Το κεφάλαιο δολοφονεί και σακατεύει εργάτες

Συνηθίζουμε να διαβάζουμε στις φυλλάδες ότι μια μέρα του χρόνου είναι αφιερωμένη για οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς.
Απ’ την «ημέρα των ερωτευμένων» ή την «ημέρα της χελώνας καρέτα – καρέτα» μέχρι την «ημέρα της πεοληψίας».

Ετσι και σήμερα διαβάζουμε ότι έχουμε την «παγκόσμια μέρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους τόπους δουλειάς». Συνηθίζετε αυτές τις μέρες να υπάρχουν και οι σχετικές ανακοινώσεις οργανώσεων.

Αξίζει να παραθέσουμε αποσπάσματα απ’ την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ:

«Κάθε μέρα χιλιάδες εργάτες πέφτουν θύματα του καπιταλιστικού κυνηγητού, δολοφονούνται για τη μεγιστοποίηση του κέρδους, στις χώρες της ΕΕ και σε όλο τον κόσμο. Αυτό μαρτυρούν τα περίπου 2,2 εκατομμύρια των εργαζομένων, που, σύμφωνα και με αυτά τα υποτιμημένα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο, από τις επαγγελματικές ασθένειες και από τα εργατικά ατυχήματα, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου σε μια αύξηση της τάξης του 10%, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Επίσης περίπου 270.000.000 άνθρωποι είναι σακατεμένοι από εργατικά ατυχήματα και άλλα 160.000.000 εργαζόμενοι είναι καθηλωμένοι στο κρεβάτι και υποφέρουν από ασθένειες που σχετίζονται άμεσα με την εργασία.

Κάθε τριάμισι λεπτά ένας εργαζόμενος πεθαίνει στην ΕΕ από σχετιζόμενες με την εργασία αιτίες. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερους από 160.000 θανάτους κάθε χρόνο, που οφείλονται στις επαγγελματικές ασθένειες και πάνω από 6.000 θανάτους εξαιτίας των εργατικών “ατυχημάτων”. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 120 σκοτώνονται κάθε χρόνο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *