Κινητοποιήσεις ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ

Συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς η προσέλευση στη νομική υπηρεσία του Δήμου Κηφισιάς των δημοτών που πλήρωσαν το ρεύμα χωρίς το χαράτσι, καταθέτοντας τα σχετικά δικαιολογητικά, ώστε να συμπεριληφθούν στο νέο εξώδικο προς τη ΔΕΗ που θα καταθέσει ο δήμος για λογαριασμό τους. Η ενημέρωση των δημοτών με το σχετικό φυλλάδιο που διακινούν η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς ενάντια στα μέτρα ΔΝΤ – ΕΕ – κυβέρνησης και η Πρωτοβουλία Κατοίκων Κηφισιάς ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ, συνεχίστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι εντυπωσιακή. Μας ενθαρρύνουν, ζητούν επί πλέον φυλλάδια για να μοιράσουν σε γνωστούς τους, τηλεφωνούν, στέλνουν email, ενημερώνονται και ενημερώνουν, δηλώνουν τη διαθεσιμότητά τους για δράση, συμμετέχουν. Η χιονοστιβάδα της οργής μεγαλώνει…

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος υπουργός, πάνω από 500.000 είναι πλέον οι λογαριασμοί με χαράτσι που δεν έχουν πληρωθεί, ενώ ήδη έχουν περάσει και οι 80 ημέρες μετά τις οποίες, σύμφωνα με τροπολογία του περασμένου Δεκεμβρίου, θα άρχιζαν οι διακοπές του ρεύματος λόγω χαρατσιού.

Ωστόσο, κάτω από την πίεση των πρωτοβουλιών ενάντια στο χαράτσι που εξαπλώθηκαν ραγδαία σε όλη τη χώρα, την οργή του κόσμου και την απροθυμία του να πληρώσει το χαράτσι, η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε: Με νέα τροπολογία που κατέθεσε στη βουλή την 1η Φεβρουαρίου, «διόρθωσε» την προηγούμενη τροπολογία της ίδιας: Η διακοπή του ρεύματος θα γίνεται πλέον μόνο μετά από εντολή του υπουργείου οικονομικών (και όχι αυτόματα από τη ΔΕΗ), ενώ μετά από παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης της 1ης δόσης, η ΔΕΗ παύει να ασχολείται με το χαράτσι για τους πελάτες που δεν το πλήρωσαν, μεταβιβάζοντας την ευθύνη της είσπραξης στη εφορία.

Δείτε ολόκληρη τη νέα τροπολογία για το χαράτσι της ΔΕΗ εδώ

Μετά την τροπολογία αυτή, η βασική και επίμαχη παράγραφος 11 του άρθρου 53 του Ν. 4021 / 2011 διαμορφώνεται ως εξής (σημειώνονται με μπλε οι νέες αλλαγές ή προσθήκες):

«Αν δεν καταβληθεί το τέλος, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στην έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος του καταναλωτή προς τον Διαχειριστή του Δικτύου, ο οποίος προβαίνει, ύστερα από εντολή του υπουργείου οικονομικών, σε διακοπή της σύνδεσης και δεν το επαναχορηγούν μέχρι να εξοφληθεί το οφειλόμενο τέλος, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα με την υπουργική απόφαση της παραγράφου 13. Αν δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης της πρώτης δόσης του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., αφού δηλωθούν σε αυτούς τα στοιχεία του κύριου ή επικαρπωτή του ακινήτου, διαγράφουν τους υπόχρεους καταναλωτές ως προς το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., αποστέλλουν κατάσταση στη Γ.Γ.Π.Σ. και μέσω αυτής βεβαιώνεται το οφειλόμενο τέλος και οι αρμόδιες ΔΟΥ μεριμνούν για την είσπραξη του τέλους αυτού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.»

Πρόκειται σαφώς για κυβερνητική υποχώρηση κάτω από την πίεση του κινήματος, και ως τέτοια για μια ορισμένη δική μας νίκη. Ωστόσο ο εκβιασμός της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, έστω και αν προϋποτίθεται πλέον εντολή του υπουργείου οικονομικών, ενώ το τετράμηνο από τη λήξη του 1ου λογαριασμού (αντί του προηγούμενου 80ημέρου από την έκδοσή του) δεν αφαιρεί αναγκαστικά από το υπουργείο την επιλογή να δώσει εντολή διακοπής και νωρίτερα, αν και την καθιστά δυσκολότερη. Είναι φανερό ότι η ερμηνεία και η έκβαση του συγκεκριμένου ζητήματος επαφίεται στη δράση του μαζικού κινήματος, στις επιτροπές αγώνα και τις πρωτοβουλίες που αγωνίζονται ενάντια στο χαράτσι, και τελικά στον ίδιο το λαό.

Η επιδίωξη του κινήματος είναι η κατάργηση του χαρατσιού, η ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής του μνημονίου, η εκδίωξη της τρόικας, η μη πληρωμή του χρέους και η έναρξη μιας νέας πορείας της χώρας.

Νέα Κινητοποίηση στην Κηφισιά την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου

Συνεχίζουμε την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου με συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το χαράτσι στο κέντρο της Κηφισιάς (πλατεία Κηφισιάς), στις 7 μ.μ.

Η συγκέντρωση οργανώνεται από την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς ενάντια στα μέτρα ΔΝΤ – ΕΕ – Κυβέρνησης και τηνΠρωτοβουλία Κατοίκων Κηφισιάςενάντια στο χαράτσι, με συμμετοχή του Δήμου Κηφισιάς, συνδικαλιστών της ΔΕΗ και δεκάδων μαζικών φορέων που έχουν προσκληθεί.

Ο στόχος παραμένει η μαζική – ενωτική συμμετοχή των πολιτών, η ενημέρωση όλων των δημοτών για τους τρόπους άρνησης πληρωμής του χαρατσιού, καθώς και η δραστηριοποίηση όλων των μαζικών φορέων της πόλης μας (συνδικάτα, πολιτιστικοί & εξωραϊστικοί σύλλογοι, αθλητικές ενώσεις, οργανώσεις, κινήσεις και πρωτοβουλίες), για ένα θέμα που μας καίει όλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *