Κατάληψη στη ΔΕΗ Πρέβεζας

Κατάληψη-παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ Πρέβεζας 9/2/2012

Η κατάληψη-παράσταση  διαμαρτυρίας έγινε, μετά από απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης Πολιτών Πρέβεζας,  ενάντια στο  χαράτσι που ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και με αίτημα οι πολιτες της πόλης να πληρώνουν στα ταμεία του   τοπικού  καταστήματος της ΔΕΗ μόνο τη αξία του ηλεκτρικού ρέυματος και να μην κινηθεί καμιά διαδικασία διακοπής ρεύματος στα εκατονταδες νοικοκυριά της πόλης που αρνήθηκαν να πληρώσουν το χαράτσι.
Πηγή:   http://agonistikiparemvasi.blogspot.com

 

Στην Πρέβεζα επίσης, την Τετάρτη 7 Φλεβάρη στο Εργατικό Κέντρο και μετά από πρόσκληση της ΕΛΜΕ Πρέβεζας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας, των εργατικών συνδικάτων Ν. Πρέβεζας και του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ηπείρου. Παραθέτουμε την απόφαση που λήφθηκε μετά από την συζήτηση και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε:

(Πηγή: http://sindikata-prevezas.gateweb.gr/)

Απόφαση σύσκεψης εκπροσώπων Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας, εργατικών συνδικάτων Ν. Πρέβεζας και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ηπείρου

Εργαζόμενοι-εργαζόμενες,

Σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας που προέκυψε από την κρίση του τέλους του 2007 οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές στη ζώνη του ευρώ οξύνονται, σε βαθμό που κάποιοι να υποστηρίζουν ότι η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται «στο χείλος του γκρεμού».
Το σχετικό αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε η ΟΝΕ σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου βεβαιότητας για την οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης. Το βάθος και η σοβαρότητα της κρίσης προκαλούν έντονη κοινωνική αντίδραση κατά των μεγάλων τραπεζών και επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γεγονός είναι πως με την επιλογή της «οικονομικής διακυβέρνησης» θα διαμορφωθεί ένα ασφυκτικό καθεστώς ελέγχου για την οικονομική πολιτική και, κατά συνέπεια, και τις άλλες πλευρές της εσωτερικής πολιτικής των χωρών -μελών της. Για τις πιο αδύνατες και χρεωμένες, μάλιστα, που ανήκουν στη «δεύτερη ταχύτητα», θα βαθύνει και θα οξυνθεί η άνιση σχέση «αλληλεξάρτησής» τους από τις ηγεμονικές χώρες και πρώτα απ’ όλα της Γερμανίας και των συμμάχων της.

Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με την κυβέρνηση Παπαδήμου το σύστημα επιχείρησε να απαντήσει στη δυναμική της λαϊκής κινητοποίησης ενάντια στην κυβέρνηση Παπανδρέου και την πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ που την οδήγησε στην κατάρρευση. Οι μεγάλες απεργιακές μάχες του Οκτωβρίου με κορύφωση τη 48ωρη απεργία στις 19-20/10 και την παρέλαση του Λαού στην 28η Οκτωβρίου έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα σε μια κυβέρνηση που είδε ότι η πολιτική συναίνεση, η ιδεολογική τρομοκρατία, η καταστολή και κυρίως ο εκβιασμός της επελαύνουσας φτώχειας δεν κατάφεραν να λυγίσουν την εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία.
Η νέα κυβέρνηση που διαμορφώθηκε ερήμην της θέλησης του λαού και πέρα από κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας, αποτελεί αποτέλεσμα πιέσεων των δανειστών της τρόικας και του ντόπιου κατεστημένου με κεντρικό στόχο την υποταγή των εργαζομένων και της κοινωνίας στην καταστροφική και αδιέξοδη πολιτική των μνημονίων.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ 26/10/11
Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. (26/10/11), όσο και αν αυτή παρουσιάζεται ως «Εθνική Σωτηρία», δεν παύει να είναι μια συμφωνία με όρους επαχθέστατους για το λαό και τη χώρα, που θα μας καταδυναστεύουν επί χρόνια. Προδιαγράφεται ένας δρόμος που είναι γεμάτος αγκάθια, αφού μονιμοποιεί τη λιτότητα, οδηγεί στην πλήρη καταστροφή του ισχνού κοινωνικού κράτους, στη θεαματική αύξηση της ανεργίας, στην απόλυτη υπονόμευση των ασφαλιστικών ταμείων, των συντάξεων και του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ δρομολογεί επιδρομή και λεηλασία της δημόσιας  περιουσίας, υποθηκεύει την κυριαρχία της χώρας, διευρύνει την ύφεση, τη φτώχεια, την υπερφορολόγηση των πιο αδύνατων στρωμάτων.
Πιο συγκεκριμένα με τη συμφωνία αυτή:
–                  Παραδίνεται η χώρα μας στην τρόικα και τους δανειστές της βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο την εξάρτηση.
–                  Δεν αντιμετωπίζεται ούτε το θέμα του χρέους αφού το 2020, μετά από 10 χρόνια λιτότητας και περικοπών, θα βρεθούμε αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της τρόικας εκεί που ήμασταν το 2009.
–                  Το ξεπούλημα της χώρας γίνεται πρόγραμμα για την αποπληρωμή των δανειστών.
–                  Νέα μέτρα χωρίς τέλος με αυστηρή εποπτεία από την τρόικα προβλέπονται στο άρθρο 17: «Όπως αναφέρεται στις εκτελεστικές κατευθυντήριες γραμμές, σύμφωνα με τις πρακτικές του ΔΝΤ, τυχόν νέα (προληπτικά) προγράμματα θα υπόκεινται σε επιβολή αυστηρών όρων. Η Επιτροπή θα ασκεί ενισχυμένη εποπτεία στα οικεία κράτη-μέλη και θα υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στην Ευρωομάδα».
–                  Τέλος και σημαντικότερο όλων, το ευρω-μνημόνιο δηλ. το σύμφωνο σταθερότητας θα γίνει άρθρο του συντάγματος.

Από τις  προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, κανένας εργαζόμενος, άνεργος, νέος και νέα, κανένας μικρός επαγγελματίας και επιστήμονας δεν άκουσε και δεν αντελήφθη, ούτε ένα μέτρο που θα τον οδηγήσει στη σωτηρία του, που θα τον βγάλει από τα εφιαλτικά αδιέξοδα που τον οδήγησαν μέχρι εδώ.
Η προσγείωση στην αμείλικτη πραγματικότητα δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανοχής, κανένα χάσιμο χρόνου, καμία νέα ψευδαίσθηση.
Εκείνο που έχει αλλάξει από τη ψήφιση του πρώτου μνημονίου, είναι ότι τώρα οι εργαζόμενοι έχουμε όλα τα στοιχεία, όλη τη γνώση για να συνειδητοποιήσουμε πολύ καλά ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται τους οδηγούν στην απόλυτη φτώχεια.
Η εμμονή σε πολυχρησιμοποιημένα εργαλεία παλιάς κοπής, όπως αυτά των εκβιασμών και της τρομοκράτησης της κοινωνίας για την έξοδο από το Ευρώ και την Ευρωζώνη δείχνει τα όρια και τις αντοχές και αυτής της κυβέρνησης.
Η υποτιθέμενη διάσωση του Ευρώ και της Ευρωζώνης εξελίσσεται σε έναν εφιάλτη χωρίς τέλος για τους εργαζόμενους, με χιλιάδες νέες απολύσεις, με νέα σκληρή λιτότητα για τα επόμενα τουλάχιστον 10 χρόνια.  Μας μεταφέρει τελικά σε έναν νέο κόσμο όπου δεν θα είναι δεδομένος, ούτε ο μισθός, ούτε η σύνταξη αλλά και κάθε ίχνος κοινωνικής πολιτικής θα απομακρύνεται ως σκουριά από το νέο μοντέλο κοινωνίας που μας επιφυλάσσουν.
Την ίδια στιγμή ήδη υλοποιούνται τα βάρβαρα αντικοινωνικά μέτρα:
•      Το νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο-φτωχολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων
•      Η εργασιακή «εφεδρεία»-απολύσεις, σε όλο τον δημόσιο τομέα
•      Η πλήρης απορρύθμιση στην αγορά εργασίας, με σκοπό τη δήθεν μετατροπή της Ελλάδας σε εξαγωγική οικονομία με μισθούς των 300-400 ευρώ.
•      Το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, και οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων.
Τα παραπάνω που έχουν ήδη δρομολογηθεί και ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και  το νέο μνημόνιο (περίοδος έως και το 2014) επιδιώκεται από τους δανειστές μας, να  περιέχει απίστευτης σκληρότητας μέτρα όπως:
«Εφεδρεία»-Απολύσεις: Προβλέπεται ότι το 2012 θα οδηγηθεί πρόσθετο προσωπικό στην εφεδρεία και την απόλυση σε συνάρτηση με τους φορείς που θα κλείσουν ή θα μειωθούν και την κατάργηση οργανικών θέσεων.
Μισθολόγιο Δημοσίου: Αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μισθολογικών μειώσεων στη δημόσιο μέχρι το τέλος του 2012 μετά από «αξιολόγηση» της μισθολογικής δαπάνης.
Ασφαλιστικό: Ήδη προωθείται η μείωση επικουρικών συντάξεων.
Φορολογικό νομοσχέδιο: Προωθείται η κατάργηση  όλων σχεδόν των φοροαπαλλαγών που μέχρι σήμερα ελάφρυναν τα λαϊκά στρώματα, ενώ κάθε νοικοκυριό θα υποχρεούται να αποτυπώνει σχεδόν το σύνολο των δαπανών και των αποταμιεύσεων στη φορολογική δήλωση.
Ιδιωτικοποιήσεις: Παραμένει ο στόχος για 35 δις ευρω από ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας έως το τέλος του 2014. Σωρευτικά το ως άνω ποσό θα φτάσει τα 50 δις ευρω έως το τέλος του 2015.
Τράπεζες: προβλέπεται μαϊμού «κρατικοποίηση» όσων τραπεζών δεν πιάσουν το δείκτη κεφαλαϊακής επάρκειας του 10% μέχρι τον Αύγουστο του 2012. Αυτές οι τράπεζες θα εξυγιανθούν υπό τροϊκανή εποπτεία και εν συνεχεία θα επανιδιωτικοποιηθούν.

ΤΑ ΒΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Δραματικά τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής δείχνουν ακόμα και τα επίσημα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταία.
Η επίσημη ανεργία διπλασιάστηκε από 9% το 2009 στο 18,4% το 2011, στους νέους φτάνει στο 45%, με προοπτική να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2012.
Οι περικοπές των μισθών μειώνουν την αγοραστική αξία του εισοδήματος των εργαζομένων οι οποίοι περιορίζουν ακόμα και βασικές τους ανάγκες για να επιβιώσουν. Η φτώχεια και η εξαθλίωση κτυπά όλο και περισσότερες ομάδες πληθυσμού. Στα σχολεία παρουσιάζονται ήδη φαινόμενα παιδιών που πεινούν.

Ο ΝΟΜΟΣ 4024/11 ( ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ-ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ-ΕΦΕΔΡΕΙΑ)
Με την εφαρμογή του νέου νόμου 4024/11 έγιναν πλέον δυστυχώς τραγική πραγματικότητα οι στοχεύσεις της εφαρμοζόμενης πολιτικής για τη φτωχοποίηση όλων των εργαζομένων στο δημόσιο, την υπηρεσιακή και βαθμολογική καθήλωση, τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο μέσω της εφεδρείας, του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος και των απολύσεων.
Τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων καρατομούνται, οι Δημόσιες Υπηρεσίες διαλύονται, το Κοινωνικό Κράτος εξαφανίζεται.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Η διαπραγμάτευση για το κούρεμα των ομολόγων, οδηγεί σε νέο καίριο χτύπημα, ίσως καταλυτικό, για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας.
Στη διαπραγμάτευση που γίνεται για το λεγόμενο PSI οι τράπεζες και τα πιράνχας των Hedge Funds καθορίζουν τους όρους ανταλλαγής ομολόγων εξασφαλίζοντας τα δικά τους συμφέροντα.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΟΠΥΥ
Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών καθημερινά υποβαθμίζεται. Οι περικοπές στη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων σε συνδυασμό με τις περικοπές στη χρηματοδότηση του  νέου φορέα υγειονομικής περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ οδηγούν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας να βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της κατάρρευσης.

Α. ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

•        Απέναντι στη λαίλαπα που ήρθε και συνεχίζεται οι εργαζόμενοι βροντοφωνάζουμε πως υπάρχει λύση. Υπάρχει άλλη πολιτική! Το χρέος δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Δεν το αναγνωρίζουμε. Απαιτούμε τη διαγραφή του.
•        Να ανατραπεί τώρα αυτή η πολιτική και η κυβέρνηση που την εφαρμόζει  αλλά και κάθε άλλη που θα εφαρμόσει την  ιδια πολιτική. Να φύγει η τρόϊκα απο τη χώρα.
•        Να καταργηθεί το βάρβαρο και δουλοπρεπές μνημόνιο κυβέρνησης – ΕΕ – Δ.Ν.Τ., το μεσοπρόθεσμο και όλα τα μέτρα που απορρέουν από αυτά.
•        Διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματά μας,  υπερασπίζουμε τις κατακτήσεις μας
•        Να καταργηθεί ο νόμος 4024/11 (βαθμολόγιο-μισθολόγιο) που καρατομεί τις αποδοχές μας, βουλιάζει την υπηρεσιακή μας εξέλιξη, εισάγει την αξιολόγηση και τις απολύσεις στο δημόσιο και εξαφανίζει το «κοινωνικό κράτος.
•        Ρήξη με αυτές τις πολιτικές σε όλη την Ευρώπη.
•        Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης. Να παραμείνει ο κρατικοσυνεταιριστικός της χαρακτήρας.
•        Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με κριτήριο τις λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες.
•        Κοινό μέτωπο εργαζομένων, αγροτοκτηνοτρόφων και νεολαίας.

Επίσης:
1.     Καλούμε τους βουλευτές της Πρέβεζας να υπερασπίσουν τα συμφέροντα του λαού που τους ψήφισε και όχι των ξένων και των τραπεζιτών. Να μη βάλουν την υπογραφή τους σε καμιά συμφωνία που υποθηκεύει το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Η υπογραφή τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τους καθιστά υπόλογους.

2.     Δε συμμετέχουμε και δεν αποδεχόμαστε διαλόγους με προειλημμένες αποφάσεις.
Καλούμε τα τριτοβάθμια όργανα ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΠΑΣΕΓΕΣ να φύγουν από τη λογική του εταίρου και να ηγηθούν άμεσα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Η κατάσταση χειροτερεύει σε όλα τα επίπεδα και απαιτείται ενημέρωση, ενεργοποίηση και κινητοποίηση του κλάδου για την αποτροπή και τη ριζική ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών.
Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα έδωσε σημαντικές μάχες που είχαν αποτελέσματα στη διαμόρφωση κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης σε ευρύτερα τμήματα των εργαζομένων και πρέπει να συνεχίσει με πιο έντονο, συντονισμένο και αποφασιστικό τρόπο να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική, συνεχίζουμε και εντείνουμε τους συλλογικούς μας αγώνες. Τώρα είναι η εποχή του λαού  και των εργαζομένων, να αγωνιστούν για την επιβολή των δικών τους  αναγκών και δικαιωμάτων ενάντια  στη πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Πιο συγκεκριμένα προχωράμε στις παρακάτω δράσεις:

Πέμπτη 9-2: Παρέμβαση-Συμβολική κατάληψη στη ΔΕΗ για το χαράτσι στις 10 το πρωί.
Παρασκευή 10-2: Προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας στις 9:30 το πρωί και στη συνέχεια παρέμβαση στη γιορτή του Αγ. Χαραλάμπους με μοίρασμα υλικού κλπ.
Σάββατο 11-2: Διοργανώνονται δύο αυτοκινητοπομπές για ενημέρωση κάλεσμα στη συγκέντρωση της Κυριακής. Η συγκεντρωση των συμμετεχόντων θα γίνει στο Εργατικό κέντρο η πρώτη στις 9 το πρωί και η δεύτερη στις 5 το απόγευμα.
Κυριακή 12-2: Παμπρεβεζάνικη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας στις 11 το πρωί.
Δευτέρα 13-2: Επανάληψη της σύσκεψης για απολογισμό και σχεδιασμό των επόμενων δράσεων.
Τετάρτη 15-2: Εκδήλωση στη Θεοφάνειο στις 19:00 με θέμα το χρέος, το μνημόνιο, τη δανειακή σύμβαση και το αντιπάλεμα των συνδικάτων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις Συλλογικότητες που ακολουθούν:

Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας
ΕΛΜΕ πρέβεζας
Σύλλογος ΠΕ Ν Πρέβεζας
ΙΚΑ Πρέβεζας
Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΕ Πρέβεζας
Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Πρέβεζας
Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων
ΠΕΤ-ΟΤΕ
ΠΑΣΕ-ΟΤΕ
Σωμ. Εργαζομένων ΕΑΣ Πρέβεζας
Συνδικάτο ΙΓΜΕ
ΔΕΥΑ πρέβεζας
Σύλλογος εργαζομένων στους ΟΤΑ
Υπ. Πολιτ. –ΠΟΕ-ΥΠΠΟΤ Γ.Σ.
ΕΛΤΑ Πρέβεζας
ΕΛΤΑ Θεσπρωτικού
Σωματείο Λιμένος Πρέβεζας
Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός
Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σερβιτόρων και Συν Επαγγ/των
Σωματείο γεωπόνων Ιδ. Υπαλλήλων
Σωματείο Χειριστών Μηχανημάτων

08-02-2012

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *