Τα κέρδη των πλουτοκρατών είναι ζυμωμένα με το αίμα των εργατών

Στην τριμηνιαία έκδοση «Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας» του Ελληνικού Ινστιτούτο Υγιεινής & Ασφάλειας (ΕΛΙΝΥΑΕ) διαβάζουμε ότι σους 1.300 φτάνουν οι εργάτες στον κλάδο των Κατασκευών που κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους σε εργατικά «ατυχήματα» που γίνονται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για την Ελλάδα αναφέρει ότι μόνο την δεκαετία 1997 – 2007, τα επίσημα στοιχεία κατέγραψαν στις Κατασκευές 555 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα».

Επίσης για το 2009, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) καταγράφει 26 νεκρούς εργάτες απ’ τους οποίους οι 15 ήταν οικοδόμοι.

Οι νεκροί και οι σακατεμένοι του κλάδου είναι πολύ περισσότεροι, αν αναλογιστεί κανείς ότι σχεδόν το 50% των απασχολούμενων στις Κατασκευές είναι μετανάστες και από αυτούς ένα μεγάλο κομμάτι δουλεύει εντελώς ανασφάλιστο και αδήλωτο, με αποτέλεσμα πολλά εργατικά «ατυχήματα» να μην καταγράφονται πουθενά.

Το δημοσίευμα του ΕΛΙΝΥΑΕ περιορίζεται σε μια απλή καταγραφή αριθμών. Αλλωστε δεν είναι παρά μια κρατική οργάνωση που προωθεί την ταξική συνεργασία αφού όπως γράφουν στην ιστοσελίδα τους στοχεύουν σε μια «συντονισμένη προσπάθεια των εργοδοτών, των εργαζομένων και της κοινωνίας, με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των ανθρώπων στο εργασιακό περιβάλλον».

Όταν είναι δεδομένο ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων η εργοδοσία δεν τηρεί ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασία των εργαζομένων (γιατί κοστίζουν) και οι εργάτες απ’ τους καπιταλιστές θεωρούνται αναλώσιμο «είδος» μπορούμε να μιλάμε ότι τα κέρδη των πλουτοκρατών είναι ζυμωμένα με το αίμα των εργατών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *