Απάντηση της Ένωσης γιατρών Ρεθύμνου στις αιτιάσεις του Μ. Όθωνα

Μεγάλη η έκπληξη μας διαβάζοντας την επιστολή του πολιτευτή του νομού. Ο κ. Όθωνας θυμήθηκε αίφνης ότι υπάρχει ένας κόσμος, ένα κομμάτι λαού, τον οποίο εκπροσωπεί κοινοβουλευτικά. Στα καθήκοντα του, δεν είναι μόνο να τον δέρνει αυτόν τον λαό και να τον πνίγει στα δακρυγόνα, αλλά και να τον εκπροσωπεί και να τον διαφεντεύει, βάση των αρχών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Οι λόγοι είναι βέβαια σοβαροί. Πλησιάζουν εκλογές και το θέμα δημόσια υγεία, το οποίο έβαλε στο τραπέζι ολόκληρος ο νομός στην σύσκεψη της Νομαρχίας, όπου η απουσία του δήλωσε και το έντονο ενδιαφέρον του, είναι ζήτημα καυτό σε κοινωνικό επίπεδο.

Η γενική πολιτική δυσαρέσκεια, έφτασε ως τα ”υπερήφανα” αυτιά του. Ο νομός, η περιφέρεια, η αντιπεριφερειάρχης, οι κάτοικοι, οι ασθενείς, όλα τα σωματεία, οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας ιδιωτικά και δημόσια, οι υγειονομικοί σύλλογοι, όλο δηλαδή το Ρέθυμνο, λέει. Βοήθεια. Έχουμε πρόβλημα σοβαρό.

Είμαστε με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην χώρα, ο πιό γρήγορα αυξανόμενος πληθυσμός, με απόλυτη οικονομική εξάρτηση από το τουριστικό προιόν, χωρίς σοβαρό πρωτογενή ή δευτερογενή τομέα εξ αιτίας της πολιτικής σας, με ένα ορεινό όγκο δύσκολα προσπελάσιμο, με πανεπιστήμιο πάνω στο οποίο στηρίζεται οικονομικά, με υψηλό αριθμό ανασφάλιστων ατόμων και πολλά πολλά παιδιά, και είμαστε οι άνθρωποι που απαιτούν το θεμελιώδες δικαίωμα τους σε δημόσια, δωρεάν και ποιοτική υγεία για όλους.

Και ο πολιτευτής μας, απαντά. Μίλησε κανείς;

Μίλησαν κ. Υπουργέ, ”οι πολίτες άνευ σημασίας”. Οι 85.159 κάτοικοι αυτού του νομού, βάζουν ως προτεραιότητα στο ”οικονομικό περιβάλλον”, την επιβίωση τους. Απαιτούν ασφαλές επίπεδο υγείας.

Θα φρεσκάρουμε την μνήμη σας, υπενθυμίζοντας την υπόσχεση που δώσατε προεκλογικά φυσικά, να επανέλθετε για καλύτερη ενημέρωση στα ζητήματα του νοσοκομείου.

Θα υπενθυμίσουμε, τα επανειλημμένα δελτία τύπου των γιατρών, την συνέλευση και το ψήφισμα της περυσινής συγκέντρωσης για τη δημόσια υγεία, τις αιτήσεις του διοικητή και της νοσηλευτικής υπηρεσίας για προσωπικό, τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού επιτέλους και στο Ρέθυμνο, εξ αιτίας της προηγούμενης ”συνδικαλιστικής μας διεκδίκησης” , την επερώτηση του κ. Λαμπίρη στην βουλή το 2009 όπου μπαίνουν τα ίδια καυτά θέματα για το νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Αναγκαστικά θα υπενθυμίσουμε ότι οι προσλήψεις έγιναν λόγω της ασφυκτικής πίεσης που ασκήθηκε από το προσωπικό στις διοικήσεις, οι συγχωνεύσεις δεν ευόδωσαν εξ αιτίας της άμεσης αντίδρασης των γιατρών με στοιχεία στατιστικά που αποδείκνυαν το μη ορθολογικό της επιλογής και το μη ασφαλές για τον άρρωστο, ότι τα ΤΕΠ μεταφέρθηκαν από το αχούρι στην νέα πτέρυγα από την συνεχή διαμαρτυρία των εργαζομένων, αλλά που συνεχίζουν να λειτουργούν εις βάρος τμημάτων, ότι η νέα πτέρυγα κατάντησε το γιοφύρι της Άρτας. Θα επισημάνουμε ότι, σε μεγαλύτερο κτίριο φυσικά και αναλογεί μεγαλύτερος αριθμός προσωπικού χωρίς αυτό να σημαίνει ούτε επάρκεια, ούτε ασφάλεια.

Απευθύνεστε στους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας και σε όλους τους κατοίκους του νομού υγιείς και ασθενείς, μετά από μακτυά σιωπή και μετά από πολύ και δύσκολο καιρό για την κοινωνία και την υγεία και το κάνετε για να τους διαψεύσετε, να τους διαβάλλετε και να αμφισβητήσετε την κρίση τους και το βίωμα της δικής τους καθημερινότητας.

Μια καθημερινότητα, που είναι τα 350 ευρώ για το 15νθήμερο και θα πρέπει τα 10 να τα δώσει στο να γράψει μια συνταγή, τα 5 στο εισιτήριο στο νοσοκομείο, τα 20 στην συμμετοχή στα φάρμακα και με τα υπόλοιπα πρέπει να ζήσει και να ζεσταθεί.

Που είναι, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η καθημερινότητα ενός νομού με πρώτη θέση στην ανεργία και τελευταία στην ανάπτυξη στην περιφέρεια, με μια και μοναδική νοσηλευτική μονάδα, χωρίς ΙΚΑ ανεπτυγμένο.

Οι πολιτικοί δεν θα έπρεπε να εγκαλούνται από την καυτή ανάσα της κοινωνίας. Μόνο από τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της, κ. Όθωνα.

Και το υπουργείο υγείας αντιλαμβανόμενο τις προτεραιότητες του λαού, διαθέτει μέρος του διαφημιστικού κονδυλίου, για καμπάνια ενάντια στην παιδική παχυσαρκία, την ίδια ώρα που ξεκινούν τα συσσίτια στα σχολεία και που συγχρόνως οργανώνει πρόγραμμα ενίσχυσης των οικογενειών των παιδιών που υποσιτίζονται.

Η διαστρεβλωμένη πραγματικότητα που μας επιβάλλετε ως επιτακτική και σωτήρια, έχει αποτύχει να πείσει το λαό. Το ηφαίστειο ξύπνησε.

Ζητήθηκε μια και μοναδική απόδειξη για την ασφάλεια του προγράμματος εφημεριών από τον διοικητή του νοσοκομείου και τον διοικητή της ΥΠΕ Κρήτης. Η κατάθεση του και η υπογραφή του από τους διευθυντές των κλινικών, την ιατρική υπηρεσία, το επιστημονικό συμβούλιο και τον διοικητή. Ώστε ο καθένας να έχει και το μερίδιο κοινωνικής ευθύνης που του αντιστοιχεί. Αυτό το πρόγραμμα δεν υπάρχει.

Το νοσοκομείο αυτή την στιγμή δεν έχει νομικά ισχύον πρόγραμμα εφημέρευσης. Το προσωπικό του είναι σε οριακό σημείο αντοχών και έγινε δημόσια έκθεση και ανάδειξη του θέματος από τον διοικητή του, στα τελευταία δελτία τύπου. Δημόσια έγγραφα του ίδιου και της νοσηλευτικής υπηρεσίας, επίσης, δηλώνουν τις ανάγκες για την επιβίωση τμημάτων και λειτουργιών του νοσοκομείου.

Το προσωπικό του σύσσωμο αγκομαχεί και δεν σας είδε ποτέ ούτε αρωγό, ούτε συνομιλητή. Η επιβίωση του κρίνεται καθημερινά και πρέπει να φροντίσει πολλούς ανθρώπους μαζί στη βάρδια του. Η απειλή πάνω από το κεφάλι όλων, μας δίνει κοινό αίτημα. Ασφάλεια στην υγεία.

Η ανθρωπιστική κρίση απαιτεί αύξηση των κοινωνικών και υγειονομικών δαπανών. Η δικαιοσύνη αρχίζει με την ελευθερία και συνεχίζεται με την ασφάλεια. Ο επίλογος είναι η ισότητα.

Από τους 281 που έπρεπε να είναι σε αριθμό το νοσηλευτικό προσωπικό με τον νέο οργανισμό που επικαλείσθε, υπηρετούν οι 190. Μέχρι πού λειτούργησαν οι δομές ψυχικής υγείας στο Ρέθυμνο, το νοσοκομείο κάλυπτε το έλλειμα του νοσηλευτικού προσωπικού με το προσωπικό πού είχε προσληφθεί για τις δομές ψυχικής υγείας, το οποίο τώρα έχει αναλάβει στην υπηρεσία του και δεν υφίσταται.

Ιατρικά τμήματα λειτουργούν με παραβίαση του ιατρικού ωραρίου, με αδυναμία λήψης της εβδομαδιαίας ημέρας ανάπαυσης, με αδυναμία πλήρους ανάπτυξης. Εικονική πραγματικότητα; Ή η αλήθεια από μέσα; Οι υπερωρίες μηνών απλήρωτες. Οι πρόσθετες εφημερίες επίσης απλήρωτες από τον Μάιο. 4500 τμ, η επιτυχία του σήμερα για το νοσοκομείο.

Και η νοσηλεία στο διάδρομο συνεχίζεται.

Η αξιοπρέπεια δεν είναι είδος για διαπραγμάτευση. Και η αξιοπρέπεια στην υγεία είναι αξίωμα.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, συγχρόνως και συντονισμένα με την πολιτική εκπροσώπηση του νομού, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου με ένα φασιστικό παραλήρημα και επιθυμεί να επιβάλλει πραξικοπηματικά πρόγραμμα εφημέρευσης προσαρμοσμένο στην περικοπή του κονδυλίου των εφημεριών, παρακάμπτοντας την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, της Ιατρικής Υπηρεσίας και διευθυντών τμημάτων.

Παρακάμπτοντας ακόμη και την νέα πραγματικότητα του νοσοκομείου και της κοινωνίας, όπου η προσέλευση στο τμήμα επειγόντων έχει αυξηθεί κατά 30%, ο μέσος χρόνος αναμονής για τα επείγοντα είναι 5 ώρες, οι διάδρομοι στον 2ο όροφο όπου στεγάζεται ο παθολογικός τομέας δεν αδειάζουν από τα ράντζα, οι σημερινές αποδοχές του κόσμου δεν επιτρέπουν την ”πολυτέλεια” της απεύθυνσης σε ιδιώτη γιατρό ή οδοντίατρο. Το να κλείνει τα μάτια κάποιος από τυφλότητα είναι αποδεκτό. Το να τα κλείνει από πρόθεση εξαπάτησης των ασθενών, των κατοίκων αυτού του τόπου και των εργαζομένων, είναι το λιγότερο ποταπό και αφήνει ερωτήματα για το τι και ποιόν υπηρετεί στην πραγματικότητα, επιβάλοντας εφημερία ετοιμότητας σε τμήματα που νοσηλεύουν ασθενείς, βάζοντας σε κίνδυνο την λειτουργία των τμημάτων και των νοσηλευόμενων. Είναι αδιανόητο και ακραία επικίνδυνο, τμήμα με νοσηλευόμενους ασθενείς να έχει το γιατρό σε εφημερία από το σπίτι.

Ενωση γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

Ρέθυμνο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *