Το δράμα των πολιτικών προσφύγων

Για την περιπέτεια που βιώνουν οι πολιτικοί πρόσφυγες απ’ την Τουρκία που ζουν στην χώρα μας έχουμε αναφερθεί αναλυτικά.
Εχουμε σταθεί ιδιαίτερα στην απεργία πείνας που κάνει ο Κούρδος επαναστάτης Χαϊντάρ, απαιτώντας πολιτικό άσυλο όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τους συντρόφους του.

Ο Χαϊντάρ για 11 ολόκληρους μήνες βασανίστηκε ανελέητα στα μπουντρούμια του τουρκικού κράτους, χωρίς να λυγίσει, βρέθηκε 6 χρόνια φυλακή και μετά από μακροχρόνιο αγώνα απεργίας πείνας τον άφησαν προσωρινά ελεύθερο.
Σήμερα κάνει απεργία πείνας καταγγέλλοντας την αναλγησία του ελληνικού κράτους.

Η καταγγελία του Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου για το τι συμβαίνει σε χώρο της περιοχής που έχουν μαντρώσει εκατοντάδες πολιτικούς πρόσφυγες είναι χαρακτηριστική:

«Στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο διαμένουν περίπου 300 άτομα. Από αυτά, γύρω στα 60 είναι μικρά παιδιά. Οι περισσότεροι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Ανθρωποι που έχουν κάνει φυλακή στην Τουρκία για τα πολιτικά τους “πιστεύω” και αν επιστρέψουν πίσω θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες, έχουν μόνο μία προσωρινή κάρτα διαμονής. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή υπάρχει το ενδεχόμενο να εκδοθούν στην Τουρκία, με τραγικά αποτελέσματα ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή. Οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία 10 χρόνια στις 15.000 αιτήσεις που έχουν γίνει για πολιτικό άσυλο έχουν εγκρίνει μόνο τις 5.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Χαϊντάρ, ο οποίος ως Κούρδος και αγωνιζόμενος σε αριστερό κόμμα στην Τουρκία έκανε 6 χρόνια φυλακή και μετά από μακροχρόνιο αγώνα απεργίας πείνας τον άφησαν προσωρινά ελεύθερο. Οταν έμαθε ότι τον σύντροφό του τον σκότωσαν στη φυλακή, αυτοπυρπολήθηκε, καταγγέλλοντας το κράτος της Τουρκίας. Σήμερα, και ενώ βρίσκεται στη χώρα μας από το 2001, δεν του έχει εκδοθεί πολιτικό άσυλο, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει για άλλη μια φορά απεργία πείνας, διεκδικώντας – όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για τους άλλους συντρόφους του – πολιτικό άσυλο.

Αυτή η κατάσταση με την έκδοση πολιτικού ασύλου από τις ελληνικές κυβερνήσεις δεν είναι τυχαία. Εντάσσεται στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, η οποία με τη συμφωνία των κομμάτων της πλουτοκρατίας της χώρας μας προωθεί σχέδιο εκδίωξης των μεταναστών, χωρίς να υπολογίζουν στο παραμικρό την ανθρώπινη ζωή».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *