Πάγωσαν οι φαντάροι σε Αυλώνα και Άργος Ορεστικό

Για μια ακόμη φορά οι νεοσύλλεκτοι συνάδελφοι ήταν τα πρώτα θύματα της κακής οργάνωσης και διοίκησης, των άγριων περικοπών του ΓΕΣ και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλου, που στοχοποιούν τις λειτουργικές δαπάνες, με αποτέλεσμα να αφήνουν τους φαντάρους χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό, καταχείμωνο.

Πρώτη αναφορά είχαμε στην Αυλώνα όπου οι συνάδελφοι την Τετάρτη κατάγγειλαν ότι  «απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί μέχρι αυτή την ώρα 21:30 στο Κέντρο Εκπαίδευσης στην Αυλώνα, όπου οι νεοσύλλεκτοι από το πρωί παραμένουν χωρίς νερό, χωρίς φαγητό και το κυριότερο βρίσκονται στο προαύλιο κάτω από πολικές θερμοκρασίες».

Η δεύτερη αναφορά ήταν από το ΚΕΝ  στο Άργος Ορεστικό όπου οι στρατιώτες πάγωσαν χωρίς θέρμανση στους -12 βαθμούς! ”Βροχή” οι καταγγελίες των ίδιων και των γονιών τους για τις συνθήκες διαβίωσης που συνάντησαν.  Οι συνάδελφοι πέρασαν μια ιδιαίτερα κρύα νύχτα, που θα ήθελαν να ξεχάσουν. Το πετρέλαιο στο στρατόπεδο είχε τελειώσει, θέρμανση δεν υπήρχε και έτσι όταν ήρθε η ώρα του ύπνου, άλλοι έπεσαν στα κρεβάτια με τα ρούχα και άλλοι φόρεσαν μέχρι και τα μπουφάν τους προσπαθώντας να προστατευτούν από το κρύο. Η θερμοκρασία τη νύχτα, ξεπερνούσε τους -12 βαθμούς Κελσίου.

Το θέμα κατήγγειλαν στα  τοπικά ΜΜΕ, ενώ υπήρξε και παρέμβαση του εργατικού κινήματος. Οι στρατιώτες και οι γονείς τους ανησυχούν, καθώς το κρύο παραμένει τσουχτερό και οι δεξαμενές πετρελαίου παραμένουν άδειες. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το θέμα της θέρμανσης δεν είναι καινούριο. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, παρατηρούνται ελλείψεις και οι στρατιώτες ξεπαγιάζουν…

Όμως οι φαντάροι δεν πέσαν μόνο θύμα της θερμοκρασίας, αλλά κυρίως του πελατειακού συστήματος του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρόεδρος της Βουλής Πετσάλνικος και τοπικός πολιτευτής του κόμματος είχε παρέμβει προσωπικά για να μην κλείσει το ΚΕΝ όπως σχεδιαζόταν για να εξυπηρετήσει τα τοπικά οικονομικά συμφέροντα.

Αποδεικνύεται επομένως ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ ξέρουν να τα βολεύουν μια χαρά: λεφτά για τους ντόπιους επιχειρηματίες βρίσκονται από την έμμεση φορολογία των νεοσύλλεκτων στρατιωτών, λεφτά για πολεμικούς εξοπλισμούς, το ΝΑΤΟ και τον ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ υπάρχουν.

Θύματα όπως πάντα οι φαντάροι και οι λαϊκές οικογένειες που δοκιμάζονται άσχημα από την αντεργατική και αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Παπαδήμα.

Αναδημοσιεύουμε την επιστολή του  Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Καστοριάς Δημήτριος Σαββόπουλος, αδιάψευστου μάρτυρα των πολιτικών εξυπηρέτησης των επιχειρηματιών που βλάπτουν σημαντικά τους φαντάρους.

Το μέλλον της λειτουργίας του 585 ΤΠ Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων-Ειδικού Κέντρου Εκπαίδευσης (ΚΕΝ-ΕΚΕ) στο Άργος Ορεστικό, είναι το θέμα της επιστολής που απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτριος Σαββόπουλος στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, στον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Αμύνης  κ. Πάνο Μπεγλίτη καθώς και στο Επιτελικό Γραφείο Αρχηγού ΓΕΣ,  κ. Φραγκούλη Φράγκο.

Η Επιστολή κοινοποιήθηκε  στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή Καστοριάς, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, στο Βουλευτή  Καστοριάς, κ. Ζήση Τζηκαλάγια, στον Διοικητή Α’ Σώματος Στρατού, κ. Ιωάννη Κεχαγιά, στον   Διοικητή 15ης Ταξιαρχίας (ΠΖ), κ. Δημήτριο Ευαγγελίδη, καθώς και στου Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στον ημερήσιο τύπο φημολογείται έντονα                         η επικείμενη κατάργηση του  585ΤΠ Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων-Ειδικού Κέντρου Εκπαίδευσης (ΚΕΝ-ΕΚΕ) Άργους Ορεστικού, στο πλαίσιο κατάργησης στρατοπέδων σε όλη την Ελλάδα για την εξοικονόμηση πόρων.

Στο ΚΕΝ εισάγονται περίπου 300 με 350  νεοσύλλεκτοι από διάφορες περιοχές  της Ελλάδος που παραμένουν για εκπαίδευση  τριών εβδομάδων. Το Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης (ΕΚΕ), εξειδικεύει την εκπαίδευση μέρους των νεοσυλλέκτων καθώς και στρατιωτών από άλλες περιοχές.  Ο συνολικός αριθμός κάθε ΕΣΣΟ(σειράς) είναι περίπου 200-250 άτομα, οι οποίοι  λαμβάνουν ειδική  περαιτέρω εκπαίδευση τεσσάρων εβδομάδων στη χρήση  όλμων και αντιαρματικών κατευθυνόμενων βλημάτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΕΚΕ, πρώην ΚΕΒΟΠ,  είναι το μοναδικό στην Ελλάδα στην κατηγορία του, την παρούσα χρονική στιγμή.

Επιπλέον, από το Σεπτέμβριο του 2010 άρχισαν να γίνονται βολές του Πυροβολικού όλων των Νησιών του Αιγαίου στο πεδίο βολής Δενδροχωρίου. Η ρίψη βολών ξεκινά το Σεπτέμβριο και διαρκεί μέχρι και το Φεβρουάριο κάθε έτους.

Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το εν λόγω στρατόπεδο λειτουργεί σε ανακαινισμένες εγκαταστάσεις από το 2004, που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται επιδιορθώσεις που θα επιβαρύνουν επιπλέον τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η παύση λειτουργίας του 585 ΤΠ ΚΕΝ-ΕΚΕ Άργους Ορεστικού θα επιφέρει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή, μια περιοχή μάλιστα, πλέον ακριτική και παραμεθόριο όπου              το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της είναι αμφιλεγόμενο και η διέλευση λαθρομεταναστών είναι καθημερινό φαινόμενο.

Η παρουσία του στρατοπέδου θεωρείται επιβεβλημένη σε μια περιοχή που παρουσιάζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αναφέρονται παραπάνω.

Δεδομένου λοιπόν, της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στην τοπική μας κοινωνία, παρακαλούμε  να μας ενημερώσετε άμεσα για τις προθέσεις του Υπουργείου σχετικά με το μέλλον του στρατοπέδου 585ΤΠ ΚΕΝ-ΕΚΕ Άργους Ορεστικού.

Με ιδιαίτερη τιμή,

Ο Αντιπεριφερειάρχης  Π. Ε. Καστοριάς

Δημήτριος Σαββόπουλος

 

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ./ ΕΠΙΚ. 6932955437

Diktiospartakos.blogspot.com

Μία απάντηση στο “Πάγωσαν οι φαντάροι σε Αυλώνα και Άργος Ορεστικό”

  1. 585 Μ/Π ΤΠ ΕΚΕ τώρα βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο άστα και το φαγητό Τέλιο! και η διοίκηση λίγο αυστηρά αλλά προσαρμοστικά, κρίμα που πρέπει να φύγω σε αλί μονάδα. Γεώργιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *