξη των επιζώντων ναρκών κατά προσωπικού, οι οποίοι στο σύνολό τους είναι αλλοδαποί. Στις 3 Νοεμβρίου 2006, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι διαπραγματεύεται συμφωνία με τα σχετικά υπουργεία για να καλύπτονται τα έξοδα των προσθετικών μελών. Σε διυπουργική συνάντηση το Φεβρουάριο 2007, προτάθηκε να ιδρυθεί επιτροπή υποστήριξης για τους επιζώντες. Επίσημη ανακοίνωση για την παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης και επανένταξης προς τους επιζώντες ναρκών κατά προσωπικού, στάλθηκε στις ιατρικές υπηρεσίες τον Ιανουάριο του 2007. Η Ελλάδα, δηλώνει στην Αναφορά του Άρθρου 7 τον Απρίλιο του 2007, ότι η υποστήριξη αυτή είναι διαθέσιμη ανεξαρτήτως της νομικής κατάστασης του ατόμου που επέζησε από την νάρκη. Το 2007, επιζώντες ναρκών έλαβαν μερική οικονομική υποστήριξη ενοικίου για μικρό χρονικό διάστημα από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και ορισμένοι εντάχτηκαν σε μαθήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας. Μέχρι τον Απρίλιο του 2007, το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κάλυψε τα έξοδα μηχανικού προσθετικού μέλους για ακόμα έναν επιζώντα. Μερικοί επιζώντες ναρκών αντιμετωπίζουν ακόμα πρόβλημα στο να εξυπηρετηθούν, αλλά τουλάχιστον δεν επαναπατρίζονται αμέσως μόλις τους έχουν δοθεί οι άμεσες ιατρικές υπηρεσίες. Πριν τις εξελίξεις αυτές, με παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης το 2006, παρείχε επίδομα ανικανότητας για ένα επιζώντα με επίσημα έγγραφα ανθρωπιστικού καθεστώτος καθώς και προσωρινή διαμονή για έναν άλλο. Η Ελλάδα δήλωσε ότι το 2005-2006, δύο επιζώντες έλαβαν δωρεάν προσθετικά μέλη. Τον Ιούλιο του 2007, ένας Κούρδος επιζών, ο οποίος ζούσε σε προσφυγικό καταυλισμό στο Λαύριο από το 1996, έλαβε το πρώτο του προσθετικό πόδι.
Οι τραυματισμένοι από νάρκες στην περιοχή του Έβρου μεταφέρονται συνήθως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στα Νοσοκομεία Γενικό ή Στρατιωτικό Διδυμοτείχου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Ιατρικό προσωπικό του στρατού παρέχει τις πρώτες διαδικασίες της μεταφοράς από το ναρκοπέδιο και της επείγουσας ιατρικής βοήθειας. Μελέτη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, σχετική με τους τραυματίες από εκρήξεις ναρκών και η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2006, προτείνει βελτίωση του συντονισμού αντίδρασης και καλύτερη επιτόπια φροντίδα για τους τραυματίες από νάρκες καθώς και μεγαλύτερη δυνατότητα αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών για την αντιμετώπιση πολλαπλών τραυματιών.
Η ψυχολογική υποστήριξη και οικονομική επανένταξη παραμένουν ελλιπείς και προβληματικές για τους επιζώντες από νάρκες στην Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2006, έκθεση του αρμοδίου διαμεσολαβητή αναφέρει ότι σχεδόν το 80% των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα είναι άνεργοι. Το πρόγραμμα «Adopt-A-Minefield» (Υιοθέτησε-Ένα-Ναρκοπέδιο), πρόσφερε να πληρώσει μισθούς για να οργανωθεί ένα πληροφοριακό κέντρο για τους επιζώντες, το οποίο θα λειτουργείται από αυτούς, με την προϋπόθεση να παραχωρηθεί από την κυβέρνηση σχετικός χώρος γραφείου. Από τον Απρίλιο του 2007, η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό.
Η Ελλάδα έχει νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και διαβεβαιώνει τη συμμετοχή τους στην κοινωνία. Η νομοθεσία αυτή επιβάλλεται στο σύνολό της. Στις 30 Μαρτίου 2007, η Ελλάδα υπέγραψε τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, αλλά όχι το Προαιρετικό Πρωτόκολλό της που επιτρέπει την επίβλεψη των σχετικών με αναπηρία ενεργειών.
Χρηματοδότηση & Υποστήριξη
Το 2006 η Ελλάδα συνεισφέρει 2.365.310 $ ΗΠΑ (1.882.758 ?) για εκκαθαρίσεις ναρκών στο Ιράκ, μέσω του Διεθνούς Ταμείου για την Ανοικοδόμηση του Ιράκ. Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP)δηλώνει ότι το 2007 η Ελλάδα (και η Νότιος Κορέα) θα παρείχαν «πρόσθετη υποστήριξη» μέσω του διεθνούς Ταμείου Ενίσχυσης για το Ιράκ για τη δημιουργία μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που θα αναλάβει δράση για τις νάρκες στο Ιράκ και η οποία θα λειτουργεί βάσει του IMAS. Μέχρι τον Ιούνιο του 2007, η Ελλάδα δεν είχε καταθέσει κάποιο ποσό στο Ταμείο Ενίσχυσης.
Διεθνής συνεισφορά στο πρόγραμμα δράσης ναρκών
Η Ελλάδα έχει καλύψει όλα τα έξοδα για την καταστροφή του αποθηκευμένων ναρκών της και των ενεργειών εκκαθάρισης ναρκών, αλλά και συνείσφερε οικονομικά για ενέργειες ναρκών σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Ελλάς σε χειμερία… νάρκη Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 28/2/2008
ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ λίστα των χωρών που δεν συμμορφώθηκαν στη Συνθήκη για την καταστροφή τους
Στη μαύρη λίστα των χωρών-μελών που δεν συμμορφώθηκαν προς τα προβλεπόμενα στη Συνθήκη της Οτάβας για την Κατάργηση των Ναρκών κατά Προσωπικού (ΜΒΤ) θα φιγουράρει επισήμως από μεθαύριο Σάββατο 1η Μαρτίου η Ελλάδα, πλάι πλάι με το Αφγανιστάν!
Αιτία, το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει ακόμα καταστρέψει, όπως όφειλε, πάνω από ενάμισι εκατομμύριο νάρκες κατά προσωπικού που ακόμα βρίσκονται σε στρατιωτικές αποθήκες!
Η Συνθήκη της Οτάβας τέθηκε σε ισχύ στη χώρα μας την 1η Μαρτίου 2004. Σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρο 4, έπρεπε μέσα σε τέσσερα χρόνια το σύνολο των αποθεμάτων του οπλοστασίου σε νάρκες κατά προσωπικού του ελληνικού στρατού να έχει καταστραφεί. Για την Ελλάδα η συγκεκριμένη προθεσμία έχει πλέον χαθεί, τη στιγμή που η διαδικασία καταστροφής όλων αυτών των ναρκών δεν έχει καν αρχίσει. Η ευθύνη για την καθυστέρηση ανήκει και πολιτικά και επιχειρησιακά στα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΕΑΣ, πρώην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που τους ανέθεσε το έργο, στο όνομα της «ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας».
Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα έργο και μακροχρόνιο και πολυδάπανο που αφορά, υπολογίζοντας κατά προσέγγιση, πάνω από 60 χιλιάδες τόνους υλικού, κυρίως μετάλλου και εκρηκτικής ύλης. Πληροφορίες από το ΓΕΣ αναφέρουν ότι υπάρχουν αποθηκευμένοι οι εξής τύποι ναρκών κατά προσωπικού, όλοι αμερικανικής και γερμανικής κατασκευής: 214.535 Μ2, 794.605 DM3, 553.399 Μ16 και 5.600 Μ14, σύνολο 1.568.139 νάρκες. Κάθε νάρκη μέσα στο ειδικό κιβώτιο συσκευασίας της ζυγίζει 35-40 κιλά. Πλην των παραπάνω, στο ελληνικό οπλοστάσιο θα παραμείνουν 7.226 νάρκες κατά προσωπικού, για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Ωστόσο, ο στρατός έχει αρνηθεί να συμπεριλάβει στο υλικό προς καταστροφή τα βλήματα διασποράς 155 mm ADAM (Area Denial Antipersonel Mine), μην επιβεβαιώνοντας επισήμως εάν και πόσα διαθέτει. Στην τελευταία (του 2007) έκθεση της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Ναρκών (ICBL) επισημαίνεται ότι «στο ελληνικό οπλοστάσιο περιλαμβάνονται 504 βλήματα ADAM, από τα οποία το καθένα περιέχει 36 μικρές νάρκες κατά προσωπικού. Συνεπώς, αυτά τα βλήματα περιέχουν συνολικά 18.144 νάρκες». Εάν προσθέσουμε και αυτόν τον αριθμό στην επίσημη απογραφή του στρατού, τότε προκύπτει πως ο αριθμός των ναρκών προς καταστροφή, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συνθήκη, γίνεται 1.586.283.
Πολύ αργά, μόλις στα μέσα της περασμένης χρονιάς, φέρονται τα ΕΑΣ να συνειδητοποιούν τελικά ότι δεν υφίσταται στη χώρα μας η αναγκαία εργοστασιακή και τεχνική υποδομή για την καταστροφή ενός τόσο μεγάλου αριθμού ναρκών. Επιλέγουν λοιπόν να δράσουν εργολαβικώς και να αναθέσουν το έργο σε μειοδότη διεθνούς διαγωνισμού. Στο τρέχον πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα (ΕΜΠΑΕ) υπάρχει πρόβλεψη κονδυλίου 5 εκατ. ευρώ, εφόσον όμως το έργο θα έφεραν σε πέρας τα ίδια τα ΕΑΣ.
Μειοδότης επελέγη προ τετραμήνου εταιρεία από τη Βουλγαρία, με σκοπό να γίνει η καταστροφή σε εγκαταστάσεις της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, οι όροι της σύμβασης δεν έχουν οριστικοποιηθεί, όπως και το τελικό κόστος του προγράμματος. Αλλά και μια σειρά άλλων ζητημάτων μένουν να ξεκαθαριστούν, όπως η σύσταση διακρατικών επιτροπών αξιωματούχων εμπειρογνωμόνων, που θα εποπτεύουν τη διαδικασία καταστροφής και θα πιστοποιούν ότι όντως αυτή έχει λάβει χώρα, ώστε να μην καταλήξουν κάποιες ελληνικές νάρκες σε… χώρα της Αφρικής.
Με όλα αυτά, άγνωστο παραμένει πότε θα αρχίσει το έργο της καταστροφής. Για την ώρα, ο στρατός ξηράς συγκεντρώνει τα ανά την επικράτεια αποθέματα ναρκών σε 26 σημεία, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, ώστε να είναι έτοιμα για τη μεταφορά τους στη Βουλγαρία.
Τραγωδία σε ναρκοπέδιο ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛ ΕΘΝΟΣ 26/9/2008
Είχαν περάσει τα σύνορα χθες τα ξημερώματα και εξαιτίας καταρρακτώδους βροχής δεν είδαν τις φωσφορίζουσες πινακίδες που προειδοποιούσαν για νάρκες
Νέα τραγωδία με νεκρούς λαθρομετανάστες χθες το πρωί σε ναρκοπέδιο στον Εβρο. Τέσσερις νεαροί Γεωργιανοί, μπήκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε οριοθετημένο ναρκοπέδιο έξω από τις Καστανιές και βρήκαν φρικτό θάνατο, καθώς μία νάρκη εξερράγη και τους τραυμάτισε θανάσιμα.
Οι άτυχοι λαθρομετανάστες, γεωργιανής καταγωγής, μπήκαν κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες στη χώρα μας από παρέβρια περιοχή, με πλαστική βάρκα και τη συνδρομή σύγχρονων Τούρκων δουλεμπόρων.
Το ναρκοπέδιο είχε διπλή περίφραξη με χοντρό συρματόπλεγμα αλλά και φωσφορίζουσες πινακίδες, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, ωστόσο την ώρα εκείνη έβρεχε καταρρακτωδώς και η ορατότητα ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, έτσι οι λαθρομετανάστες δεν μπορούσαν να δουν τις πινακίδες και να αντιληφθούν σε τι χώρο έμπαιναν.
Αξιωματικοί του στρατού εκτιμούν ότι εξέλαβαν το ναρκοπέδιο ως περιφραγμένο χώρο κατοικημένης περιοχής, έτσι άνοιξαν με κάποιο τρόπο μια τρύπα και μπήκαν μέσα σε αυτό. Μια ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε την περιοχή και τα σώματα των τεσσάρων νεαρών αντρών διαμελίστηκαν και πετάχτηκαν σε μεγάλη απόσταση.
Οι σοροί Στρατιωτικοί του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων κατάφεραν χθες το μεσημέρι να μπουν στο ναρκοπέδιο και να περισυλλέξουν τις τέσσερις σορούς για να τις μεταφέρουν στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος.
Στα ναρκοπέδια του Εβρου διεξάγεται τα τελευταία χρόνια ένας ακήρυχτος πόλεμος και πολλοί λαθρομετανάστες βρίσκουν φρικτό θάνατο, καθώς μπαίνουν σε αυτά από σημεία όπου δεν υπάρχουν πινακίδες και δεν μπορούν να καταλάβουν τον χώρο όπου βρίσκονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία 7ετία και μέχρι το 2006 έχουν χάσει τη ζωή τους 50 άτομα, όλοι λαθρομετανάστες νεαρής ηλικίας, ασιατικής κυρίως καταγωγής.
Εκθεση-κόλαφος για τα ναρκοπέδια και τα κέντρα κράτησης μεταναστών MAKΕΔΟΝΙΑ 08/02/2009
Ο κ. Χάμαρμπεργκ καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ιδίως σε ό,τι αφορά την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών και επισημαίνει σοβαρές ανεπάρκειες του συστήματος υποδοχής και αντιμετώπισης των προσώπων που καταφεύγουν στη χώρα και ζητούν άσυλο εδώ
Να μπει τέλος στις τραγωδίες που εκτυλίσσονται στα ναρκοπέδια του Έβρου ζητά ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Τόμας Χάμαρμπεργκ. Μετά την επίσκεψή του στα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών στον Έβρο τον περασμένο Δεκέμβριο, καταγγέλλει ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι μετανάστες συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Της Σοφίας Χριστοφορίδου Ο κ. Χάμαρμπεργκ καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ιδίως σε ό,τι αφορά την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών και επισημαίνει σοβαρές ανεπάρκειες του συστήματος υποδοχής και αντιμετώπισης των προσώπων που καταφεύγουν στη χώρα και ζητούν άσυλο εδώ.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ “Οι ανθρώπινες τραγωδίες στα ναρκοπέδια του Έβρου πρέπει να πάψουν”, τονίζει στην έκθεσή του ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης. “Βάσει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Ελλάδα υποχρεούται να πάρει μέτρα για την προστασία του δικαιώματος όλων στη ζωή. Οι μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα με παράνομο τρόπο δεν αποκλείονται από το θεμελιώδες αυτό δικαίωμα”, τονίζει.
Από το 1995 συνολικά 104 λαθρομετανάστες σκοτώθηκαν και 187 τραυματίστηκαν σοβαρά στα ναρκοπέδια των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ μόνο στις αρχές του 2008 καταγράφηκαν πέντε περιπτώσεις αλλοδαπών που κατάφεραν να επιζήσουν, αλλά έμειναν ανάπηροι.
ΑΝ ΗΞΕΡΑΝ ΑΓΓΛΙΚΑ, ΤΩΡΑ ΘΑ ΖΟΥΣΑΝ! Όπως αναφέρει η έκθεση του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Σεπτέμβριο του 2008 σκοτώθηκαν άλλοι τέσσερις λαθρομετανάστες στη ναρκοθετημένη περιοχή του χωριού Καστανιές, στον Έβρο. Μπήκαν στο περιφραγμένο ναρκοπέδιο νομίζοντας ότι το συρματόπλεγμα που περνούσαν ήταν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Γεωργιανοί στην καταγωγή, δεν ήξεραν ούτε αγγλικά, ούτε ελληνικά, ούτε αραβικά, για να διαβάσουν τις προειδοποιητικές πινακίδες. Κατά την επίσκεψη του κ. Χάμαρμπεργκ στην περιοχή, τίποτε δεν είχε αλλάξει – το ναρκοπέδιο ήταν ακόμη εκεί. Οι στρατιωτικές αρχές ενημέρωσαν τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι μέχρι το τέλος του 2009 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αποναρκοθέτηση της περιοχής. Ωστόσο μέχρι τότε δεν υπάρχει καμία εγγύηση για μετανάστες που δεν είναι γλωσσομαθείς.
Ο ΕΝΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ Η εικόνα που αντίκρισε ο κ. Χάμαρμπεργκ κατά την επίσκεψή του στο συνοριακό φυλάκιο των Φερών ήταν τραγική. Σε δύο αποθήκες στριμώχνονταν 45 άνθρωποι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον. Κοιμόνταν σε στρώματα που είχαν τοποθετηθεί στο τσιμεντένιο πάτωμα και δεν υπήρχε χώρος για να κυκλοφορήσουν. Η κατάσταση στις τουαλέτες ήταν άθλια. Κάποιοι κρατούμενοι είχαν εξανθήματα στο δέρμα τους και ένας μετανάστης που κυκλοφορούσε ξυπόλυτος ανέφερε ότι οι αρχές δεν τους έδιναν παπούτσια και ρούχα.
Οι αστυνομικές αρχές ενημέρωσαν τον κ. Χάμαρμπεργκ ότι στον Κυπρίνο η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη: 320 Ιρακινοί και Αφγανοί κρατούνταν σε επτά κρατητήρια, δηλαδή 45 άτομα σε κάθε κρατητήριο!
ΧΩΡΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟ Στο χώρο κράτησης δεν υπήρχε διαθέσιμο τηλέφωνο και οι κρατούμενοι διαμαρτύρονταν ότι σχεδόν ποτέ δεν είχαν τη δυνατότητα προαυλισμού. Στις πόρτες του κρατητηρίου υπήρχε αναρτημένο ένα φυλλάδιο που ενημέρωνε σε πέντε γλώσσες ότι ήταν υπό απέλαση και ότι είχαν τη δυνατότητα να προσλάβουν δικηγόρο της επιλογής τους, αν φυσικά μπορούσαν να τον πληρώσουν! Εξάλλου, όπως διαπίστωσε σε πρόσφατη έκθεσή του και ο Συνήγορος του Πολίτη, οι ίδιοι οι αστυνομικοί, που ήταν υπεύθυνοι για το κέντρο κράτησης Βένας στο νομό Ροδόπης, είχαν άγνοια της νομοθεσίας που σχετίζεται με τη χορήγηση ασύλου.
ΓΥΡΙΣΑΝ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΕΝΑΝ 15ΧΡΟΝΟ Ο επίτροπος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για ορισμένες αναφορές από μη κυβερνητικές οργανώσεις για περιπτώσεις μεταναστών που εισήλθαν στη χώρα μέσω Έβρου, συνελήφθησαν χωρίς να καταγραφούν επισήμως και κρατήθηκαν μυστικές.
Στην έκθεσή του ο κ. Χάμαρμπεργκ αναφέρεται στην περίπτωση ενός ασυνόδευτου 15χρονου αφγανού πρόσφυγα, τον οποίο οι ελληνικές αρχές απέλασαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Τουρκία και από εκεί αναγκάστηκε να επιστρέψει στη χώρα του. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, μια ιρανή λαθρομετανάστρια προσπάθησε να περάσει από τον ποταμό, για να συναντήσει στην Ελλάδα τον άντρα της και τον εξάχρονο γιο της, που υπέφερε από καρδιακά προβλήματα. Συνελήφθη και απελάθηκε, αλλά κατάφερε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να συναντήσει την οικογένειά της με τη μεσολάβηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία!
ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ, ΠΟΛΛΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ Μόνο 11 καταρτισμένοι υπάλληλοι δουλεύουν στο τμήμα ασύλου της ΕΛΑΣ στην Αθήνα, όπου εξετάζεται το 94% των αιτήσεων, με αποτέλεσμα τον περασμένο Οκτώβριο να δημιουργηθούν ουρές 3.000 ατόμων στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Στην έκθεσή του ο κ. Χάμαρμπεργκ αναφέρεται στην επέμβαση της αστυνομίας, στο θάνατο ενός και στον τραυματισμό άλλων προσφύγων, που περίμεναν να καταθέσουν αίτηση για άσυλο. Επίσης αναφέρει την καταγγελία ομάδας δικηγόρων ότι αστυνομικοί δίνουν τα μαγικά χαρτάκια με τη σειρά προτεραιότητας για την αίτησή τους σε όσους μετανάστες επιλέγουν οι ίδιοι αυθαίρετα. Στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης διαπιστώνεται ζήτημα μη ανεξαρτησίας της επιτροπής που εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου, χρόνιο πρόβλημα μετάφρασης των εγγράφων σχετικά με τη διαδικασία ασύλου και μη διάθεση από τις ελληνικές αρχές νομικής βοήθειας στα πρώτα στάδια της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.
——————————————————————————–
Το άσυλο στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες
· Η Ελλάδα είναι μία από τις 44 αναπτυγμένες χώρες όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων για άσυλο. Το πρώτο εξάμηνο του 2008 ήταν η έβδομη χώρα όσον αφορά των αριθμό των αιτήσεων (6,2%), πίσω από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία.
· Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διαπίστωσε ότι στη Βρετανία, στη Σουηδία και στη Γερμανία, που δέχονται ίδιο αριθμό αιτήσεων με την Ελλάδα, το ποσοστό χορήγησης ασύλου κυμαίνεται από 14% μέχρι 94%, ενώ στη χώρα μας μόλις 0,04%!
· Το Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι το 2007 κανένας πρόσφυγας από το Ιράκ δεν πήρε άσυλο στην Ελλάδα, όταν το ίδιο διάστημα η Σουηδία έκανε δεκτό το 1,4% των αιτήσεων και η Γερμανία το 63,4%.
Ούτε οι νάρκες και τα ναρκοπέδια στον Έβρο δεν σταματούν τους Λαθρομετανάστες WWW.EKEO.GR 27/11/2010
Η κρισιμότητα της κατάστασης ξεπέρασε το καλοκαίρι του 2010 κάθε προηγούμενο, καθώς οι λαθροδιακινητές επέλεξαν για φέτος να στρέψουν τις ροές εισερχόμενων στη χώρα αλλοδαπών προς το επικίνδυνο πέρασμα του Έβρου, με τραγικά αποτελέσματα:
* Καθημερινό φαινόμενο αποτελούν οι νεκροί μετανάστες, Σύμφωνα μάλιστα με το διοικητή του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης δεν υπάρχει πλέον χώρος για τη φύλαξη των πτωμάτων ούτε στα ψυγεία του νεκροτομείου.
* Στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας παράνομων μεταναστών του Φυλακίου, η δυναμικότητα του οποίου ανέρχεται σε 374 άτομα, σήμερα κρατούνται περίπου 650 μετανάστες, οι οποίοι φρουρούνται από πέντε αστυνομικούς, ενώ σοβαρά προβλήματα διαπιστώνονται και από την απουσία γιατρού, τις ελλείψεις σε φάρμακα και τις άσχημες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στις εγκαταστάσεις.
Δεδομένων των πολλών θανάτων που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα και της παραδοχής όλων των εμπλεκομένων για την αδυναμία διαχείρισης του φαινομένου των μεταναστευτικών ροών από το πέρασμα του Έβρου, ιδιαίτερα έπειτα από τις αυξητικές τάσεις που έχουν καταγραφεί φέτος το καλοκαίρι,
Αυτά δήλωσε ο Βουλευτής κ. Φώτης Κουβέλης σε ερώτηση του προς το ΥΠΕΘΑ διατυπώνοντας τις εξής ερωτήσεις:
Προτίθεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις διατάξεις της Συνθήκης της Οτάβα για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού που έχει υπογράψει και επικυρώσει η χώρα μας, καθώς επίσης και να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας δράσης εκκαθάρισης ναρκών;
Το ΥΠΕΘΑ απάντησε ότι η σύμβαση της Οτάβα αφορά στην καταστροφή του συνόλου των ναρκών κατά προσωπικού (Κ/Π) που υπάρχουν στην Ελλάδα. Κυρώθηκε από την Ελλάδα το 2002 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2004. Οι υποχρεώσεις της χώρας μας στο πλαίσιο της εν λόγω σύμβασης, είναι οι εξής:
α. Καταστροφή του αποθέματος (σύμφωνα με το άρθρο 4).
β. Περισυλλογή και καταστροφή των στρωμένων ναρκών (σύμφωνα με το άρθρο 5).
Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το άρθρο 5 της Σύμβασης και από 30/7/09 (με μέριμνα του Τάγματος Εκκαθαρίσεων Ναρκών Ξηράς) έχουν εκκαθαρισθεί τα ναρκοπέδια στα οποία υφίσταντο νάρκες Κ/Π, νωρίτερα του προβλεπόμενου χρόνου κατά τέσσερα έτη. Η άρση των ναρκών Κ/Π από τα ναρκοπέδια στην περιοχή του Έβρου ολοκληρώθηκε και η καταστροφή τους περατώθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2009.
Για την καταστροφή του αποθέματος ναρκών, ως φορέας υλοποίησης καθορίστηκε το ΓΕΣ και ειδικότερα η ΑΣΔΥΣ και μέχρι στιγμής έχει μεταφερθεί και καταστραφεί το 40%. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να γίνει η καταστροφή και του υπολοίπου των αποθεμάτων. Σημειώνεται ότι το απόθεμα είναι αποθηκευμένο σε ειδικούς χώρους όπου εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας και φύλαξης μέχρι την ολοκλήρωση της καταστροφής του.
Τάγματα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων SKOPIA/GR 27/1/2011
H χώρα μας υπέγραψε τη συνθήκη της Oτάβα το 1997 και στις 22 Mαρτίου 2002 η συνθήκη επικυρώθηκε από το ελληνικό Kοινοβούλιο. Η συνθήκη προβλέπει την κατάργηση της χρήσης ναρκών κατά προσωπικού, την απαγόρευση ανάπτυξης, παραγωγής, απόκτησης, αποθήκευσης, διατήρησης ή μεταβίβασης σε οποιονδήποτε άμεσα ή έμμεσα των ναρκών κατά προσωπικού, την καταστροφή των αποθεμάτων μέσα σε τέσσερα χρόνια και των στρωμένων ναρκοπεδίων μέσα σε δέκα χρόνια. Eπιτρέπει τη χρήση ορισμένων ναρκών κατά προσωπικού μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε θέματα ναρκαλιείας.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν χιλιάδες νάρκες κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, που χαρακτηρίζεται ως απέραντο ναρκοπέδιο με 300.000 νάρκες, χειροβομβίδες κι άλλα επικίνδυνα εκρηκτικά-παγίδες θανάτου. Στο χώρο αυτό εκτιμάται ότι βρίσκονται 764 ενεργά ναρκοπέδια, από τα οποία τα περισσότερα δεν ήταν καταγεγραμμένα. Η διαδικασία εντοπισμού και καταγραφής τους άρχισε τον Ιανουάριο του 2007 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας που ανέλβε το έργο άρχισαν τη συλλογή εγγράφων τοπικών αρχών, στρατιωτικών και αστυνομικών υπηρεσιών ενώ συγκέντρωσαν και μαρτυρίες αγροτών και κτηνοτρόφων προκειμένου να εντοπίσουν αυτά τα άγνωστα, μη καταγεγραμμένα ναρκοπέδια. Επιπλέον άρχισαν τις σαρώσεις χώρων με σύγχρονα τεχνικά μέσα.
Τα ευρήματά τους είναι εντυπωσιακά: στη Βόρεια και στη Δυτική Ελλάδα εντοπίστηκαν 764 ενεργά ναρκοπέδια. Η περιοχή της χώρας με το… ρεκόρ ναρκοπεδίων είναι ο Νομός Καστοριάς όπου εντοπίστηκαν 253 χώροι με θαμμένα πολεμικά υλικά. Ακολουθεί ο Νομός Ιωαννίνων με 168 και ο Νομός Φλωρίνης με 163. Επίσης στους νομούς Κοζάνης και Θεσπρωτίας βρέθηκαν ακόμη 80 και 54 ναρκοπέδια αντιστοίχως
Επικίνδυνες λόγω …ναρκών περιοχές της Ελλάδας protothema.gr 4/4/ 2011
Δεκάδες χιλιάδες είναι οι νάρκες που εξακολουθούν να βρίσκονται θαμμένες στο ελληνικό έδαφος από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ναρκών και του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου υπάρχουν υποψίες για 41 περιοχές με θαμμένες νάρκες και πολεμικό υλικό που είναι επικίνδυνο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.
Σύμφωνα με τους «εκρηκτικούς» καταλόγους του ΥΠΕΘΑ, οι περισσότερες ναρκοθετημένες ζώνες βρίσκονται σε περιοχές της Μακεδονίας, της Ηπείρου αλλά και νησιά του Αιγαίου και αυτό που κάνει ακόμη πιο επικίνδυνη την κατάσταση είναι πως πρόκειται για αχαρτογράφητα ναρκοπέδια.
Τα περισσότερα ξεχασμένα ναρκοπέδια βρίσκονται στον Γράμμο και το Βίτσι, θέατρο άγριων συγκρούσεων την περίοδο του εμφυλίου πολέμου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Παρατηρητηρίου, περισσότερα από 40 χιλιάδες στρέμματα γης σε αυτά τα δύο βουνά εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα με άγνωστο αριθμό ναρκών.
Την τελευταία πενταετία και παρά τα προκλητικά ποσά που δαπανήθηκαν από το ελληνικό δημόσιο σε «ύποπτες» ΜΚΟ που χρυσοπληρώθηκαν για να προχωρήσουν το πρόγραμμα αποναρκοθέτησης του Γράμμου, τελικά αφαιρέθηκαν και καταστράφηκαν μονάχα 11 νάρκες κατά προσωπικού, 3 αντιαρματικές νάρκες και 558 κατάλοιπα πολέμου.
Παρά τις προσπάθειες το υπουργείο Άμυνας αρνείται να δώσει ακόμα και τις «καθαρές» εκτάσεις σε ελεύθερη χρήση αφήνοντας έτσι τους ντόπιους κτηνοτρόφους και ξυλοκόπους να κινούνται εμπειρικά στα δικά τους μονοπάτια.
Στις «ύποπτες» για θαμμένες νάρκες παραμένει και η περιοχή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, στα όρια των Νομών Σερρών και Δράμας, όπου τοποθετήθηκε ένας μεγάλος αριθμός εκρηκτικών κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου για την αντιμετώπιση της τότε από βορρά απειλής.
Το δραματικό της υπόθεσης είναι πως αν και η περιοχή μετά από επίπονες εργασίας τεσσάρων ολόκληρων χρόνων των ειδικών μονάδων του στρατού θεωρήθηκε καθαρή, τον Οκτώβριο του 2001, στην κορυφή Ρούπεσκο του όρους Μπέλες, δύο μέλη του τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων Ξηράς βρήκαν τραγικό θάνατο.
Τα πιο επικίνδυνα ναρκοπέδια της χώρας όμως βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Έβρου, εκεί όπου την τελευταία εικοσαετία περίπου 250 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτά, στην πλειονότητά τους λαθρομετανάστες.
Από τις 24.751 νάρκες κατά προσωπικού που υπήρχαν στα ναρκοπέδια του Έβρου, έχει εκκαθαριστεί σήμερα περίπου το 50% από τα τάγματα εκκαθάρισης του στρατού.
Στα πλαίσια της «αντι-τουρκικής» άμυνας η χώρα μας είχε προχωρήσει κατά το παρελθόν στην ναρκοθέτηση περιοχών σε τουλάχιστον εννέα νησιά του Αιγαίου, ανάμεσά τους και η Γυάρος(!).
Τα τελευταία χρόνια το ΥΠΕΘΑ υποστηρίζει πως αποδόθηκαν «καθαρά» από νάρκες και λοιπά πυρομαχικά 900.000 τ.μ. στη Ρόδο, 4.700 τ.μ. στην Κω, 16.350 τ.μ. στη Λήμνο, 148.860 τ.μ. σε περιοχή της Χαλκίδας, ενώ ανακοινώθηκε και καθαρισμός ναρκοπεδίου στη Ζάκυνθο έκτασης 28.860 τ.μ.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ωστόσο δεν έχει διευκρινίσει ως σήμερα εάν υπάρχουν ακόμη «ενεργά» ναρκοπέδια σε νησιά του Αιγαίου, έχοντας δώσει επισήμως ως μοναδικές καθαρές περιοχές αυτές των συνόρων της χώρας μας με την Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Έβροs:Υπάρχουν ξεχασμένα ναρκοπέδια Πηγη:newsbeast.gr 7/4/2011
e-rgasies στις Πέμπτη, Απρίλιος 07, 2011
«Δεν έχουμε θαμμένες νάρκες στο ελληνικό έδαφος στην περιοχή κατά μήκος του ποταμού Έβρου» αναφέρει ο αντιδήμαρχος… Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Καθαριότητας και Δημοτικής Ενότητας Βύσσας, Ευάγγελος Μαρασλής.
Ο κ. Μαρασλής που παρακολουθεί στενά το θέμα τα τελευταία χρόνια ξεκαθαρίζει ότι στον ποταμό Έβρο όλες οι νάρκες κατά προσωπικού έχουν αφαιρεθεί. «Όλα τα ναρκοπέδια που είχαμε ήταν καινούργια. Δεν είχαμε κανένα ναρκοπέδιο από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτά που δημιουργήθηκαν, έγιναν με σχέδιο το 1974» λέει μεταξύ άλλων.
Για να ξεκαθαρίσει ότι παραμένουν στην περιοχή μόνο οι αντιαρματικές νάρκες. Και ότι ο στρατός έχει συμμορφωθεί με τις διεθνείς οδηγίες και γι’ αυτό το λόγο οι νάρκες κατά προσωπικού έχουν βγει από ειδικά συνεργεία πριν από περίπου πέντε χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι τα πιο επικίνδυνα ναρκοπέδια βρίσκονταν στην περιοχή του Έβρου, εκεί όπου τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 250 άτομα, στην πλειοψηφία τους λαθρομετανάστες. Άλλωστε, ο ποταμός Έβρου αποτελεί πέρασμα λαθρομεταναστών που αναζητούν μία καλύτερη τύχη στη χώρα μας και όχι μόνο.
Την ίδια άποψη με τον κ. Μαρασλή έχει και ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης. «Αν και είμαι καινούργιος δήμαρχος, έχω ακούσει από παλαιότερους συναδέλφους μου ότι οι περισσότερες νάρκες κατά προσωπικού έχουν αφαιρεθεί. Ήταν ένα θέμα άλλωστε που μας απασχολούσε λόγω των θανάτων που είχαν γίνει κατά το παρελθόν, αλλά τώρα τα ναρκοπέδια έχουν καθαριστεί, εξ όσων γνωρίζω»
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πάντως δεν έχει διευκρινίσει ακόμη εάν υπάρχουν «ενεργά» ναρκοπέδια σε διάφορα νησιά του Αιγαίου. Το μόνο που έχει πει επίσημα είναι ότι οι καθαρές περιοχές (δηλαδή χωρίς ναρκοπέδια) είναι αυτές στα σύνορα της χώρας μας με την Αλβανία και τα Σκόπια.
Στο μεταξύ, στοιχεία του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ναρκών κάνουν λόγο για 41 ύποπτες περιοχές με θαμμένες νάρκες και επικίνδυνο υλικό που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Και γι’ αυτό εφιστούν την προσοχή όλων και ζητούν να καθαριστούν άμεσα αυτές οι περιοχές.
900.000 νάρκες καλείται να διαχειριστεί ο Πάνος Μπεγλίτης ekeo.gr 23/7/2011
Ο κ. Πάνος Μπεγλίτης στην προσπάθεια του να εξηγήσει την καθυστέρηση στην καταστροφή των ναρκών που υποχρεούται η Ελλάδα δήλωσε ότι το 2008 ανατέθηκε από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στα ΕΑΣ το έργο της καταστροφής 1.570.000 ναρκών προσωπικού εντός ενός έτους, αλλά η διοίκηση των ΕΑΣ εκχώρησε το έργο στην εταιρεία ΑΚΜΩΝ, η οποία, με τη σειρά της, το εκχώρησε στη βουλγαρική εταιρεία VIDEX, με αποτέλεσμα ΕΑΣ και η ΑΚΜΩΝ να λειτουργήσει ουσιαστικά ως διαμεσολαβητές. Ποια είναι λοιπόν αυτή η εταιρία ΑΚΜΩΝ που παρεμβαίνει ως μεσάζων και στη συνέχεια εκχωρεί τη διαδικασία καταστροφής ναρκών σε μια βουλγαρική εταιρία; Γιατί το ΥΠΕΘΑ δεν παραχώρησε κατευθείαν το έργο στην βουλγαρική εταιρία VIDEX; Είναι δυνατόν να πρόκειται για τη γνωστή εταιρία ΑΚΜΩΝ που όλοι γνωρίζουμε και αν έτσι είναι από πότε αύτή καταστρέφει και διαχειρίζεται νάρκες;
Άρα το ΥΠΕΘΑ έχει στα χέρια του σήμερα πάνω από 900.000 νάρκες που μπορούν να κλαπούν από τρομοκράτες και να τοποθετηθούν οπουδήποτε. Μας είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι γίνεται συχνά η καταμέτρηση των 900.000 (η των 1.570.000 που υπήρχαν το 2008!). Πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τα είδη και γενικά όλα τα σχετικά χαρακτηριστικά των ναρκών (κατά προσωπικού, τεθωρακισμένων κλπ), οι περιοχές αποθήκευσης κλπ ώστε να εκπονήσει το Κέντρο Ελέγχου Όπλων μελέτη επικινδυνότητας και φυσικά τα ονόματα και οι ιδιότητες των διαχειριστών της καταστροφής τους η της διαχείρισης τους. Περιμένουμε λεπτομερή καταγραφή και καταμέτρηση των υπαρχόντων ναρκών και απαιτούμε να μην λείψει ούτε μία διότι αν στο μέλλον εμφανιστεί κάποια σε τρομοκρατική επίθεση οι ευθύνες των διαχειριστών θα είναι μεγάλες.
Άδωνης: Όχι στο τζαμί – Ναι στα ναρκοπέδια 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011
Επιστρέφει «δριμύτερος» ο βουλευτής του ΛΑ.ΟΣ., Άδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος ζήτησε να τοποθετηθούν ναρκοπέδια στον Έβρο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Crash.
Ο Άδωνης Γεωργιάδης, προτείνει το σφράγισμα των συνόρων «για να μην μπαίνει κανένας». «Πριν από μερικά χρόνια είχαμε ναρκοπέδια. Αυτό κρίθηκε απαράδεκτο. Τα βγάλαμε. Εγώ θα έλεγα να τα ξαναβάλουμε. Με μεγάλες ταμπέλες που θα προειδοποιούν όσους θέλουν να περάσουν ότι υπάρχουν νάρκες. Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε την πατρίδα μας», συμπλήρωσε κυνικά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ.
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει πως εάν συνεχιστεί η μεταναστευτική εισροή, σε λίγους μήνες, «η ζωή στην Ελλάδα – όχι μόνο στην Αθήνα, θα γίνει αφόρητη».
Τέλος, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι σε αυτήν την περίοδο με αυτά τα προβλήματα βιάζεται να προχωρήσει στην κατασκευή του ισλαμικού τεμένους στο Βοτανικό: «Εμείς πρέπει να κάνουμε το παν για να εμποδίσουμε την κατασκευή του. Δεν αντέχει η Αθήνα αυτό το τζαμί».
Εμπρός για… πίσω λοιπόν, με επικίνδυνες ιδέες… Κ.Μ.
Αυξάνονται τα ναρκοπέδια, σύμφωνα με διεθνή έρευνα ΤΟ ΒΗΜΑ 23/11/2011
Πάνω από 4000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από νάρκες την περασμένη χρονιά
Λίβυος ειδικός ερευνά ναρκοπέδιο, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, όπου διαπιστώθηκε ότι ο Μ.Καντάφι είχε τοποθετήσει νάρκες (πηγή EPA)
Τα ναρκοπέδια αυξήθηκαν πέρυσι περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά από το 2004, παρά την αύξηση στην εξουδετέρωση ναρκών, σύμφωνα με ειδική διεθνή έρευνα που πραγματοποιήθηκε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετές χώρες τοποθέτησαν νάρκες μέσα στη χρονιά σε χώρες όπως η Συρία, η Λιβύη και το Ισραήλ.
Σύμφωνα με την οργάνωση Παρατηρητήριο Ναρκοπεδίων, παρά την αύξηση του αριθμού των χωρών που έστειλαν ειδικό προσωπικό για να καθαρίσει ναρκοθετημένες περιοχές, η χρήση του παράνομου αυτού όπλου αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο.
Τέσσερις χώρες που δεν έχουν υπογράψει διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τις νάρκες, τοποθέτησαν νέα ναρκοπέδια μέσα στη χρονιά. Πρόκειται για τη Συρία, τη Λιβύη, τη Μιανμάρ και το Ισραήλ.
Παράλληλα, ένοπλες οργανώσεις σε Αφγανιστάν, Κολομβία, Μιανμάρ και Πακιστάν, ναρκοθέτησαν και εκείνες περιοχές σε αυτές τις χώρες.
Την Τρίτη, αξιωματούχοι της Κολομβίας ανακοίνωσαν ότι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν στα νοτιοδυτικά της χώρας, από νάρκες που είχαν τοποθετηθεί από αντάρτες Farc.
To 80% των χωρών έχουν υπογράψει τη συνθήκη της Οττάβα που απαγορεύει τις νάρκες.
Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από νάρκες την περασμένη χρονιά. Περιοχή 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων καθαρίστηκε από νάρκες το 2010, σύμφωνα με την έκθεση.
Καταδικάζουν την Ελλάδα οι Γερμανοί για τους μετανάστες! ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 15/12/2011
Την καταδίκη της χώρας μας για τη δραματική κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς ζητούν με κοινό τους ψήφισμα οι Κοινοβουλευτικές ομάδες των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων!
Η γερμανική Βουλή ασχολήθηκε σήμερα με το θέμα στη βάση μιας έκθεσης – κόλαφου για την Ελλάδα, που υπογράφεται από όλα τα γερμανικά κόμματα, με εξαίρεση την Αριστερά και αφορά στην κατάσταση με τους πρόσφυγες στην περιοχή του Έβρου.
Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ομάδα Γερμανών βουλευτών, μελών της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων, επισκέφθηκαν την Ελλάδα για να σχηματίσουν εικόνα για τις συνθήκες κράτησης στους προσφυγικούς καταυλισμούς. «Οι συνθήκες μας σόκαραν», δήλωσε ο βουλευτής των Ελευθέρων Δημοκρατών Χάρντφριντ Βολφ.
Ο ίδιος παρουσίασε μια εικόνα ανθρώπων στοιβαγμένων ο ένας πάνω στον άλλο σε μικρά δωμάτια, συχνά χωρίς να έχουν δικό τους στρώμα για να κοιμηθούν, χωρίς ζεστό νερό και θέρμανση και χωρίς επαρκή πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οι Γερμανοί πολιτικοί που επισκέφτηκαν την Ελλάδα και συνέταξαν την σχετική έκθεση τόνισαν ότι οι Έλληνες ιθύνοντες και πολιτικοί όταν ρωτήθηκαν για το θέμα εστίασαν στο ότι το 90 % των προσφύγων με προορισμό την Ευρώπη, καταλήγουν καταρχήν στην Ελλάδα, σε αριθμούς που υπερβαίνουν τις 300.000 ετησίως και πως στη βάση της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ» η Ελλάδα, ως πρώτη χώρα υποδοχής, έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτούς τους πρόσφυγες.
Ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Στέφαν Μάγερ απαντά πως όλα αυτά δικαιολογούν μόνον εν μέρει την κατάσταση.
«Αντιλαμβάνομαι ότι η Ελλάδα περνάει μια βαθιά κρίση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει άλλοθι για να μην προσφέρει στους πρόσφυγες αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες. Πόσο μάλιστα που η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει στο θέμα αυτό γενναιόδωρη στήριξη από την ΕΕ», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Διευκρινίζει πως σχεδόν 223 εκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία έχουν προβλεφθεί για το θέμα της φιλοξενίας των μεταναστών στη χώρα μας για την τριετία 2010-2012. Μέχρι στιγμής όμως η Αθήνα δεν έχει απορροφήσει αυτά τα κονδύλια. Γι΄ αυτό και ο ίδιος δεν δέχεται το επιχείρημα του υπέρογκου κόστους. Την άποψή του συμμερίζεται και ο Πράσινος Γιόζεφ Βίνκλερ, ο οποίος διακρίνει πίσω από την ελληνική αδράνεια σκοπιμότητες:
«Ένα επιχείρημα που άκουσα στην Ελλάδα είναι ότι δεν μπορείς να πείσεις τους πολίτες να ξοδεύονται τόσα λεφτά για τους πρόσφυγες. Επίσης ότι οι κακές συνθήκες στους καταυλισμούς μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά. Το τρίτο επιχείρημα που άκουσα ήταν ότι διατηρούμε τις κακές συνθήκες για να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές χώρες το δίκαιο ασύλου. Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνονται σε βάρος ανθρώπων που ούτως ή άλλως δεν φέρουν καμία ευθύνη».
Συνεπώς, με το ψήφισμά τους τα γερμανικά κόμματα ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να μεσολαβήσει προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης. Ζητούν επίσης να σταματήσει η επαναπροώθηση προσφύγων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα και να εξετάσει η Κομισιόν εάν η Ελλάδα παραβιάζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
76 πνιγμοί λαθρομεταναστών τα τελευταία δύο χρόνια
Έρχονται για μια καλύτερη ζωή, αλλά την χάνουν στον Έβρο…28/12/2011 ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Η χριστουγεννιάτικη τραγωδία με την 59χρονη Ιρανή μητέρα και το 12χρονο παιδί της που βρέθηκαν νεκροί στην όχθη του ποταμού Έβρου στην περιοχή των Φερών, ήταν το αποκορύφωμα ενός δράματος που εξελίσσεται καθημερινά στην παρέβρια ζώνη με θύματα απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκουν το θάνατο την ώρα που αναζητούν μια καλύτερη ζωή.
Στο φυσικό όριο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έχουν χάσει τα τελευταία δύο χρόνια τις ζωές τους 76 άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά ανήλικα παιδιά. Όλοι τους έπεσαν θύματα αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανάγκη τους για μετανάστευση, είτε εξαιτίας πολιτικών διαφορών ή λόγω της ανέχειας που μαστίζει τις χώρες τους, για να γεμίσουν τις δικές τους τσέπες με τις οικονομίες των άτυχων αυτών ανθρώπων.
Μόνο το 2010, στα χιονισμένα περάσματα ή στα ορμητικά νερά του Έβρου ανακαλύφθηκαν 51 πτώματα λαθρομεταναστών που βρήκαν το θάνατο από την παγωνιά ή από πνιγμό. Άλλοι 25 είχαν βρεθεί νεκροί ως τις αρχές Δεκεμβρίου και τις ημέρες των Χριστουγέννων έφτασαν ήδη τους 29! Κι αυτοί είναι όσοι έχουν βρεθεί, γιατί υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που οι ξυλιασμένες από το κρύο σοροί τους δεν εντοπίστηκαν ποτέ, δεκάδες που διαμελίστηκαν στα ναρκοπέδια της περιοχής και άλλοι που τους κατάπιαν για πάντα το ποτάμι ή η θάλασσα!
Αφήστε μια απάντηση