Προετοιμάζουν καινούργιο πολεμικό μέτωπο οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές ή μπλοφάρουν;

Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας αεροπορικές επιθέσεις εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, για την περίπτωση που η νέα κυβέρνηση του δώσει το «πράσινο φως», αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, The Times, το οποίο επικαλείται πηγές από το Ισραήλ.

Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει έστω και ένας νοήμων άνθρωπος σ’ αυτό τον πλανήτη που να πιστεύει πως ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη σ’ αυτή την περιοχή θα οφείλεται στον κίνδυνο ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

Αλλωστε, είναι πασίγνωστο πλέον, ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου από το Ιράν στην παρούσα φάση (κάτω του 5%) απέχει παρασάγγας από το ποσοστό που χρειάζεται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων (πάνω από 80%-90%).
Ακόμα, όμως, κι αν κάποτε το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αυτά θα είναι σαφώς πολύ κατώτερα απ’ το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ και του Ισραήλ, πράγμα που θα δρα αποτρεπτικά σε κάθε σκέψη να τα χρησιμοποιήσει, αφού θα γνωρίζει ότι τα αντίποινα θα είναι χειρότερα.
Οταν ακόμα και χώρες που διαθέτουν πυρηνικά και βρίσκονται σε χρόνια αντιπαράθεση (π.χ. Ινδία και Πακιστάν) δεν έχουν τολμήσει να χρησιμοποιήσουν αυτό το όπλο, πόσο θα μπορεί να το κάνει το Ιράν απέναντι σε στρατιωτικούς κολοσσούς, όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ;

Απ’ ότι γράφει η Βρετανική εφημερίδα ο Ισραηλινός πρόεδρος, Σιμόν Πέρες, διέψευσε τις πληροφορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν εξετάζεται η στρατιωτική λύση στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Χωρίς φυσικά να γνωρίζουμε τα σχέδια των αμερικάνων ιμπεριαλιστών –το Ισραήλ δεν είναι παρά ο χωροφύλακας τους στην Μέση Ανατολή-, είναι πιθανόν ο Ισραηλινός πρόεδρος να λέει την αλήθεια. Αλλωστε ποια είναι η κατάσταση αυτή την στιγμή σ’ αυτήν την περιοχή;

Με τη δεδομένη κατάσταση στο Ιράκ, μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν όχι μόνο θα επαναστατικοποιούσε όλους τους λαούς της περιοχής αλλά θα έκανε θρύψαλα όλη την πολιτική διαδικασία που έχουν στήσει οι Αμερικάνοι στο Ιράκ, με απρόβλεπτες γι’ αυτούς συνέπειες, προσθέτοντας και τους Σιίτες στο πλευρό της αντίστασης.

Αυτό το γνωρίζει ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ γ’ αυτό δήλωσε πρόσφατα ότι: «Με τη στρατιωτική δύναμη που διαθέτει το Ιράν, καμία χώρα δεν θα τολμήσει να του επιτεθεί, ούτε καν να το απειλήσει».

Το Ιράν δεν έχει περιθώρια να κάνει πίσω. Η προσπάθεια του Ιράν να αποκτήσει πυρηνική ικανότητα έχει γίνει ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας. Η πυρηνική ενέργεια δεν χρησιμοποιείται για να μετατραπεί το Ιράν σε «περιφερειακή υπερδύναμη» αλλά είναι εργαλείο για την παραπέρα οικονομική ανάπτυξη και ενδυνάμωση των συμφερόντων της ιρανικής κεφαλαιοκρατίας στη διεθνή σκηνή.

Είναι παρακινδυνευμένο να κάνει κανείς εκτιμήσεις πόσο βάση έχει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.
Σκοπεύουν οι ιμπεριαλιστές να ανοίξουν ένα καινούργιο πολεμικό μέτωπο ή απλά όλα αυτά γίνονται για να κερδοσκοπήσουν κάποιοι καπιταλιστικοί όμιλοι με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου που θα υπάρξει κατακόρυφη αν επικρατήσει η φήμη ότι προβλέπετε σύρραξη μεταξύ Ισραήλ-Ιράν;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *